Juli: Je kunt nog prima starten 🌱

Chioggia bieten zaaien en kweken

Chioggia bieten zijn prachtig rood-wit gestreept. Ze zijn iets zoeter dan rode bieten, dus rauw ook lekker door de sla. Gebruik het jonge blad in salades en het oudere om mee te roerbakken. 

Chioggia bieten in de Makkelijke Moestuin
Chioggia bieten: klaar om te oogsten

Wat zijn Chioggia Bieten?

Bieten noemt men ook wel kroten. Ze zijn familie van de suikerbiet maar hebben veel minder calorieën en suikers. 

De meeste bietjes krijgen mooie ronde en dieprode knollen maar je hebt ook andere soorten. Platte of langwerpige, witte, gele en ook deze rood-wit gestreepte Chioggia biet.

Deze bijzonder gekleurde biet heeft een wat zoetere smaak dan de rode biet. Het oude ras komt oorspronkelijk uit het Italiaanse plaatsje Chioggia.

Het blad is groen met een rozige nerf. 

Chioggia bieten van de Makkelijke Moestuin
Doorgesneden Chioggia biet

Vitamines en mineralen in Chioggia Bieten

Bieten zijn super gezond. Ze zitten propvol vitamine: vooral C en foliumzuur. Ook zitten er veel mineralen in: zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium.

De rode kleurstof is hartstikke goed voor je bloedvaten. 

Extra leuk is dat je niet alleen de bieten kunt eten, maar ook het blad. Het zit vol met caroteen en mineralen. 

Chioggia bieten zijn super gezond
De hele plant is super gezond

Meer over de Chioggia Bieten zaden van de Makkelijke Moestuin

Zelf gekweekte bietjes zijn heerlijk. Deze variant krijgt mooie rozige knollen die van binnen roodwit gestreept zijn.

Het kan even duren voor ze een flinke maat krijgen, maar dan word je ook beloond voor je geduld. 

  • Soortnaam: Chioggia
  • Familie: wortel
  • Aantal per vak: 9
  • Hoogte: 25 tot 40 cm
  • Zaaitijd: half april tot eind augustus
  • Zaaidiepte: 1 - 1,5 cm
  • Kiemtijd: tussen 12 en 18°C in 10 tot 15 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 9 tot 10 weken
  • Zonlicht: liefst in de volle zon (dan worden ze lekker zoet)

Wat heb je nodig om zelf Chioggia bieten te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • Chioggia bieten zaden
  • een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Met deze perfecte aardemix is het kweken van Chioggia Bieten echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste. 

Chioggia bieten in een Makkelijke Moestuin mini
Chioggia bieten in een MM-mini of Planty

Hoe zaai en kweek je Chioggia bieten?

Deze Chioggia bieten staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst. 

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. 

De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol Chioggia bieten kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten.

Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien. 

Level 1: Chioggia bieten zaaien

Maak de mix in een vak midden in de bak los en zaai als volgt:

  1. prik 9 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)

  2. stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes

  3. maak de gaatjes voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je na ongeveer 10 dagen iets groens opkomen.

Zaden van de Makkelijke Moestuin Chioggia biet
Zaden van de Chioggia

Level 2: Chioggia bieten zaailingen

Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na weer een week zullen de meeste wel opgekomen zijn. 

Dan is het tijd voor het volgende level. 

Level 3: Bieten moet je uitdunnen

Zaden van bieten zijn klompjes met meerdere zaadjes erin. Uit zo’n klompje komen dus vaak 2 of meer zaailingen op. Laat je ze allemaal staan, dan komt er alleen maar blad en groeit er geen biet.

Bietjes kunnen - net als wortels en radijsjes -  niet tegen verplanten.

Pak dus een schaar, laat per gaatje de grootste en mooiste staan en knip de andere weg. Trek ze nooit zomaar weg want dan trek je de andere plantjes ook mee.

Zaailing van de Makkelijke Moestuin Chioggia biet
Zaailingen

Level 4: Verzorging van je Chioggia plantjes

Weer een week of twee later zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.

Ook nu hoef je de komende 5 weken amper iets te doen: bij droog weer geef je wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂.

Kleine plantjes van de Makkelijke Moestuin Chioggia biet
Kleine plantjes: 1 maand na het zaaien

Level 5: Bietenblad oogsten

Chioggia  planten maken veel frisgroen blad aan, méér dan rode bieten en vaak ook wat hoger. 

Vanaf een week of vier na het zaaien kun je af en toe wat blad oogsten voor in groene salades. Knip hooguit een derde van het blad weg: de rest heeft de plant nodig om de biet te laten groeien. 

Laat ook altijd de groeikern staan: dat is het midden van de plant waar het nieuwe blad groeit. 

Frisgroen blad van de Chioggia biet
Frisgroen blad van de chioggia biet.

Level 6: Chioggia Bieten oogsten

In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 8 en 9 weken na het zaaien bereikt, zie je de bieten verschijnen. Ze steken vaak een stukje boven de mix uit.

Oogsten kan vanaf de grootte van een pingpongbal. Maar hoe langer je ze laat staan, hoe groter ze worden.

Toch zullen ze niet allemaal gelijk even groot worden: sommige groeien sneller dan de rest. Oogst daarom de grootste bieten eerst, zodat de rest lekker door kan groeien. 

Blijf regelmatig water geven: daarmee voorkom je dat de bietjes houtachtig worden.

Net geoogste Chioggia bieten uit de Makkelijke Moestuin
Net geoogste Chioggia bieten

Waarvoor gebruik je Chioggia bieten?

De meeste mensen eten alleen de bieten zelf. Je kunt ze koken, stoven of roosteren in de oven. Rauw zijn ze nog veel gezonder: geraspt door salades of maak er bietensap van. 

Omdat de bieten zo prachtig gestreept zijn, is het extra leuk om er dunne plakjes van te snijden en die door een salade te doen, of te gebruiken als eetbare garnering. 

Kook je de bieten, dan wordt de kleur iets fletser en zie je de strepen minder goed. 

Jong blad is lekker in salades, maar ook van de grote bieten kun je het blad nog eten: door stamppotjes, roerbakgerechten of pasta. 

Salade met schijfjes van jonge Chioggia bietjes
Een prachtige salade van Silvia Hietbrink

De volgende levels

Tijdens het volgende level blijf je de bieten oogsten, net zo lang tot alles op is. 

Chioggia bieten kunnen goed tegen kou, wat dat betreft kun je ze in het najaar lang laten staan. Sterker nog: met een beetje vorst worden de bieten zelfs zoeter. 

In het laatste level maak je het vak of je MM-mini leeg en weer klaar voor de volgende groente.

Dus: wat let je om zelf Chioggia bieten te zaaien en te kweken?

Ze zijn super lekker en best makkelijk om te telen. Je hebt er alleen wat geduld voor nodig. 

Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 🙂

Koop hier je Chioggia zaden of ga aan de slag met een compleet startpakket: