Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Rode bieten zaaien en kweken

Onze bieten zijn mooi rond en dieprood. Dit ras is prima voor de zomer- en herfstteelt en zeer geschikt om te bewaren. Gebruik het jonge blad in de sla.

Rode bieten uit de Makkelijke Moestuin
Rode biet: klaar om te oogsten

Wat zijn bieten?

Dit knolgewas noemt men ook wel kroten. Ze zijn familie van de suikerbiet maar hebben veel minder calorieën en suikers. 

De meeste bietjes krijgen mooie ronde en dieprode knollen maar je hebt ook andere soorten. Platte of langwerpige, witte, gele of zelfs rood-wit gestreept. Het blad is groen met een rode nerf.

De oude Grieken en Romeinen gebruikten bieten als een manier om bij koorts het bloed af te koelen, speciaal bij kinderen in de groei. Ze werden hier rond de 16e eeuw ontdekt als een lekkere en voedzame groente.

Vroeger waren bietjes vooral een groente voor arme mensen, maar tegenwoordig ziet men het zelfs als superfood: vooral het sap wordt veel gebruikt in trendy sapjes. 

Vitamines en mineralen in bieten

Bieten zijn super gezond. Ze zitten propvol vitamine: vooral C en foliumzuur. Ook zitten er veel mineralen in: zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium.

De rode kleurstof is hartstikke goed voor je bloedvaten. 

Extra leuk is dat je niet alleen de bieten kunt eten, maar ook het blad. Het zit vol met caroteen en mineralen. 

Rode bieten zijn super gezond Makkelijke Moestuin
Een super gezonde oogst

Meer over de bieten zaden van de Makkelijke Moestuin

Zelf gekweekte bietjes zijn heerlijk. Die van ons krijgen mooie ronde en dieprode knollen. Het kan even duren voor ze een flinke maat krijgen, maar dan word je ook beloond voor je geduld. Je kunt ze in het najaar lang in je bakken laten staan.
  • Soortnaam: Kogel 2
  • Familie: wortel
  • Aantal per vak: 9
  • Hoogte: 25 tot 35 cm
  • Zaaitijd: half april tot eind augustus
  • Zaaidiepte: 1 - 1,5 cm
  • Kiemtijd: tussen 12 en 18°C in 10 tot 15 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 9 tot 10 weken
  • Zonlicht: liefst in de volle zon (dan worden ze lekker zoet)
Je kunt de zaden van deze Rode bieten zakjes los kopen, maar je vindt ze ook in het zadenpakket ‘Basis’.

Wat heb je nodig om zelf bieten te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:
  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • rode biet zaden
  • een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Met deze perfecte aardemix is het kweken van bietjes echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.
Oogst rode bieten uit een Makkelijke Moestuin Hero bak
Rode bieten uit een Hero bak

Hoe zaai en kweek je bietjes?

Deze rode bieten staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst. Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels.
De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol bieten kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
aantal-gaatjes-9.jpg

Level 1: Bieten zaaien

Maak de mix in een vak midden in de bak los en zaai als volgt:

  1. prik 9 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)

  2. stop in elk gaatje 1 tot 2 zaadjes

  3. maak de gaatjes voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je na ongeveer 10 dagen iets groens opkomen.

Zaden van bieten zijn een soort klompjes - Makkelijke Moestuin
Zaden van bieten

Level 2: Bieten zaailingen

Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na weer een week zullen de meeste wel opgekomen zijn. 

Dan is het tijd voor het volgende level. 

Level 3: Bieten moet je uitdunnen

Zaden van bieten zijn klompjes met meerdere zaadjes erin. Uit zo’n klompje komen dus vaak 2 of meer zaailingen op. Laat je ze allemaal staan, dan komt er alleen maar blad en groeit er geen biet.

Bietjes kunnen - net als wortels en radijsjes -  niet tegen verplanten.

Pak dus een schaar, laat per gaatje de grootste en mooiste staan en knip de andere weg. Trek ze nooit zomaar weg want dan trek je de andere plantjes ook mee.

Zaailingen van bieten moet je altijd uitdunnen
Zaailingen van bieten

Level 4: Verzorging van je bieten plantjes

Na een week of twee zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.

Ook nu hoef je de komende 4 weken amper iets te doen: bij droog weer geef je wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂.

Bieten plantjes in de Makkelijke Moestuin
Kleine bietenplantjes

Level 5: Bietenblad oogsten

Vanaf een week of vier na het zaaien, kun je af en toe wat blad oogsten voor in groene salades. 

Knip hooguit een derde van het blad weg: de rest heeft de plant nodig om de biet te laten groeien. Laat ook altijd de groeikern staan: dat is het midden van de plant waar het nieuwe blad groeit. 

Het jonge blad van bieten is lekker in salades
Blad van bieten: lekker in salades

Level 6: Bieten oogsten

In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 8 en 9 weken na het zaaien bereikt, zie je de bieten verschijnen. Ze steken vaak een stukje boven de mix uit. Blijf regelmatig water geven, want  daarmee voorkom je dat de bietjes houtachtig worden.

Oogsten kan vanaf de grootte van een pingpongbal. Maar hoe langer je ze laat staan, hoe groter ze worden.Toch zullen ze niet allemaal gelijk even groot worden: sommige groeien sneller dan de rest. Oogst daarom de grootste bieten eerst, zodat de rest lekker door kan groeien. 

Oogst eerste de grootste bieten en laat de rest nog even staan
Oogst eerst de grootste bieten

Waarvoor gebruik je bieten?

De meeste mensen eten alleen de bieten zelf. Je kunt ze koken, stoven of roosteren in de oven. Rauw zijn ze nog veel gezonder: geraspt door salades of maak er bietensap van.

Jong blad is lekker in salades, maar ook van de grote bieten kun je het blad nog eten: door stamppotjes, roerbakgerechten of pasta.

De mogelijkheden zijn haast eindeloos. Zo maakte Xanadu er latkes van:
Bietenlatkes: Joodse aardappelkoekjes met bieten
Bietenlatkes: Joodse aardappelkoekjes met bieten

De volgende levels

Tijdens het volgende level blijf je de bieten oogsten, net zo lang tot alles op is. 

Bieten kunnen goed tegen kou, wat dat betreft kun je ze in het najaar lang laten staan. Sterker nog: met een beetje vorst worden de bieten zelfs zoeter. 

In het laatste level maak je het vak of je MM-mini leeg en weer klaar voor de volgende groente.

Volgroeide bieten kan je lang in de moestuinbak laten staan
Bieten kan je lang in je bak laten staan

Dus: wat let je om zelf bieten te zaaien en te kweken?

Ze zijn super lekker en best makkelijk om te telen. Je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😉

Koop hier je bieten zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks