Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Wat zijn nou écht de 10 makkelijkste groentes?

Google je op de makkelijkste groentes om zelf te kweken, dan krijg je lijstjes met soorten die voor beginners ronduit lastig zijn. Tijd voor een eerlijk verhaal 🙂
10-makkelijkste-soorten.jpg
In onze app staan 50+ soorten, welke 10 zijn de makkelijkste?

Wil je zelf groentes kweken, maar heb je dat nog nooit gedaan?

Dan wil je vast wel weten wat de makkelijkste groentes zijn om mee te beginnen.

Ga je dan op internet op zoek, dan vind je op allerlei sites ongeveer dezelfde lijstjes. Zo staan radijs en sla er (bijna) altijd in, maar ook prei, tomaten, bieten en komkommers. Zelfs aubergine en paprika’s.

Die laatste twee zijn ronduit lastig en meer geschikt voor gevorderde tuinders. Bovendien hebben ze een warmer klimaat nodig en leveren ze hier in Nederland meestal droevig weinig op.

Prei is ook een drama: zaai je dat zelf dan ben je zomaar 2 seizoenen bezig. Dan nóg krijg je zelden de mooie stengels die je in de winkel koopt.

Tomaten en komkommers zijn niet zo moeilijk, maar daar moet je toch wel wat voor doen. En bieten zijn wel makkelijk, maar voordat je kunt oogsten ben je zomaar 3 maanden verder. Ook groeien ze het ene jaar beter dan het andere (geen idee waarom).

Oké, maar jullie hebben toch ook bieten, tomaten en komkommers?

Jazeker. Die zijn ook hartstikke lekker: we zetten ze elk jaar weer in onze bakken. En omdat ze ook in onze app staan, kan iedereen ze met succes verbouwen, zelfs al heb je nog amper ervaring.

Maar tomaten en komkommers moet je wel eerst binnenshuis voor-zaaien. Da’s zeker niet moeilijk, maar om de plantjes sterk en gezond te laten opgroeien op de vensterbank, moet je echt wel je best doen.

Dus als je mij vraagt wat de aller-, aller-, aller-makkelijkste groentes zijn, dan horen ze niet in dat rijtje thuis.
10-makkelijkste-soorten-03.jpg
Tomaten voorzaaien is zeker niet moeilijk, maar moet je wel even doen

Welke groentes horen daar dan wel in thuis?

Voor mij zijn dat alle soorten die je direct in je bak kunt zaaien, die makkelijk opkomen, snel groeien en waar je maar weinig aan hoeft te doen. Weinig last van plagen en ziektes is ook een pre.

Dus als ik een top 10 van makkelijke groentes zou maken, dan ziet-ie er zo uit:

1. Radijsjes

Radijsjes groeien snel en kun je al na 4-6 weken oogsten. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn dus ideaal voor beginners. Bovendien kun je ze het hele seizoen zaaien, en is het blad ook lekker in stamppotjes, soep en roerbakgerechten.

Wij hebben de Reuzenradijs en de langwerpige Franse radijs.
franse-radijs-10.jpg
Franse radijsjes: groeien snel en zijn zacht van smaak

2. Salanova sla

Salanova slasoorten groeien makkelijk en snel en krijgen een enorme hoeveelheid blad dat ongeveer even groot is. Bovendien schieten de kroppen pas laat door, waardoor je er maandenlang van kunt oogsten.

Wij hebben er vier: de Crispy rode pluksla, Groene Batavia, Rode Botersla en Eikenbladsla.

(Deze soorten kun je alleen bij ons kopen, want ze zijn gemaakt voor de professionele teelt.)

salanova-zakjes-overzichtje.jpg
Salanova slasoorten: super makkelijk om te telen en extreem veel oogst per krop.

3. Rucola

Rucola of raketsla heeft een pittige, nootachtige smaak. Groeit probleemloos en supersnel, en is bijna het hele jaar door te telen.

Onze rucola heeft wat groter blad dan de soort die je meestal in de winkel vindt, maar is minstens zo lekker:
moestuin-in-bakken-6-24.jpg
Rucola: klaar om van te oogsten

4. Pluksla

Al onze slasoorten zijn makkelijk te kweken en oogsten we als pluksla, zelfs de soorten die kroppen vormen. Want juist omdat we regelmatig het blad oogsten - zodat de kroppen kunnen doorgroeien - kun je er lang van oogsten.

Wij hebben: gemengde pluksla, mini-kropsla, bindsla, wintersla en een Aziatische pluksla-mix.

5. Snijbiet

Deze bladgroente heeft maar heel weinig verzorging nodig. De planten groeien snel en je kunt er het hele jaar blad van oogsten, vaak nog in de winter. Onze snijbiet ziet er ook nog eens prachtig uit: met stengels in verschillende kleuren:
snijbiet-2.jpg
Snijbiet in verschillende kleurtjes

6. Spinazie

Spinazie is een bladgroente die vooral goed groeit in het vroege voorjaar. Pluk je telkens wat blad weg en laat je de kern van de planten staan, dan kun je er meerdere keren van oogsten.
Spinazie-02.jpg
Spinazie: om lange tijd blad van te oogsten

7. Erwten

Erwten zoals peultjes, sugarsnaps en wintererwten kun je al vroeg in het voorjaar zaaien. Ze kunnen goed tegen kou en groeien zonder problemen. Je kunt ze in augustus nogmaals zaaien.

8. Andijvie

Wij telen een fijn oud ras andijvie dat je vooral zaait voor gebruik in het najaar. Omdat deze planten trager groeien dan zomerandijvie, zijn ze goed bestand tegen koud en guur weer.
andijvie-eind-juli.jpg
Andijvie in de herfst

9. Winterpostelein

Deze lekkere en supergezonde plantjes zijn (nog) vrij onbekend in Nederland, maar groeien als een tierelier. Ze kunnen uitstekend tegen kou en je kunt meerdere keren van de plantjes oogsten.

Enige minpuntje is dat winterpostelein zich wel heel makkelijk uitzaait. Je moet dus op tijd oogsten 🙂
winterpostelein-zaaien-en-kwekken-06.jpg
Winterpostelein: superfood in de winter.

10. Palmkool

Dit is verreweg mijn favoriete koolsoort. Palmkool is supergezond, groeit mooi omhoog en kan uitstekend tegen vorst.

Helaas zijn de rupsen van vlinders ook dol op het blad, dus die moet je goed in de gaten houden. Gelukkig zijn de planten ijzersterk, dus zelfs als ze half opgevreten zijn, groeien ze daar gewoon overheen.

Voor paarse boerenkool geldt hetzelfde, al neemt die wel wat meer ruimte in.
palmkool-zaden-kopen-2.jpg
Van palmkool kun je het hele jaar oogsten.

En al die andere groentes, zijn die dan moeilijk?

Nee hoor, want alweer: onze app helpt je stap voor stap van zaadje tot oogst.

Wel moet je er óf wat meer moeite voor doen - zoals voorzaaien op de vensterbank - óf ze komen wat lastiger op en/of groeien wat langzamer. Ze vragen dus meer van je geduld.

Maar echt moeilijk zijn ze geen van allen, want anders zouden wij ze niet verkopen. Daar zijn we heel streng in.
MM-totaal-02.jpg
(Bijna) alle zaden van de Makkelijke Moestuin
Weet je? Ik maak nóg wat lijstjes.

In het eerste lijstje zet ik de groentes die nét iets lastiger zijn dan de aller-makkelijkste, en in het tweede de soorten waarmee je langer bezig bent, of je iets extra’s moet doen. In het derde en vierde lijstje zet ik bloemen en kruiden die je zelf kunt zaaien.

Daar gaat-ie:

9 soorten die nét iets lastiger zijn dan de aller-makkelijkste

Dit zijn nog steeds makkelijke groentes, maar bij deze soorten duurt het bijvoorbeeld iets langer voordat je kunt oogsten. Het kan ook zijn dat het lang duurt voor de zaailingen opkomen, of dat de plantjes erg traag groeien.
10-makkelijkste-soorten-04-01.png
 1. Bietjes: onze rode bieten zijn mooi rond en dieprood, en de Chioggia bieten zijn rood-wit gestreept en iets zoeter van smaak.
 2. Nieuw-Zeelandse spinazie. Het blad van NZ-spinazie smaakt naar spinazie, maar groeit uitbundig in de zomer: iets wat gewone spinazie juist niet kan.
 3. Stokbonen. Deze bonen hebben een klimrek nodig. Wij telen 2 soorten: snijbonen met brede, afgeplatte peulen, en spekbonen waarvan de lange peulen juist rond en vlezig zijn.
 4. Stambonen. Deze planten blijven veel lager dan stokbonen en hebben genoeg aan een steunrekje. Wij verkopen groene sperzieboontjes en mooie gele boterboontjes die nóg wat zachter van smaak zijn.
 5. Paksoi: lekker voor Oosterse roerbakschotels. Deze soort paksoi kun je zowel in het voorjaar als later in de zomer zaaien.
 6. Stengelsla: oosterse plant die een stevige, eetbare stengel vormt met een frisse, nootachtige smaak. Het blad van stengelsla is lekker in salades en roerbak-gerechten.
 7. Wortels: geen moestuin zonder wortels, toch? Wij hebben oranje wortels: lekker zoet en knapperig, én hele bijzondere dieppaarse wortels met een witte kern.
 8. Meiraapjes: de knolletjes van meiraapjes zijn groter dan radijs. Je kunt deze groente ook als raapstelen telen: dan oogst je alleen het blad.
 9. Veldsla: voor in de winter en het vroege voorjaar. Veldsla is dus ideaal om in het najaar in de lege vakken te zetten 🙂
snijbonen-zaden-kopen-3.jpg
Snijbonen aan een klimrek

4 zomergroentes waar je langer mee bezig bent

Dit zijn groentes die niet echt moeilijk zijn, maar die wel wat extra aandacht vragen. Zo kunnen ze absoluut niet tegen kou, moet je ze voorzaaien en voor langere tijd binnenshuis opkweken.

Eind mei laat je ze dan langzaam wennen aan de buitenlucht, en als ze dan eenmaal in je bak staan, dan moet je ze opbinden aan het klimrek, de zijscheuten wegknippen, of extra voeding toevoegen.

Maar kun je eenmaal oogsten, dan zijn ze die extra moeite dubbel en dwars waard.
oogst-zomergroentes.jpg
Begin augustus: tomaatjes, komkommers en courgettes
1. Tomaten: wij verbouwen vooral de planten met wat kleinere tomaten. Die zijn makkelijker te telen, vinden wij lekkerder van smaak en geven een grote opbrengst.

In de shop vind je een honingzoete rode kerstomaat voor aan het klimrek, een lage struiktomaat die massa's gele tomaatjes geeft en een balkontomaat die middelgrote tomaten geeft.

2. Komkommer: we kozen de lekkerste snack-komkommer die we konden vinden. Deze soort geeft lang en veel opbrengst, en de komkommertjes worden niet bitter.

3. Klimcourgette: dit is één van de weinige compacte courgetteplanten die je langs een klimrek omhoog kunt binden en daardoor ook in een moestuinbak past. Bovendien geeft deze soort veel vruchten.

4. Pompoen: onze baby-pompoen geeft kleine vruchten van ongeveer 15 tot 20 cm groot. Daarom kun je de plant prima aan een klimrek omhoog leiden, zodat hij maar weinig ruimte inneemt.
gele-struiktomaat-07.jpg
Gele struiktomaat: geeft massa's tomaatjes

4 soorten kruiden om te zaaien

 1. Basilicum. We verkopen 2 soorten: een struikbasilicum die net zo lekker is als de bekendere Genovese met het grote blad, maar geschikter voor buiten is, en een mix van 4 verschillende soorten.
 2. Koriander: dit kruid heeft een typische smaak waar je echt van moet houden. Wij zaaien koriander vooral voor het blad, dat wordt veel gebruikt in curry’s en oosterse soepen.
 3. Peterselie: onze platte- of blad peterselie is erg lekker en wat sterker van smaak dan de gewone krulpeterselie.
 4. Dille: deze soort dille groeit compact, maakt meer blad aan dan de gewone soort en schiet ook pas later in bloei.
struik-basilicum-3.jpg
Struikbasilicum: heel geschikt voor de buitenteelt

5 nuttige bloemen: voor de bijen en de bodem

 1. Dropplant: de bloemen van de dropplant trekken vanaf juli veel bijen, hommels en vlinders aan. De hele plant is eetbaar en smaakt naar anijs en drop: lekker om thee van te zetten.
 2. Goudsbloem: deze planten zijn heel nuttig voor je moestuin. Goudsbloemen verbeteren de bodem en weren schadelijke insecten en bodemaaltjes.
 3. Zonnebloem: onze hoge zonnebloem krijgt meerdere bloemen per stengel. Jij en de bijen hebben er dus lang plezier van.
 4. Afrikaantjes: de perfecte buurplanten voor de moestuin. Afrikaantjes weren aaltjes en schadelijke insecten én omdat die van ons enkelvoudige bloemen krijgt, trekken die ook nog massa's bijen aan.
 5. Oost-Indische kers: ook deze plant is een van de beste buurplanten voor de moestuin. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen van de Oost-Indische kers, en de plant lokt schadelijke insecten weg van je andere groentes. Bovendien zijn de bloemen, het jonge blad én de zaden eetbaar.
dropplant-kennisbank-11.jpg
Bijen zijn dol op de dropplant

Makkelijk, iets minder makkelijk en 'moeilijk'

Zo, nu weet je precies wat de aller-makkelijkste groentes zijn, welke iets minder makkelijk zijn, en welke soorten meer aandacht vragen. Wel zo eerlijk, toch?

Gelukkig geeft onze (gratis) app je voor al onze groentes precies het juiste advies, op het moment dat je het nodig hebt. Zodat iedereen onze 'moeilijke' soorten moeiteloos kan verbouwen, óók als complete beginner.

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks