Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Een MM kindertuintje voor gezondere kinderen

Judith bij haar eigen bak
Judith bij haar eigen bak
Een kindertuintje voor gezondere kinderen?

Jazeker. Ik zal het je uitleggen:

De Makkelijke Moestuin en kinderen

Of de MM geschikt is voor kinderen is voor mij overduidelijk. Kinderen vinden tuinieren leuk - als het maar eenvoudig, makkelijk en mooi is, snel resultaat geeft en weinig inspanning vergt.

De reacties van kinderen op de uitzendingen van Villa Achterwerk geven dat ook aan.

Toch is mijn doel niet alleen blije kinderen, ik wil vooral:

Gezondere kinderen door een Makkelijke Moestuin

Kinderen met een eigen moestuin eten gezonder. Ik weet dat allang - ik eet namelijk veel meer groente en fruit dan mijn vrienden - maar het is ook bewezen. Volgens een rapport van de 'American Dietetic Association' zullen kinderen die hun eigen groentes verbouwen die ook veel meer eten en lekkerder gaan vinden.

De meeste kinderen, zeker die in de steden wonen, tuinieren niet. Er is geen ruimte en een tuin spreekt kinderen niet aan.

Een Makkelijke Moestuin van Jelle doet dat wel. Die is leuk, makkelijk en ontdaan van alles wat een normale moestuin zo onaantrekkelijk maakt.

Een MM-bak heeft weinig ruimte nodig en kan zelfs op een binnenplaats, balkon of dakterras.

Mijn motivatie

Veel kinderen eten ongezond, lusten geen groente en krijgen al op jonge leeftijd last overgewicht, voedsel-allergieën, diabetes, etc.

Wist je dat slechts 1 op de 100 kinderen dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groentes eet? Dat blijkt uit verschillende onderzoeken van de overheid. Ik schrok echt toen ik dat las.

Kinderen gezond laten eten is niet eenvoudig: ze willen vooral wat ze op TV, computer en reclame zien. Groentes zijn niet cool en dus niet lekker. De MM wil hier verandering in brengen.

Doel

Het is mijn doel om zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken en door een Makkelijke Moestuin aan het tuinieren krijgen. Op school maar ook thuis.

Als je je eigen groentes kweekt ga je die ook waarderen. Je wilt je zelf-geteelde radijsjes, sla en tomaatjes immers proberen. Zo proef je hoe lekker gezond is.
Miranda, trots op eigen oogst!
Miranda, trots op eigen oogst!
Als de ouders meedoen zal het hele gezin bewuster gaan eten. De kinderen steken de ouders aan. En welke ouder wil nu niet het beste voor hun kinderen?

Prijsvragen

Om mijn idealen te kunnen uitvoeren deed ik in het najaar van 2012 mee met de verkiezing van de Groenste Groninger.

Die heb ik helaas niet gewonnen maar ik ben er wel door genomineerd voor de Pluk van de Petteflet verkiezing van de Natuur- en Milieufederaties en Vara's Vroege Vogels. En die heb ik wel gewonnen.

Ook daar was een prijs aan verbonden. (Een prachtige set lithos van Fiep Westerdorp en het leuke bedrag van € 3000,-)

Het geld gebruikte ik om het allerleukste tuinboek voor kinderen te maken zodat ze zelf met een kindertuintje aan de slag willen. Dat boek is in 2014 voor het eerst uitgekomen en zó vaak verkocht, dat ik het begin 2017 opnieuw heb uitgebracht.

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks