Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Van volkstuin vol onkruid naar MM-paradijs

 
Hoe je met een huisje en wat Makkelijke Moestuinbakken een verwaarloosde volkstuin vol onkruid omtovert in een fijne plek voor jezelf en je dochtertje. Om te spelen, te snoepen en te genieten.

Marga laat het zien:
volkstuin-makkelijke-moestuin-15.jpg
Het moestuinparadijs van Marga en Eva

1 jaar volkstuin

Hoi, ik ben Marga, 35 jaar en moeder van Eva (3,5 jaar). We wonen samen in Alkmaar in een appartement met uitzicht op de duinen, maar waar de zon helaas pas laat in de middag op het balkon komt.

Spontaan idee en gewaagde stap

Vorig jaar begon ik spontaan aan een nieuw avontuur. Ik huurde een volkstuintje. Het leek me heel fijn om een plekje buiten te hebben voor mijn dochter Eva en mij. Maar omdat ik totaal geen tuinervaring heb en geen kamerplant in leven hou, was het best een gewaagde stap. 

Van overwoekerd stuk grond naar een fijne plek

De plek was al een poosje verwaarloosd en een grote onkruid-bende.

Gelukkig kwam ik direct al op de site van de Makkelijke Moestuin terecht, dus was al snel besloten dat er moestuinbakken zouden komen.
volkstuin-makkelijke-moestuin-combi.jpg
Veel werk maar ook veel resultaat
Ik begon met al het onkruid er met de hand uit te halen. Daar was ik heel wat uren mee bezig.

Daarna zetten mijn vader en ik een huisje neer, legden graszoden en plaatsten een hek om de tuin om Eva ín de tuin te houden -  iets met peuters/kleuters die graag de bloemen bij de buren plukken ;-). 

Daarna was het mooie weer van 2020 wel zo’n beetje op, dus op 2 perenbomen na had ik nog weinig geplant. 
volkstuin-makkelijke-moestuin-10.jpg
Pap: mijn grote hulp

Ontwerpen en plannen

Wel las ik al wel veel mee op de community en sloeg ik aan het ontwerpen. 

De afgelopen winter kwam er nogal wet langs de tekentafel:  elke 3 dagen iets anders, andere plek, andere maat, andere vormen, andere paadjes en wat er op de paadjes zou komen. 

Tot ik het perfecte ontwerp voor mijn plekje had: daar ben ik nog trots op :-).

Het maken van de moestuinbakken

Afgelopen maart begonnen we met het maken van de Makkelijke Moestuinbakken. Of liever gezegd: dat deed pap.

Hij maakte de bakken: 4 voor groente en kruiden (90 x 150 cm), 1 grote voor de aardbeien (60 x 400 cm)én nog een smalle bak voor frambozen (30 x 300 cm). 

Twee bakken staan tegen het huisje aan en hebben een klimrek (ook zelfgemaakt door mijn vader). Ik koos hiervoor omdat de wind er iets minder vat op heeft. 
volkstuin-makkelijke-moestuin-09.jpg
Lekker plekje uit de wind
Omdat het donkergroene hout de warmte van de zon opneemt en daarna weer uitstraalt naar de bakken ervoor, groeit het  in die bakken sneller dan in de andere. 
volkstuin-makkelijke-moestuin-07.jpg
Verschil tussen de bakken in of uit de wind

Met de mix en de zaden begon het feest

Begin maart kwam de pallet Makkelijke Moestuinmix net als bijna alle soorten MM-zaden. Het feest kon beginnen.

Half maart begon ik met zaaien: super leuk, maar wel koud. Vaak dacht ik daarom “ik wacht nog even”. Maar het komt goed want de laatste week gaat het mega goed. 

De spinazie konden we als eerste oogsten. Mijn dochter stond vol spanning naast me om te proeven. Dikke hit die spinazie: wat ben ik blij dat we er 3 vakken van hebben. 

Eva vind het heerlijk, gewoon rauw als snack:
volkstuin-makkelijke-moestuin-17.jpg
Spinazie oogsten
Ook de radijsjes worden met veel plezier geoogst - dat kan namelijk prima als je 3,5 bent - en met blaadjes en al opgegeten. 

Eva nam ook een emmertje met zelf geoogste verse radijsjes mee naar het kinderdagverblijf. Alle  kinderen vonden het erg lekker - op 2 na die de radijsjes toch wat scherp vonden. 
volkstuin-makkelijke-moestuin-05.jpg
Voor de andere kindjes uit de groep

Daar doe ik het voor

Dit is precies waarom ik ermee begon: samen met mijn dochter genieten, verwonderen, ontspannen en leren. 

Het ging me niet eens om de oogst, maar nu er oogst is, is dat toch wel helemaal geweldig. 

Het klopt echt: je bent ontzettend trots op je zelfgekweekte groente. 

volkstuin-makkelijke-moestuin-06.jpg
Trots op onze zelfgekweekte groentes

Heel tof

Ik vind het echt heel tof dat ik dit als alleenstaande moeder mee kan geven aan mijn dochter. Eva heeft zelf ook 3 eigen vakjes waarvoor ze zelf mocht kiezen wat ze wilde zaaien: radijs, winterpostelein en sla. 

Vandaag - precies een jaar na de start - vind ik het een mooi moment om mijn verhaal te doen en trots mijn tuin te tonen. 

Het is een ontzettend fijne plek geworden.
volkstuin-makkelijke-moestuin-04.jpg
Precies een jaar na de start

Fotoshoot op Hemelvaart

Met Hemelvaart kwam een bevriende fotograaf langs voor de gezelligheid, maar ook voor een fotoshoot met Eva. 

We zouden eerst naar de duinen gaan, maar ik wilde zo graag mijn tuin laten zien, dat ik voorstelde om de foto's op de tuin te maken.
volkstuin-makkelijke-moestuin-18.jpg
Vol concentratie radijsjes oogsten
Ik ben heel blij met het resultaat, het werden "daily life" foto's en het laat goed zien hoeveel plezier we van de tuin hebben. 

Hoe Eva vol verwachting naast me zit als ik spinazie pluk, hoe ze heel geconcentreerd zelf de radijsjes oogst, de blije snoet tijdens het opeten en natuurlijk de bellenblaas 😊:

volkstuin-makkelijke-moestuin-16.jpg
Elke dag bellen blazen
Groetjes,

Marga en Eva

Wat leuk om te zien Marga. 😀

En ja, dit is ook precies waarvoor wij het doen: enthousiaste MM-ers te laten genieten van zoiets simpels als groentes verbouwen. 

Als die dat dan weer doorgeven aan hun kinderen en dat die weer leren hoe plantjes groeien en hoe lekker ze zijn: dan is onze missie 100% geslaagd. 

We vinden je post zó leuk dat we het op de site hebben gezet. 😀. Om jou daarvoor te belonen maakten we €10 euro over naar je shop-tegoed.
sig.jpg
PS: Meer lezen van Marga en Eva?

Hier lees je de post op de community over de metamorfose van stuk onkruidland maar Makkelijke Moestuinparadijs. En hier vind je alle foto's van de fotoshoot.

PPS: Meer weten over shop-tegoed verdienen met je post? Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks