- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Pannenkoeken met spinazie
- Super snelle pasta met kerstomaatjes
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Pannenkoeken met spinazie
- Super snelle pasta met kerstomaatjes
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
Een week of twee geleden stond de tuin vol met spinazie, ik kon er niet tegenop koken. Toen heb ik een grote 'spanakopita' gemaakt, van die griekse taart van filodeeg met spinazie en feta. Ideaal als je veel spinazie wil opmaken!
Nu zat ik met een hele hoop bietjes, en ik wilde graag ook het blad gebruiken. En de palmkool groeit ook enorm snel! Dus nog een keertje een spanakopita gemaakt, maar nu met bietjes, bietenblad, snijbiet en palmkool.
Nodig voor 4 personen
Hoofdgerecht
500 g bietjes
paar snijbietbladeren
stuk of 4 palmkoolbladeren
1 grote ui, fijngesneden
2 knoflookteentjes, fijngesneden
3 eieren
feta (150g ongeveer)
rol filodeeg
paar handjes fijngesneden kruiden: ik had munt en peterselie, als je dille hebt is dat ook lekker!
beetje zout en peper
olijfolie
Bereiding
Haal de rol filodeeg uit de vriezer en laat vast ontdooien (dit kan wel 2 uur duren, begin hier dus mee!)
Bak de bietjes in de oven. Hoe ik dat doe: verwarm oven voor op 180 graden. Was de bietjes, snijd de bladeren eraf, doe ze in een kom met wat olijfolie en zout en peper. Neem een flink stuk aluminiumfolie en vouw het dubbel. Leg de bietjes op de helft van het folie. Vouw de andere helft erover heen en knijp de randen van de folie aan elkaar vast zodat de bietjes in een soort dichte zak zitten. Doe ze 40 minuten in de oven. Als je dan met een vork zachtjes door de bietjes heen kan prikken, zijn ze klaar. Snijd ze in plakken.
Snijd de palmkool in kleinere stukken, ongeveer ter grootte van een bietenblad. Haal de nerven uit het blad en gooi die weg. Doe hetzelfde met de stugge stengels van het bietenblad.
Blancheer de palmkool, het bietenblad en de snijbietbladeren in kokend water. Ik doe de groentes apart, want de palmkool heeft wat meer tijd nodig dan de snijbiet, en die weer iets meer dan het bietenblad. Laat alles in een zeef uitdruipen. Als het is afgekoeld druk je zoveel mogelijk water uit de groene massa. Snijd het vervolgens klein.
Bak de ui en knoflook zachtjes in wat olie tot die doorzichtig en zacht zijn. Doe vervolgens de groene bladmassa erbij en bak een minuutje aan. Voeg peper en zout naar smaak toe (niet te veel zout, dat zit al in de feta!)
Meng de eieren met de feta in een schaal. Voeg de groene massa toe, plus de kruiden, en meng alles goed door elkaar.
Bedek een ovenschaal met olijfolie, drapeer de filodeegbladeren erover heen (zo’n 4 of 5 lagen). Doe telkens wat olijfolie tussen de bladeren.
Vul de schaal nu met de groene massa en de bietjes. Dek alles toe met een paar lagen filodeeg, en druppel nog wat olijfolie op het bovenste filodeegblad.
Zet de schaal zo’n 40 minuten in de oven, 180 graden. Ik doe meestal eerst 20 minuten een deksel op de ovenschaal, zodat de bovenkant niet verbrandt terwijl de bodem nog niet klaar is.
Wij vonden de smaak van de munt ook heel goed combineren met de bietjes en feta, echt een aanrader!
Erg van genoten bij een bietrode zonsondergang.
Xanadu
PS: Gefeliciteerd Xanadu, met dit recept ben je één van de prijswinnaars van de Kookwedstrijd 2020 😀. Je prijs wordt z.s.m. overgemaakt naar je shop-tegoed.
Recepten
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Pannenkoeken met spinazie
- Super snelle pasta met kerstomaatjes
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad