Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Lente-ui zaaien, kweken en oogsten

Deze Japanse lente-ui maakt mooie, lange schachten met een milde, frisse smaak. Kan goed tegen kou en kun je in het voor- en najaar zaaien.
lente-ui=fases-07.jpg
Lente-uien: klaar om van te oogsten (foto SonjaMM)

Wat zijn lente-uien?

Lente-uien - of bos-uien - zijn familie van de ui, maar worden geteeld voor de stengels. Die hebben een frisse en veel mildere smaak dan gewone uien.

Deze soort vormt lange, slanke groene stengels die aan de onderkant wit zijn. Net als bij prei maar dan veel dunner. Heerlijk in salades, soepen, roerbakgerechten en sauzen.

En omdat de Ishikura ook beter tegen kou kan, kun je 'm niet alleen in het voorjaar zaaien, maar ook in het najaar. Wij zaaien ze direct buiten, in een Makkelijke Moestuinbak of MM-mini.

Zijn lente-uien gezond?

Ja, dat kun je wel zeggen. Ze zitten boordevol vitamines (vooral A, C en K) en mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink en mangaan. Plus anti-oxidanten als quercetine en flavonoïden die helpen bij het verminderen van ontstekingen. Om maar wat te noemen 🙂

Ze bevatten weinig calorieën maar wel veel vezels die helpen bij een gezonde spijsvertering, en sommige studies suggereren dat de zwavelverbindingen in lente-uien bijdragen aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Veel Aziatische landen (o.a. China, Japan en Korea) gebruiken lente-uien als traditioneel geneesmiddel. Of in soepen en bouillons als huismiddeltje tegen verkoudheid of griep, en ter ondersteuning van het immuunsysteem.
lente-ui=fases-04.jpg
Lente-uitjes zitten vol vitamines en mineralen

Meer over de Lente-ui zaden van de Makkelijke Moestuin

De Ishikura lente-ui komt oorspronkelijk uit Japan en is langer en slanker dan de meeste westerse lente-uien en geeft zo ook wat meer opbrengst. Bovendien krijgen ze geen bolletje aan de basis. Omdat ze zo lang worden, duurt het wel iets langer voor je kunt oogsten: tussen de 10 en 14 weken.

Maar omdat deze soort zo goed tegen kou kan, kun je 'm niet alleen in het voorjaar zaaien, maar ook in het najaar. De zaailingen maken dan al behoorlijk wat wortels aan voordat de winter invalt. Daardoor beginnen ze al in het vroege voorjaar vrij snel te groeien en kun jij ze dan al vanaf mei oogsten.

En leuk om te weten: MM-ers die 'm testten en al wat ervaring hadden met andere soorten lente-uitjes, vonden deze makkelijker opkomen en groeien dan de rest 😀
lente-ui=fases-01.jpg
Mooie oogst van Japanse lente-uien (foto Reina)

  • Soortnaam: Lente-ui Ishikura
  • Familie: ui - wortelgroente
  • Aantal per vak: 16
  • Hoogte: 40 tot 50 cm
  • Direct buiten zaaien: vanaf maart t/m mei en september t/m oktober
  • Zaaidiepte: 0,5 cm (of bovenop de mix)
  • Kiemtijd: vanaf 15°C in 7 tot 14 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 10 tot 14 weken
  • Zonlicht: liefst in de volle zon maar kan ook in de half-schaduw

Wil je zaadjes van Lente-ui kopen? Je vindt de zakjes in de zadenshop.

Wat heb je nodig om zelf Lente-ui te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:
  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • lente-ui zaden
  • een plek met minstens 6 uur zonlicht per dag, liefst nog meer

Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Op deze aardemix gaat het kweken van Lente-ui het makkelijkst. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.

Hoe zaai en kweek je Lente-ui?

Deze Japanse lente-ui staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol lente-ui kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.

Level 1: Lente-ui zaaien

Maak de mix in een vak op de tweede of derde rij in de bak los en vochtig en zaai als volgt:

  1. prik 16 ondiepe gaatjes in het vak (echt niet dieper dan 0,5 cm.)
  2. leg in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes
  3. maak de gaatjes voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je tussen de 7 en 14 dagen groene sprietjes opkomen.

Level 2: Lente-ui zaailingen

Zodra je de eerste sprietjes op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar weer een week later zullen de meeste wel opgekomen zijn. Zo niet dan zaai je nog wat bij.

Omdat de sprieterige zaailingen van lente-ui in het begin vrij langzaam groeien, duurt het een week of drie voor je naar het volgende level gaat.
lente-ui=fases-11.jpg
Kleine zaailingen de lente-ui (foto SonjaMM).

Level 3: Lente-ui uitdunnen

Na een week of drie zijn de zaailingen ongeveer 10 cm hoog. Dan haal je per gaatje de kleinste weg en laat je de grootste staan om verder uit te groeien.

Zie dat uitdunnen maar als een soort eerste oogst, want die jonge uitjes zijn al erg lekker. Als een soort milde bieslook.
lente-ui=fases-10.jpg
Vak met net uitgedunde lente-uitjes (foto SonjaMM)

Level 4: Verzorging van je lente-ui plantjes

Weer een week of vier later beginnen de plantjes al aardig op echte lente-uien te lijken.

Ze groeien vanzelf, dus jij hoeft in deze periode maar weinig te doen.

Strooi nu 2 el voeding rondom de plantjes om ze een extra duwtje in de rug te geven, werk dat een beetje door het bovenste laag van de mix en geef wat water.

Let wel op dat de uitjes niet in de schaduw van andere planten komen te staan, want hoe meer zon ze krijgen, hoe beter ze groeien. En geef geef bij droog weer af en toe wat water: lente-uien houden van vochtige mix,
lente-ui=fases-08.jpg
Jonge lente-uitjes, op weg naar de eerste oogst

Level 5: Oogsten

In dit stadium, dat je ongeveer 12 weken na het zaaien bereikt, kun je beginnen met oogsten.

Kies daarvoor de dikste plantjes uit en trek die voorzichtig uit de mix. Zo kan je de komende tijd telkens wat uitjes wegoogsten.

De rest laat je staan om dikker te worden.
lente-ui=DA.jpg
Eerste oogst lente-uien, de rest blijft staan om verder te groeien

Waarvoor gebruik je lente-uien?

Lente-uien hebben een frisse uiensmaak, maar zijn lang niet zo scherp of overheersend als gewone uien.

Het blad is heerlijk in soep, een omeletje, roerbakgerechten en pasta. Maar ook rauw door salades, sauzen, of in sandwiches en wraps.

Voor een sandwich heb je genoeg aan een enkele lente-ui, voor andere gerechten gebruik je er meer.
lente-ui=fases-05.jpg
In ringetjes gesneden lente-ui (foto SonjaMM)

Laatste levels: oogsten tot het vak leeg is

Omdat de plantjes lang goed blijven en steeds wat dikker worden, hoef je niet alles ineens te oogsten. Da's ideaal, want de ene keer heb je er maar een paar nodig voor een salade, en de volgende keer een stuk of 4 voor door de pastasaus.

Zo spreidt je de oogst, net zo lang tot het hele vak leeg is.

Daarna schep je het vak goed om en maakt het weer klaar voor een andere groente.

Dus: wat let je om zelf Lente-ui te zaaien en te kweken?

Het is een super lekkere groente die je veel zult gebruiken.

Zaai daarom meerdere keren een vak in - bijvoorbeeld in maart, half april én eind mei - want je moet wel wat geduld hebben voor je kunt oogsten.

Plus: met onze app en materialen is het bijna onmogelijk om te falen 😀

Koop hier je Lente-ui zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes, en geniet ervan!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks