- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
Op deze pagina staat achtergrondinformatie die je niet hoeft te weten als je onze app gebruikt.
Bekijk de Makkelijke Moestuin app
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
Recepten met veel peterselie
Voor mij geen Makkelijke Moestuin zonder peterselie.

Ik zaai het nooit - dat duurt veel te lang - maar koop elk voorjaar 4 kleine plantjes bij het tuincentrum en zet ze samen in een vak.
Aan één zo'n vak heb je meer dan genoeg, want voor je het weet groeit het uit tot een enorme bos die de buren verdringen.
Het is dus zaak om vaak en veel te oogsten.
Wat doe je ermee?
De meeste mensen gebruiken peterselie vooral om mee te garneren. Je kent het wel: zo'n takje bij de aardappelsalade.
Of ze knippen wat takjes fijn voor door de kruidenboter.
Dat schiet natuurlijk niet op om van die enorme bossen af te komen.
Daarom vandaag 2 recepten waar je véél peterselie in kwijt kunt. En veel bieslook, dan kom je daar ook van af.
Tabouleh: salade uit het Midden Oosten

Mijn moeder vloog vroeger bij de KLM en was dol op de keuken van het midden Oosten. Dit is dan ook een van haar favoriete recepten.
Officieel maak je het met bulgur maar wij vinden quinoa lekkerder (en gezonder). Heb je dat allemaal niet, dan gebruik je ongepelde rijst, dat kan ook.
Nodig - voor 4 personen:
- een stuk of 20 kerstomaatjes
- 2 tot 3 kleine komkommertjes
- 150 gr. quinoa
- grote bos verse peterselie
- flinke handvol bieslook
- 3 takjes verse munt
- het sap van 1 citroen
- 100 ml lekkere olijfolie
- zout en peper

Bereiding:
Kook de quinoa (of bulgur of rijst) volgens de gebruiksaanwijzing en laat het goed uitlekken in een zeef.
Halveer de tomaatjes en snij de komkommers in stukjes. Hak of knip alle kruiden fijn.
Giet in je slaschaal de olijfolie en het citroensap en meng het met een klopper goed door elkaar samen met flink wat zout en peper.
Voeg dan de tomaatjes, komkommer, peterselie, munt en bieslook toe, stort de quinoa er bovenop en roer alles goed door elkaar.
Het geeft niets als de quinoa nog warm is want daardoor trekken de smaken van alle andere spullen beter in.
Thats it, super lekker!
Tabouleh blijft in de koelkast een dag of 2 goed, dus hou je wat over dan eet je het de volgende dag bij de lunch.
Variatie:
Als je wilt kan je er ook een paprika doorheen doen, wat radijsjes, een jong geoogste courgette of stukjes koolrabi.
En hou je van pittig dan gooi je er ook een fijngesneden pepertje doorheen.
Courgette soep met peterselie en bieslook
Behalve veel kruiden kan je in dit recept ook een courgette kwijt die je veel te groot liet worden. Zo'n joekel die voor andere gerechten niet meer lekker is ;-).
Nodig:
Nodig:

- 1 grote courgette,
- flinke bos peterselie
- flinke bos bieslook
- bouillon (blokje of schep poeder)
- eventueel wat boursin of andere kruidenkaas
Bereiding:
Snij de courgette doormidden, haal eventuele pitjes eruit en snij de rest in stukjes.
Doe de stukjes courgette in een pan, voeg een halve liter water toe en breng het aan de kook. Zodra de courgette zacht wordt pureer je hem met een staafmixer.
Doe er dan nog een halve liter water bij, voeg de bouillon toe en breng het weer aan de kook. Hou je van pittig dan gooi je er een fijngesneden pepertje doorheen.
Dan de peterselie en bieslook erbij, nog 1 minuutje koken, en klaar ben je.

Eventueel roer je er bij het opdienen nog een flinke schep boursin doorheen.
Of wat geraspte kaas, dat is ook lekker.
Jaloe's lunchsalade
Jaloe mailde me haar favoriete peterselierecept, een super simpele salade:
Nodig:
- potje (biologische) linzen of kikkererwten
- flinke scheut limoen of citroen
- olijfolie
- een flinke bos peterselie
- djinten/komijn
- eventueel wat Herbamare (kruidenzout) en peper
Bereiding:
- Spoel de linzen of de kikkererwten en laat ze even uitlekken. Knip de peterselie fijn.
- Meng flink wat de olijfolie met limoensap en de smaakmakers en doe dan alles in een kom.
- Even roeren en klaar.
Met komkommer en tomaatjes
Jaloe schreef dat ze er ook wel zongedroogde tomaatjes aan toevoegt. Die had ik niet in de kast staan, maar er hingen wel plenty komkommertjes en tomaatjes in de tuin.
Nog een gebakken eitje erbij en de lunch is compleet:

Echt super lekker en zó klaar.
Meer met peterselie
Verder kan je veel peterselie kwijt in andere soepen, door de gebakken aardappels, in pastasauzen en noem maar op.
Je kan er ongetwijfeld ook pesto van maken maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Hoe je pesto maakt lees je hier.
Peterselie is supergezond, dus het is zonde om het ongebruikt in je bak te laten staan.
Wanneer zet je peterselie in je bak?
Vanaf begin maart tot aan september kan je de plantjes in je bak zetten. Zaaien kan ook maar duurt tergend lang. Vandaar dat ik het niet doe.

Dit zijn kleine plantjes uit het tuincentrum. Na de zomer vind je die waarschijnlijk niet meer. Maar zo’n pot uit de supermarkt werkt vast ook goed.
Peterselieplanten overleven met gemak een niet al te strenge winter. Je laat ze staan tot ze het volgende jaar in bloei schieten.
Tegen die tijd vervang je ze weer door kleine plantjes, want door de bloei wordt het blad stugger en minder lekker.
Succes!

PS: Heb je zelf ook een lekker recept met veel peterselie?
Zet het hieronder in de comments of stuur het op via de contactpagina, dan zet ik het erbij.
Alvast bedankt!
Recepten
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad