Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

De voordelen van een schoolmoestuin

Een moestuin op school brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. Want hoe plantjes groeien leer je bij voorkeur in het echt - en niet uit een boekje of door een filmpje op de computer.
Een schooimoestuin heeft veel voordelen
Trotse kinderen in de schoolmoestuin

Meer voordelen van een moestuin op school

Maar er zijn veel meer voordelen. Juist in deze tijd - waarin veel kinderen ongezond eten, geen groentes lusten en al op jonge leeftijd last krijgen van overgewicht, voedsel-allergieën en diabetes  - is een schooltuin heel belangrijk. Die brengt kinderen naar buiten, in beweging, de frisse lucht in.

Bovendien gaan kinderen met een moestuin vanzelf gezonder eten. Ieder kind wil zijn zelfgekweekte radijsjes, sla en tomaatjes wel proberen!

Natuur- en milieueducatie draait om het leren waarderen van de natuur. Het planten van een zaadje doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om die natuur te beschermen; voor de groei van planten is immers schone grond en water nodig.

Kinderen leren verantwoordelijk zijn omdat ze ergens voor moeten zorgen. En wist je dat kinderen zich op schoolpleinen met groen (bomen, gras, aarde, struiken en een moestuintje) prettiger en veiliger voelen, minder pesten en gepest worden en ook nog eens beter leren?

Waarom heeft niet elke school op zijn minst een klein moestuintje?

Dat er nu minder schooltuinen zijn dan vroeger is wel logisch: de buitenruimte is vaak beperkt. Er zijn ook minder vrijwilligers die weten hoe je een moestuin moet aanleggen en onderhouden en die dat zware en tijdrovende werk op zich willen nemen.
Een kleine moestuin op het schoolplein geeft al vele voordelen
Een kleine moestuinbak op de school in Den Andel

De oplossing

Zou het niet ideaal zijn als de kinderen zelfstandig aan de slag gaan en zelf hun tuintjes onderhouden? En als de bestaande grond er niet toe doet omdat je die toch niet gebruikt? Dat je zelfs een stukje grasveld of betegeld schoolplein kunt gebruiken?

Als je dan ook nog eens de hele moestuin op één dag kan opbouwen zodat je dezelfde dag nog kan inzaaien en beplanten?

Onmogelijk?

Nee hoor, met een Makkelijke Moestuin kan het allemaal.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks