Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Oosterse gerechten met stengelsla

Stengelsla is in Nederland vrij onbekend. Maar in China en Taiwan is hij juist erg populair. Vooral voor wok-gerechten en salades.

Cavolonero zocht het uit en maakte er een mooie post van op de community.
recepten-stengelsla-6.jpg
Roerbakschotel en salade met stengelsla

Wat te doen met stengelsla? Een paar tips

Vorige week oogstten we onze stengelsla.

Omdat we niet eerder met de plant hadden gekookt, was hij toch een beetje intimiderend, en wisten we niet echt wat ermee te doen. Maar hij stond nu op het punt om in bloei te schieten, dus was het tijd om in actie te komen!
recepten-stengelsla-5.jpg
Stengelsla en andere groentes in de MM-Hero
Ik kende de plant toevallig uit Taiwan, waar ik zo'n half jaar heb gewoond. Dus ik vroeg mijn Taiwanese vrienden om advies, en bekeek ook flink wat Youtube-filmpjes.

In China en Taiwan is de plant erg populair, en staat hij onder een paar namen bekend: Choy Sum (Kantonees), A菜心 (klinkt als 'A Tsai Sien', 'A' op z'n Engels uitspreken),of 萵筍 (Wosun). Als je op die namen zoekt op Youtube, vind je tal van recepten.
recepten-stengelsla-4.jpg
Yes, da's een grote stengelsla plant 🙂

Wokken met het blad

De bladeren kun je wokken, en lijken qua smaak een beetje op spinazie en paksoi.

Verhit daarvoor wat zonnebloemolie in een wok, bak daarin eerst wat kleingesneden knoflook, gember en chilipepertjes aan, en doe dan het blad erbij.

Zelf deed ik er ook nog wat Taiwanese vispasta bij: erg lekker! Heb je dat niet, dan is wat sojasaus vast ook lekker. Of wat jus, als je dat over hebt.

Salade met de stengel

Als je er eerst de harde bast van af schilt, kun je de stengel ook eten. Het vlees lijkt wel wat op komkommer, maar dan steviger. Ideaal voor een zomerse salade.

Het recept voor de saus komt van een youtube-filmpje met deze naam: "萵筍最簡單美味的做法,不用炒,不水煮,清脆爽口,上桌搶著吃". Gelukkig heeft het filmpje een Engelse ondertiteling, dus is het ook het bekijken waard als je geen Chinees spreekt 😉

Dit heb je nodig voor 2 personen:
 • 1 grote stengel van de stengelsla
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 chilipepertjes
 • lepel sesamzaad
 • paar stengels bieslook, of sjalotjes
 • handje peperkorrels
 • paar plakjes gember
 • sojasaus
 • Chinese zwarte rijstazijn (bijv. van merk Chinkiang)
recepten-stengelsla-3.jpg
Ingrediënten voor de roerbak en salade met stengelsla

Hoe maak je het:

 1. Schil de stengel en snij hem in dunne schijfjes of reepjes. Doe ze in een kom, strooi er flink wat zout over, en laat het zo een half uur staan. Het zout trekt veel water uit de stengel en maakt hem extra knapperig.
 2. Spoel de stukjes stengel daarna goed af met schoon water, doe ze in een kaasdoek (of theedoek) en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Doe ze dan weer terug in de kom en zet die apart.
 3. Snij de knoflook en chilipepertjes fijn, en meng het in een kommetje met het sesamzaad.
 4. Verhit wat olie in een wok. Doe er de bieslook, peperkorrels en gember bij en bak die aan. Giet de hete olie door een zeef (zodat de bieslook, peper en gember niet meekomen) in de kom met knoflook, chilipepertjes en sesam en laat het afkoelen.
 5. Voeg dan een lepel sojasaus en een halve lepel rijstazijn toe. Proef met een stukje stengel of de dressing op smaak is. Voeg er eventueel nog wat sesamolie aan toe als je dat lekker vindt.

Roer als laatste de dressing door de stukjes stengel en klaar ben je!
recepten-stengelsla-1.jpg
Lekker!


PS: Bedankt Cavolonero, we vinden dit een superleuk recept! Daarom sturen we je per mail een cadeaubon op 😀

Recepten

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks