Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Chinese bieslook zaaien en kweken

Chinese - of knoflookbieslook is meerjarig en kan goed tegen kou. Het platte blad smaakt naar knoflook en de witte bloemen trekken veel bijen en vlinders aan.
chin-bieslook-25-sep.jpg
Chinese bieslook in het eerste jaar

Wat is Chinese bieslook?

Chinese bieslook - of knoflook bieslook - heeft plat blad dat vrij sterk naar knoflook smaakt. Hoewel het vrij lang duurt voordat je behoorlijke planten hebt, kun je er daarna jaar-in-jaar-uit van genieten.

In maart kun je de zaden prima opkweken op de vensterbank, maar vanaf april ook direct buiten in een Makkelijke Moestuinbak of MM-mini.

De plant kan goed tegen kou en komt elk voorjaar weer op. Bovendien heeft hij nauwelijks last van plagen en ziektes, en hoef je alleen maar water te geven.

Chinese bieslook als eeuwenoud medicijn

Sinds de oudheid wordt Chinese bieslook ingezet voor de gezondheid. Voor het onderdrukken van verkoudheid en koorts en als tegengif als je vijanden je probeerden te vergiftigen.

Geen wonder want het zit boordevol vitamines en mineralen. Zoals vitamine C en A, riboflavine, kalium, ijzer, thiamine en bètacaroteen. Deze elementen helpen bij het verhogen van het aantal bloedcellen, het handhaven van de bloeddruk en het versterken van het immuunsysteem. Ook bevat het een hoog percentage voedingsvezels en eiwitten en dat is weer belangrijk voor een gezonde stofwisseling.

Een wondje of snee opgelopen in de tuin? Maak een papje van fijngemaakt blad en smeer dat erop. Dat helpt om het bloeden te stoppen en de wond zal sneller genezen. Handig toch?

Meer over de Chinese bieslook zaden van de Makkelijke Moestuin

In tegenstelling tot gewone bieslook is het blad van Chinese bieslook plat en wat stugger. Bovendien smaakt het niet naar ui maar naar knoflook.

Hoewel het vrij lang duurt voordat de zaden kiemen, en je ook behoorlijk wat geduld moet hebben voordat je kunt oogsten, is het die moeite echt wel waard. Want daarna kun je er elk jaar weer van oogsten.

Bovendien zijn de witte bloemen echt prachtig om te zien: mooi genoeg om in een vaasje te zetten.

Wil je het eerste jaar al oogsten, dan raad ik je aan om in maart binnen voor te zaaien en ze als kleine plantjes in je bak te zetten. Vanaf april kun je ook direct buiten zaaien, maar heb je er pas het jaar daarop echt plezier van.

bieslook-23maart-1.jpg
Chinese bieslook in het voorjaar
Om nog hetzelfde jaar te kunnen oogsten, zaai je de plantjes dus eerst binnen voor. In de app geven we instructies voor het voorzaaien in maart.

 • Soortnaam: Chinese bieslook
 • Familie: ui - wortelgroente
 • Aantal per vak: 4 bosjes
 • Hoogte: 25 tot 40 cm
 • Voorzaaien: in maart
 • Direct buiten zaaien: vanaf april tot augustus
 • Zaaidiepte: 0 cm (bovenop de mix)
 • Kiemtijd: vanaf 18°C in 15 tot 30 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 15 weken
 • Zonlicht: liefst in de zon maar kan ook in de schaduw

Wil je zaadjes van Chinese bieslook kopen? Je vindt de zakjes in de zadenshop.

Wat heb je nodig om zelf Chinese bieslook te kweken?

Wil je de plantjes binnen voorzaaien? Dan heb je dit nodig:

Zijn het eenmaal kleine plantjes, dan zet je ze over naar een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix. Op een plek met minstens 6 uur zonlicht per dag.

Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Op deze aardemix gaat het kweken van Chinese- of knoflookbieslook het makkelijkst. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.

Hoe zaai en kweek je Chinese bieslook?

Deze Chinese bieslook staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol Chinese bieslook binnen opkweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
app-bieslook.jpeg
Chinese bieslook in de app

Level 1: Chinese bieslook voorzaaien

Chinese bieslookzaadjes opkweken tot plantjes waarvan je kunt oogsten, duurt best lang, en buiten al helemaal.

Daarom kweek je de zaailingen binnen op en zet je ze pas buiten in je bak als het kleine plantjes zijn.

Voor het voorzaaien gebruik je 4 potjes met MM-voorzaaimix of Makkelijke Moestuin mix.

Maak de mix vochtig - maar niet nat - en leg in elk potje 10-12 zaadjes bovenop de mix. Dat mag best dicht op elkaar. Druk de zaden een beetje aan, maar dek ze niet af met mix: ze hebben licht nodig om te ontkiemen.

Dek de potjes daarna af met keukenfolie om de mix - en de zaden - vochtig te houden.
bieslook-maart-1.jpg
Chinese bieslook zaai je in maart binnen voor

Level 2: zaailingen van Chinese bieslook

Zodra je de eerste dunne sprietjes op ziet komen - meestal na een week of 2-3 - haal je het folie van de potjes af.

De sprietjes komen vast niet allemaal tegelijk op - en sommige helemaal niet - maar in de weken die volgen komen er steeds meer op.
bieslook-voorzaaien.jpg
Kleine zaailingen de Chinese bieslook

Level 3: Verzorg je plantjes op de vensterbank

in dit level laat je de zaailingen binnen doorgroeien.

In deze weken zorg je ervoor dat de sprietjes:
 • veel licht krijgen
 • niet al te warm staan
 • genoeg vocht krijgen
Net zo lang tot de bosjes sprieten ongeveer 10 cm hoog zijn: groot genoeg om naar buiten te gaan.

Level 4: Zet de plantjes in je Makkelijke Moestuinbak of een MM-mini

Omdat Chinese bieslook prima tegen kou kan, hoef je de plantjes niet eerst te laten wennen aan de buitenlucht maar kun je ze direct buiten uitplanten.

Er passen 4 bosjes in een vak.

Vanaf dat moment hoef je nog maar weinig te doen: je plantjes groeien nu vanzelf.

Geef bij droog weer wel regelmatig water.
chin-bieslook-april.jpg
Chinese bieslook plantjes in de Makkelijke Moestuinbak

Level 5 en 6: Blad oogsten en bloeistengels

In dit stadium, dat je ongeveer 10 weken na het uitplanten bereikt, zijn de plantjes klaar om van te plukken.

Knip of pluk wat van het blad af: ongeveer 2 cm boven de mix. Op die manier groeit er telkens nieuw blad aan.

De planten gaan vroeg of laat bloeien. Ook de bloemknoppen kun je prima eten, en zelfs de bloemen, maar het blad is verreweg het smakelijkst.

Wil je zoveel mogelijk blad oogsten, haal dan de bloemstengels zoveel mogelijk weg. Al zijn de bloemen wel prachtig om te zien en trekken ze veel bijen en vlinders aan 🙂

Je kunt nu blad blijven oogsten tot het echt koud wordt: zo rond november.
chin-bieslook-5-juli.jpg
Vier grotere Chinese bieslookplantjes in een vak
De planten gaan vroeg of laat bloeien. Ook de bloemknoppen kun je prima eten, en zelfs de bloemen, maar het blad is verreweg het smakelijkst.

Wil je zoveel mogelijk blad oogsten, haal dan de bloemstengels zoveel mogelijk weg. Al zijn de bloemen wel prachtig om te zien en trekken ze veel bijen en vlinders aan 🙂

Je kunt nu blad blijven oogsten tot het echt koud wordt: zo rond november.
chin-bieslook-30-aug.jpg
Bloem van Chinese bieslook

Waarvoor gebruik je Chinese bieslook?

Het blad is heerlijk in soep, een omeletje, roerbakgerechten en pasta. Net zo lekker als knoflook, maar iets subtieler van smaak. Voeg het pas op het allerlaatst toe want door het koken verliest het snel de lekkere knoflooksmaak.

Fijngesnipperd is het rauw ook lekker door salades, of door een koude knoflooksaus of -boter.

De bloemetjes zijn ook eetbaar, maar wel wat stugger en minder sterk van smaak. In China gebruikt men daarom vaker de bloemknoppen: vooral door roerbakgerechten of een noodle-soep.

Level 7: Winterslaap

Aan het eind van het seizoen gaan de planten hard achteruit: het blad verdort en wordt geel. Als je de bloemen hebt laten staan, dan zijn die nu ook uitgedroogd en kun je - als je wilt - de zaden oogsten.

Zodra het echt koud wordt, sterven de planten bovengronds af. Maar in het vroege voorjaar komen ze gewoon weer op. Dan groeien de planten sneller en kun je veel eerder oogsten.

Level 8: Tweede seizoen

In een zacht voorjaar zie je rond half februari al de eerste sprieten bovenkomen.
chin-bieslook-febr.jpg
Het eerste blad van de Chinese bieslook komt al boven
De planten groeien nu sneller dan vorig jaar en je kunt ook veel eerder oogsten.

Om de planten goed te laten groeien strooi je nu 2 eetlepels MM-voeding in het vak - rond de planten. Hark dat oppervlakkig door de mix.

Het komende jaar komen er steeds meer stengels bij: de pollen worden steeds groter. Daarom kun je die na het 2e jaar om de 2 tot 3 jaar scheuren en weer opnieuw planten. Dan liefst wel in een ander vak.

De verzorging is weer appeltje-eitje: bij droogte water geven, verder niks. In de app krijg je daarom geen nieuwe meldingen meer.

Dus: wat let je om zelf Chinese bieslook te zaaien en te kweken?

Het is een super lekker kruid en hoewel je dus wel wat geduld moet hebben voor je kunt oogsten, heb je er daarna elk jaar weer plezier van. Plus: met onze app en materialen is het bijna onmogelijk om te falen 😀

Koop hier je Chinese basilicum zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes, en geniet ervan!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks