- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
Op deze pagina staat achtergrondinformatie die je niet hoeft te weten als je onze app gebruikt.
Bekijk de Makkelijke Moestuin app
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad
Zelf pesto maken - met variaties
Pasta met pesto. Dat maak ik graag. Lekker, makkelijk en snel te maken.
Tot voor kort kocht ik zo’n potje pesto uit de supermarkt. Maar als je kijkt wat daarin zit wordt je niet echt vrolijk. Veel zonnebloemolie, glucose siroop, een paar cashewnoten, melk en zelfs aardappelvlokken. En oh ja: basilicum, water en aroma’s.
Hmmm. Da’s niet de eerste keer dat ik denk dat ik iets koop maar toch iets heel anders krijg. Want volgens mij zit in echte pesto heel iets anders.
Maar zelf maken? Dat leek me lastig.
Pesto maken is super makkelijk
Rita, Sylvia, Kelly en Yorike denken daar heel anders over. Ze stuurden me hun recepten. En niet alleen met basilicum.
Rita maakt overal pesto van. Zoals met het blad van radijs:

Ze zegt:
"Eigenlijk gaat er ook parmezaanse kaas in, maar dat doe ik nooit omdat mijn man niet tegen zuivel kan ;-)."
Basisrecept
- 30 gram basilicum (of ander loof)
- 2 handjes geroosterde pijnboompitten (ong. 30 gram)
- 1 teentje knoflook,
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper en zout
Maal het loof met de pijnboompitten, knoflook, kaas en wat olijfolie fijn in een vijzel, keukenmachine of met de staafmixer.
Voeg dan net zoveel olijfolie toe tot de gewenste dikte en breng de pesto op smaak met peper en zout.
Sylvia’s pesto met basilicum en rucola

Sylvia maakt de pesto van basilicum, rucola, bieslook, walnoten, knoflook, gember, Parmezaanse kaas en olijfolie.
Dan mengt ze alles in de keukenmachine.

"Lekker pittig" zegt ze.
Kelly’s palmkoolpesto
Kelly stuurde me een recept met palmkool:
- 125 gram palmkool zonder nerf grof gesneden
- 1-2 teentjes knoflook grof gesneden
- 60 ml olijfolie (of zonnebloemolie)
- 75 gram Parmezaanse kaas in stukjes
- 50 gram geroosterde pijnboompitten (grof gemalen cashewnoten kunnen ook)
- Peper, zout, eventueel citroensap naar smaak
Palmkool gaar koken in ongeveer 10 minuten, daarna uitlekken. Fijnmalen met knoflook, olie, kaas, pijnboompitten, peper en zout.
Dat wilde ik wel proberen:

Ik kookte de palmkool niet - te lui ;-) - maar sneed 'm alleen maar fijn. En 125 gram vond ik wat veel, daar maakte ik 80 van.
Toch werd het een flinke kom vol:

Lekker? Ja best wel.
Al vind ik pesto van basilicum nét wat lekkerder ;-).
Yorikes pesto van winterpostelein
Yorike stuurde me haar recept:
- winterpostelein
- knoflooktenen
- cashewnoten, walnoten of pijnboompitten
- stuk(je) Parmezaanse kaas (of een andere harde kaas)
- extra vergine olijfolie
- peper uit de molen
Ze schrijft:
De hoeveelheden zijn een beetje op gevoel en afhankelijk van hoeveel postelein je hebt kunnen oogsten. Wij houden van lekker veel knoflook en vinden een behoorlijke hoeveelheid Parmezaanse kaas door de pesto ook heerlijk, maar smaken verschillen. Gewoon proberen!
Rooster de noten of pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan en laat ze een beetje afkoelen. Ik ben van het gemak en gooi simpelweg alle ingrediënten, behalve de olie en peper, in de keukenmachine. Even kort laten draaien tot alles grof gehakt is, dan een flinke scheut olijfolie erbij, nog even draaien en op smaak brengen met wat vers gemalen peper.
Heerlijk op een stokbroodje, maar vooral heel lekker in een simpel pastagerecht: kook je favoriete pasta beetgaar en meng dit met de pesto. Zo al heerlijk, maar je kunt er ook nog roergebakken stukjes kipfilet of roergebakken paddenstoelen (bijv. grotchampignons en oesterzwammen) doorheen doen.
Een frisse salade erbij en klaar!
De hoeveelheden zijn een beetje op gevoel en afhankelijk van hoeveel postelein je hebt kunnen oogsten. Wij houden van lekker veel knoflook en vinden een behoorlijke hoeveelheid Parmezaanse kaas door de pesto ook heerlijk, maar smaken verschillen. Gewoon proberen!
Rooster de noten of pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan en laat ze een beetje afkoelen. Ik ben van het gemak en gooi simpelweg alle ingrediënten, behalve de olie en peper, in de keukenmachine. Even kort laten draaien tot alles grof gehakt is, dan een flinke scheut olijfolie erbij, nog even draaien en op smaak brengen met wat vers gemalen peper.
Heerlijk op een stokbroodje, maar vooral heel lekker in een simpel pastagerecht: kook je favoriete pasta beetgaar en meng dit met de pesto. Zo al heerlijk, maar je kunt er ook nog roergebakken stukjes kipfilet of roergebakken paddenstoelen (bijv. grotchampignons en oesterzwammen) doorheen doen.
Een frisse salade erbij en klaar!
Variatie genoeg
Zo zie je maar. Je plukt wat uit de tuin, voegt er wat aan toe en je hebt zomaar pesto.
Succes!

PS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Post het dan op de community en hang er de categorie 'Recepten' aan.
Zetten wij je recept op de Kennisbank, dan verdien je er een cadeaubon van 10 euro mee.
Recepten
- Recepten met radijsjes en radijsblad
- Recepten met winterpostelein
- Recepten met rucola
- Recepten met veel peterselie
- Recepten met peultjes
- Recepten met sperzieboontjes en snijbonen
- Pannenkoeken met spinazie
- Recepten met palmkool
- Cottage cheese met kruiden
- Curry met peultjes, sugarsnaps en meiraap
- Quinoa salade met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Borrelhapjes met eetbare lentebloemen en Pluksla Azië
- Palmkoolquiche met wortel en peultjes
- Tortellini maaltijdsalade met pluksla en snijboon
- Originele groentewraps met sla - koolhydraat arm
- Risotto met snijbiet, peultjes en erwtjes
- Slasoep en erwten-/basilicum-/munt-spread
- Eiermuffins met Nieuw-Zeelandse spinazie
- Tomatensaus met spinazie en snijbiet
- Hartige Tarte Tatin met radijs, wortel en prei
- Gooische dip met verse koriander
- Groene smoothies
- Pompoensoep met appels
- Pompoen puree met geroosterde pitten
- Quiche van babypompoen: snel en verrassend
- Spanakopita met bieten, palmkool en snijbiet
- Latkes met bieten en mierikswortelsaus
- Zoet uit de moestuin: worteltjestaart
- Snelle salade met boontjes en courgette
- Oosterse gerechten met stengelsla
- Roerbak met stengelsla en snijbiet
- Snelle courgettesoep met veel kruiden
- Komkommerstamp met courgette en bieslook
- Super snelle komkommersalade
- Glutenvrije wortelcake zonder suiker
- Pannenkoekjes Nieuw-Zeelandse spinazie
- Kappertjes van Oost-Indische kers
- Ingemaakte Sweety kerstomaatjes
- Hummus van courgette
- Cupcakes met bosbessen en courgette
- Zelf pesto maken met variaties
- Salade van winterpostelein en walnoot
- Hot oil noodles met paksoi
- Pasta met meiraapjes en het blad