- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
Stengelsla zaaien en kweken
Stengelsla - ook wel celtuce, selderij sla, asperge sla of Chinese sla genoemd - is een oosterse slasoort die een stevige, eetbare stengel vormt.
Die stengel heeft een groene, frisse kern: nootachtig van smaak en lijkt wel wat op komkommer. Het jonge blad is lekker in salades, het oudere kan je prima roerbakken.
Wat is stengelsla?
Het blad is steviger dan kropsla, en ook wat bitterder van smaak. Maar daardoor is die heel lekker in een stamppot of roerbakgerecht.
De malse stengels oogst je als ze 25 - 45 cm hoog zijn, en 3 tot 5 cm dik. Schil ze en eet ze als rauwkost: ze hebben een wat nootachtige smaak. Stoven en roerbakken kan ook, dan lijkt het - een beetje - op asperges. Daarom wordt de sla ook vaak aspergesla genoemd.
Zaai enkele keren per jaar om steeds vers blad en stengels te hebben.
Vitamines en mineralen in stengelsla
Meer over de stengelsla zaden van de Makkelijke Moestuin
Stengelsla kiemt makkelijk, groeit vrij snel, heeft geen last van ziektes en nauwelijks van slakken. De planten worden vrij groot en hoog. Zet ze dus achterin je bak of los in een MM-mini.
- Soortnaam: Aspergesla Celtuce
- Familie: blad
- Aantal per vak: 2
- Hoogte: 40 tot 60 cm
- Zaaitijd: april - juni
- Zaaidiepte: 1 cm
- Kiemtijd: tussen 6 -18°C in 7-14 dagen. Kiemt nauwelijks boven de 20°C
- Tijd tot oogst: blad vanaf 5 weken, stengel rond de 8 tot 10 weken.
- Zonlicht: Kan zowel in de zon als in de half-schaduw
Wat heb je nodig om zelf stengelsla te kweken?
- een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
- stengelsla zaden
- een plek met minstens 6 uur zonlicht per dag
Hoe zaai en kweek je stengelsla?
Deze stengelsla staat in de gratis MM-app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.
Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.
Hoe je succesvol stengelsla kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om er alvast over te lezen, kan dat hier.
Level 1: Stengelsla zaaien
Maak de mix in een vak op de derde of achterste rij in de bak los en vochtig en zaai als volgt:
prik 2 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes
maak de gaatjes voorzichtig dicht
Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je tussen de 7 en 14 dagen kleine zaailingen opkomen.
Level 2: Stengelsla zaailingen
Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na een dag of wat zullen de meeste wel opgekomen zijn.
Dan is het tijd voor het volgende level.
Level 3: Stengelsla zaailingen uitdunnen
Nu laat je de 2 mooiste zaailingen staan en knip je de rest meedogenloos weg. Da’s lastig om te doen maar wel nodig om je plantjes gezond op te laten groeien.
Zaai nog wat bij als op een van de plekjes niets is opgekomen.
Level 4: Verzorging van je stengelsla plantjes
Na een week of drie zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.
Ook nu hoef je de komende weken amper iets te doen: bij droog weer geef je wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂.
Level 5: Oogsten van stengelsla blad
Waarvoor gebruik je stengelsla?
Maar je kweekt deze sla vooral voor de stengel. Oogst ‘m als die rond de 3-5 cm dik is en ongeveer 25 tot 40 cm hoog. Haal de schil eraf en gebruik de kern rauw voor salades, gebakken, kort gekookt of door de roerbak.
Het laatste level
Nadat je een paar weken blad oogstte, zijn de stengels waarschijnlijk dik genoeg geworden om te oogsten: zo'n 3 tot 5 cm dik.
Dus: wat houd je nog tegen om stengelsla te zaaien en te kweken?
Succes!
(PS: met dank aan Atie1, TanjaB, Vitalientje en Groentje Kadee voor de foto's en posts op de community.)
Makkelijke Moestuin Zaden
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem