Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Palmkool zaaien en kweken

Palmkool - ook wel cavolo nero - is super lekker, gezond én mooi. Deze bladkool groeit als een palm omhoog en neemt zo minder ruimte in dan andere koolsoorten. 
Volwassen palmkool - of cavolo nero - in Makkelijke Moestuinbak
Volwassen palmkoolplant

Wat is palmkool?

Palmkool is een bladkool die qua smaak op boerenkool lijkt. De planten zijn tweejarig en winterhard. Hij wordt dan ook meestal als wintergroente geteeld, maar groeit ook prima in het voorjaar en de zomer. 

De plant wordt palmkool genoemd omdat je het blad van onder naar boven oogst. Zo blijft de stam over met het blad bovenaan, net als bij een palm. 

Palmkool komt uit Toscane en is in Italië heel populair, vooral in soepen. Daar heet de groente Cavolo nero (zwarte kool), omdat het blad mooi donker is. 

Na de winter schiet de plant snel in bloei: ideaal als vroeg voedsel voor bijen en vlinders.  

Vitamines en mineralen in palmkool

Palmkool is supergezond. Zo zit er megaveel calcium in - veel meer dan in melk - en dat is goed voor sterke botten en een gezond gebit. Van alle koolsoorten bevat palmkool het meeste vitamine C: 1,5 x zoveel als in een sinaasappel. 

Meer vitamines en mineralen zijn : A en K, ijzer, koper, fosfor, foliumzuur en kalium. 

Verder zitten er gezonde anti-oxidanten in palmkool en veel beta-caroteen. Deze stoffen zijn ontstekingsremmend en bestrijden ziektes als hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. 

Meer over de palmkool zaden van de Makkelijke Moestuin

De teelt van Palmkool is erg eenvoudig: zaaien, opgroeien en oogsten. Er past 1 plant in een vak. De plant kan goed tegen kou en groeit het beste bij koel weer: door warmte wordt het blad wat bitter.

Bescherm de planten tegen slakken en de rupsen van vlinders: die zijn er dol op. Maar omdat de planten ijzersterk zijn overleven ze zelfs flinke vraatschade.

  • Soortnaam: Nero di Toscane
  • Familie: kruisbloem
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: tot 80 cm
  • Zaaitijd: april - half juli en september tot half oktober
  • Zaaidiepte: 0,5 cm
  • Kiemtijd: tussen 7 en 23°C in 5 tot 12 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 6 weken
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw
  • Inhoud zakje: ± 120 zaden - voldoende voor 20+ vakken

Wat heb je nodig om zelf palmkool te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • palmkool zaden
  • een plek met minstens 4 uur zonlicht per dag

Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Met deze perfecte aardemix is het kweken van palmkool echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.
Palmkool in Makkelijke Moestuin mini
Palmkool in MM-mini

Hoe zaai en kweek je palmkool?

Deze palmkool staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst. 

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. 

De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol palmkool kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten.

aantal-gaatjes-1.jpg

Level 1: Palmkool zaaien

Maak de mix in een vak op de derde of achterste rij in de bak los en vochtig en zaai als volgt:

  1. prik 1 gaatje in het midden van het vak (niet dieper dan 1 cm)

  2. stop in het gaatje 2 tot 3 zaadjes

  3. maak het gaatje voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je tussen de 5 en 12 dagen kleine zaailingen opkomen.

Level 2 en 3: Palmkool zaailing en uitdunnen

Zodra je de eerste zaailing op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Vaak volgen de andere zaadjes dan ook al snel.

Weer een paar dagen later is het tijd voor het volgende level. Dan moet je de mooiste zaailing laten staan en de rest meedogenloos weg knippen. Da’s lastig om te doen maar wel nodig om je plantje gezond op te laten groeien. 

palmkool-kweken-5.jpg
Zaailingen van palmkool: er mag er maar één blijven staan

Level 4: Verzorging van je palmkool plantje

Na een week of drie is je zaailing al een klein plantje geworden.

Bescherm het goed tegen slakken, want die zijn dol op kleine koolplantjes.

In het vlinderseizoen krijgt (bijna) iedereen te maken met de grootste vijand van alle koolsoorten: het koolwitje.

Dat schattige witte vlindertje legt eitjes op (of onder) het blad en daar komen rupsen uit die met alle plezier grote gaten in het blad vreten.

palmkool-kweken-6.jpg
Rups van het klein koolwitje: amper te zien
De plant is trouwens ijzersterk. Zelfs als ie bijna weggevreten is, komt ie er meestal weer bovenop.

Dus blijf nu goed voor je plantje zorgen: geef regelmatig water en haal onkruid meteen weg, net als gele of dorre blaadjes.

palmkool-zaden-kopen-4.jpg
Klein palmkool plantje

Level 5: Oogsten van palmkool

In dit stadium, dat je ongeveer 6 tot 8 weken na het zaaien bereikt, kun je beginnen met af en toe wat blad te oogsten.

Knip of breek daarvoor het onderste blad af. De plant gaat dan steeds meer op een echte palm lijken. Zolang je de top laat staan groeit er telkens nieuw blad.

palmkool-kweken-8.jpg
De top van palmkool groeit steeds door
Je plant groeit het hele seizoen door en wordt flink groot. Dus pas op dat ie niet té groot wordt en te veel ruimte inneemt.

Blijf dus flink oogsten en knip regelmatig wat blad weg. Geef bij droog weer ook water en haal dor blad weg.

Waarvoor gebruik je palmkool?

Palmkoolblad kun je net als boerenkool eten: als palmkoolstamp. Maar minstens zo lekker is het in de soep of roerbakgerechten.

Jong blad is fijngesneden lekker door de sla, of door de groene smoothies. Het heeft een sterke smaak, dus proef even of je het lekker vindt.

Wat lekkere recepten met palmkool vind je hier:

Level 6: blijf het hele jaar oogsten

Palmkool kan prima tegen vorst en kun je dus lang laten staan. Het blad wordt zelfs wat zachter van smaak als het gevroren heeft, net als bij boerenkool.

De groei staat in de winter wel zo goed als stil.

Palmkool of cavolo nero kan heel goed tegen strenge vorst
Palmkool kan goed tegen strenge vorst

Voorjaarsfeest: voor jou en de bijen

In het vroege voorjaar begint de palmkoolplant weer flink te groeien. Ook dan kun je volop oogsten, tot de plant gaat bloeien. Dan oogst je de rest van het blad en haal je ’m uit je bak.

Maar wat je óók kunt doen, is de bloeiende plant nog even laten staan voor de bijen, hommels en vlinders. Dat vroege voedsel is echt een cadeautje voor ze.

Heb je genoeg geduld en wacht je tot na de zomer, dan kun je er zelfs zaadjes van oogsten.

palmkool-kweken-7.jpg
Voorjaarsfeestje voor bijen

Dus: wat let je om palmkool te zaaien en te kweken?

Het is een van de makkelijkste groentes om zelf te verbouwen, je hebt er lang plezier van én het is super lekker. Plus: met onze materialen + app is het bijna onmogelijk om te falen 😉

Koop hier je palmkool zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks