Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei


Een hartige 'omgekeerde' taart uit de oven, van bladerdeeg, radijs, wortel en prei. Makkelijk te maken en lekker pittig.

Met een salade erbij heb je zo een lekkere lunch 😋

Hartige Tarte Tatin - of omgekeerde taart - met radijs, wortel en prei uit de Makkelijke Moestuin
Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei

https://makkelijkemoestuin.nl/shop/zaden/reuzen-radijs
Reuzenradijzen uit de Makkelijke Moestuin
Reuzenradijzen

Wat heb je nodig?

Voor 2 personen

  • 6 flinke radijzen
  • 1 prei
  • 1 of 2 wortels
  • ½ medium chilipeper🌶
  • 50 g roomboter
  • 30 g suiker
  • ½ uitgeperste sinaasappel
  • ¼ theelepel kerry djawa
  • ¼ theelepel grof zeezout
  • peper uit de molen
  • 1 goudsbloem (als die toevallig bloeit in je MM)
  • 5 plakjes bladerdeeg
Benodigdheden voor de hartige Tarte Tatin met radijs
Alles bij elkaar

Bereiding

  • voorbereiding: 10 min.

  • op het vuur: 20 min.

  • in de oven: 20 min.

Verwarm de oven voor op 190 gr. C

Snij de prei gelijkmatig in ronde schijfjes van 1-1,5 cm dik. Het donkergroene loof gebruik je niet.

Halveer de radijzen in de lengterichting en snij de wortel in kleine blokjes.

Snij de chilipeper in flinterdunne ringetjes (zaadjes verwijderen).

Was en snij de groentes
Was en snij de groentes

Leg de halve radijzen op hun bolle kant in de pan, afgewisseld door de schijfjes prei.

Leg de goudsbloem In het midden met de kelk naar de bodem. Leg alle ingrediënten strak tegen elkaar. De groenten slinken nog en dan houd je veel lege ruimte over tussen de prei en de radijzen.

Vul alle gaatjes als een puzzel op met de wortelstukjes en strooi wat meer rond de goudsbloem. De rest strooi je aan de randen. Verdeel daarna de chilipeper ringetjes gelijkmatig over de groenten.

Druk alles voorzichtig aan zodat het een mooi gevuld pannetje is.

Op het laatst ga je het taartje omdraaien, dus denk ondersteboven bij het mooi maken:

Maak een mooi plaatje van de groentes in de pan
Maak een mooi plaatje van de groentes in de pan

Verwarm in een kleine steelpan of in de magnetron het sinaasappelsap (niet koken). Meng de suiker erdoorheen en roer tot het opgelost is.

Plaats de pan met de radijzen op het vuur en verhit op medium hoogte. Snij de boter in kleine stukjes af en leg die aan de rand van de pan tegen de groenten. Doe dat helemaal rondom en in het midden en leg de laatste stukjes bovenop de groenten. 

Als alles gesmolten is laat je het geheel een minuutje of 5 rustig sudderen.

Neem nu het sinaasappel/suiker mengsel en schep met een klein lepeltje de helft langs de rand in de pan en de rest over de radijsjes. Kantel de pan eventueel heel voorzichtig om het vocht te verdelen.

Zet dan de wekker op 20 minuten.

Meng ondertussen de kerrie djawa en het grove zout en verspreid het gelijkmatig over de groenten. Strooi daarna nog overal wat zwarte peper uit de molen op.

Zet het vuur vrij laag, zodat alles rustig borrelt in een klein laagje vocht. 

Laat alles sudderen in het sinaasappel mengsel
Laat alles sudderen in het sinaasappel mengsel

Neem 4 plakjes, plak ze aan elkaar en maak er dan een cirkel van die net zo groot is als de pan. Gebruik eventueel het 5e plakje om de cirkel groot genoeg te maken. 

Plak het bladerdeeg aan elkaar en snij er een cirkel uit.
Plak het bladerdeeg aan elkaar en snij er een cirkel uit.

Ondertussen zal het vocht bij de groentes wel verdampt zijn en zal alles lekker ruiken. Zet het vuur uit en laat de pan 4 minuten afkoelen.

Leg dan het deeg over de radijzen heen en duw de randen van het deeg naar binnen met je vinger (heet!) of met een siliconen spatel.

Bedek de groentes met het bladerdeeg
Bedek de groentes met het bladerdeeg

Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C, zet de pan erin en laat de taart 20 minuten bakken. Het deeg hoeft niet donker te worden, maar wel gaar (lichtbruin).

Het bladerdeeg is gaar
Het bladerdeeg is gaar

Trek je ovenwanten aan en haal de taart uit de oven. Laat 2 minuten rusten en leg dan een bord of een plank over de pan heen. 

Draai het geheel in één keer om. Wacht even, en haal dan voorzichtig de hete pan van de Tarte Tatin.

Klaar!

Hartige taart met radijs is lekker met een glaasje witte wijn.
Lekker bij een glaasje witte wijn

Mijn advies?

Maak er een kleine salade bij van flinterdun gesneden of geschaafde spitskool/Chinese kool met een dunne dressing van mayonaise, yoghurt, wat water, zout en peper uit de molen. 

Houd het simpel, het taartje is bijzonder genoeg!

Bon appetit.

Co’tje kookt🥬


PS: Gefeliciteerd Cotjekookt, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs is al overgemaakt naar je shop-tegoed.

Recepten

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks