Juli: Je kunt nog prima starten 🌱

Stengelsla zaaien en kweken

Stengelsla - ook wel celtuce, selderij sla, asperge sla of Chinese sla genoemd - is een oosterse slasoort die een stevige, eetbare stengel vormt.

Die stengel heeft een groene, frisse kern: nootachtig van smaak en lijkt wel wat op komkommer. Het jonge blad is lekker in salades, het oudere kan je prima roerbakken.

Stengelsla van de Makkelijke Moestuin
Stengelsla

Wat is stengelsla?

Stengelsla is in het verrre Oosten een favoriete slasoort. De begingroei lijkt op bindsla, maar na het oogsten van de onderste bladeren blijft de plant op een stevige stengel staan en lijkt op een palmboompje. 

Het blad is steviger dan kropsla, en ook wat bitterder van smaak. Maar daardoor is die heel lekker in een stamppot of roerbakgerecht. 

De malse stengels oogst je als ze 25 - 45 cm hoog zijn, en 3 tot 5 cm dik. Schil ze en eet ze als rauwkost: ze hebben een wat nootachtige smaak. Stoven en roerbakken kan ook, dan lijkt het - een beetje - op asperges. Daarom wordt de sla ook vaak aspergesla genoemd.

Zaai enkele keren per jaar om steeds vers blad en  stengels te hebben. 

Vitamines en mineralen in stengelsla

Stengelsla zit vol vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium, phosfor, potassium, vitamine C, en de B’s. 

Het is ook een prima bron van mangaan en dat helpt weer bij het omzetten van voeding in energie, de opname van calcium en het op peil houden van je bloedsuikers. 

Van stengelsla oogst je het blad én de stengel
Van stengelsla oogst je het blad én de stengel

Meer over de stengelsla zaden van de Makkelijke Moestuin

Stengelsla kiemt makkelijk, groeit vrij snel, heeft geen last van ziektes en nauwelijks van slakken. De planten worden vrij groot en hoog. Zet ze dus achterin je bak of los in een MM-mini. 

  • Soortnaam: Aspergesla Celtuce

  • Familie: blad

  • Aantal per vak: 2

  • Hoogte: 40 tot 60 cm

  • Zaaitijd: april - juni

  • Zaaidiepte: 1 cm 

  • Kiemtijd: tussen 6 -18°C in 7-14 dagen. Kiemt nauwelijks boven de 20°C

  • Tijd tot oogst: blad vanaf 5 weken, stengel rond de 8 tot 10 weken.

  • Zonlicht: Kan zowel in de zon als in de half-schaduw

Kan in het najaar en vroege voorjaar ook prima in een koude kas, maar in de app zaaien we direct buiten: vanaf begin april tot eind juni.

Je vindt de Stengelsla in de shop bij de losse zakjes. 

Wat heb je nodig om zelf stengelsla te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • stengelsla zaden
  • een plek met minstens 6 uur zonlicht per dag
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Stengelsla in een Makkelijke Moestuin-mini
Stengelsla in een MM-mini

Hoe zaai en kweek je stengelsla?

Deze stengelsla staat in de gratis MM-app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol stengelsla kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om er alvast over te lezen, kan dat hier.

Stevige stengelsla planten in de Makkelijke Moestuin
Stevige stengelsla-planten

Level 1: Stengelsla zaaien

Maak de mix in een vak op de derde of achterste rij in de bak los en vochtig en zaai als volgt:

  1. prik 2 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)

  2. stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes

  3. maak de gaatjes voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je tussen de 7 en 14 dagen kleine zaailingen opkomen.

Zaai 2 stengelsla in een Makkelijke Moestuin vak

Level 2: Stengelsla zaailingen

Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na een dag of wat zullen de meeste wel opgekomen zijn. 

Dan is het tijd voor het volgende level.

Zaailingen van de Makkelijke Moestuin stengelsla
Zaailingen van de stengelsla

Level 3: Stengelsla zaailingen uitdunnen

Nu laat je de 2 mooiste zaailingen staan en knip je de rest meedogenloos weg. Da’s lastig om te doen maar wel nodig om je plantjes gezond op te laten groeien. 

Zaai nog wat bij als op een van de plekjes niets is opgekomen. 

Dun de zaailingen van stengelsla uit
Overgebleven zaailing van stengelsla

Level 4: Verzorging van je stengelsla plantjes

Na een week of drie zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.

Ook nu hoef je de komende weken amper iets te doen: bij droog weer geef je wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂.

stengelsla-12.jpg

Level 5: Oogsten van stengelsla blad

In dit stadium, dat je ongeveer 5 tot 6 weken na het zaaien bereikt, zijn de plantjes klaar voor de eerste oogst.

Knip of pluk wat van het onderste blad af. Laat de bovenste toef blad staan, zodat de plant voeding kan aanmaken om nieuw blad te maken en de stengel mooi uit te laten groeien.

Zo kun je de komende weken blad blijven oogsten, tot de stengel groot en dik genoeg is om ook te oogsten. 

stengelsla-07.jpg

Waarvoor gebruik je stengelsla?

Het jonge blad kun je gebruiken in salades, iets ouder blad is lekker in soepen, stoofpotjes of roerbakgerechten. 

Maar je kweekt deze sla vooral voor de stengel. Oogst ‘m als die rond de 3-5 cm dik is en ongeveer 25 tot 40 cm hoog. Haal de schil eraf en gebruik de kern rauw voor salades, gebakken, kort gekookt of door de roerbak.

Stamppot stengelsla: met blad én stengel
Stamppot blad stengelsla en schijfjes stengel

Het laatste level

Nadat je een paar weken blad oogstte, zijn de stengels waarschijnlijk dik genoeg geworden om te oogsten: zo'n 3 tot 5 cm dik.

Stengelsla in de Makkelijke Moestuin: klaar om te oogsten
Tijd om de stengels te oogsten
Laat ze niet té lang staan, anders worden ze taai en droog en op den duur zelfs hol.

Na het weghalen van de planten, maak je het vak of je MM-mini weer schoon en weer klaar voor de volgende ronde. 

Stengelsla: geoogst en geschilde stengel
Stengelsla: geoogste en geschilde stengel

Dus: wat houd je nog tegen om stengelsla te zaaien en te kweken?

Het is een bijzondere en lekkere groente om zelf te verbouwen - weer eens wat anders - en je kunt het blad en de stengel eten.

Plus: met onze materialen + app is het bijna onmogelijk om te falen 😉

Koop hier je Stengelsla zaden of ga aan de slag met een compleet startpakket:

Succes!

sig.jpg

(PS: met dank aan Atie1, TanjaB, Vitalientje en Groentje Kadee voor de foto's en posts op de community.)