Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Gratis verse muntthee

Een paar jaar terug kon je alleen in de hippe restaurants en cafe’s een kopje verse muntthee bestellen. Nu kan het overal: zelfs in het cafetaria bij mij om de hoek.
Verse muntthee van groene- en pepermunt en citroenmelisse
Verse muntthee van groene- en pepermunt en citroenmelisse
Da's niet voor niets: het is erg lekker en schijnt ook nog goed te zijn voor de darmen en spijsvertering. Dat laatste is weer handig als je in het cafetaria eet 😉

Hip en prijzig

Munt is dus helemaal hip.

En prijzig. Want voor zo’n kopje gekookt water met een paar takjes munt betaal je al snel €2,50 en in een trendy tent nog meer.

Koop je het vers dan kan Albert Hein er ook wat van:
aee6dee21746bafb8eea6609bb4d397e75ef35e7-mu2.jpg
Daar kan je net 2 kopjes thee van zetten.

Munt in de tuin

Ik ken munt al jaren. Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Want eenmaal munt in je tuin is altijd munt in je tuin: weinig planten hebben zo’n enorme veroveringsdrift. Zet een klein plantje munt in je bak en het jaar daarop is het dit:
Pepermunt in de borderbak
Pepermunt in de borderbak
Het piepkleine plantje pepermunt dat ik in mijn bak met bessen en frambozen zette, blijkt inmiddels onuitroeibaar. Munt maakt ondergronds uitlopers waardoor de plantjes overal opkomen. In de Makkelijke Moestuinmix gaat dat zelfs extra snel.

Liefde

Tot zover de haat, mijn liefde is groter.

Overigens niet alleen voor thee:

  • een mojito met verse munt uit eigen tuin
  • een kan water met flink wat munt, wat ijsklontjes en een schijfje citroen
  • gesnipperd door een salade met linzen of bulgur, tomaatjes en veel peterselie
  • lekker door sauzen en smeersels

Naast mijn computer staat altijd een fles water, zodra ik munt kan plukken doe ik daar een flinke tak in.

Lekkere geur

Daarnaast ruikt munt super lekker.

Wist je trouwens dat als je een pluk munt in je handpalm neemt en dan hard in je handen klapt het ongeveer 5x zo sterk ruikt? Doe maar eens: eerst ruiken aan ongeklapte en daarna aan geklapte munt. Dat is een leuk trucje om indruk te maken op iemand waar je een van de bovenstaande drankjes voor maakt :-).

Nog meer over geur: men beweert dat de geur van munt ook muggen, mieren en bladluizen weghoudt. Zelf ben ik daar niet zeker van: vaak zie ik mieren op en rond mijn munt.

De lekkerste soorten munt

De ene munt is de andere niet, er zijn ik weet niet hoeveel soorten. Bij een goede kruidenkwekerij kan je vaak uit een aantal soorten kiezen.

Voor mojito’s wordt meestal de gewone groene gebruikt: de mentha spicata.

Voor thee vind ik de pepermunt heel lekker, helemaal als je er ook nog een blaadje citroenmelisse bij doet. Wat al net zo’n woekeraar is.
Pepermunt (links) en Marokkaanse munt (midden en rechts)
Pepermunt (links) en Marokkaanse munt (midden en rechts)
Ook populair en alom verkrijgbaar bij tuincentra is de Marokkaanse munt. Die is iets zoeter dan de rest en erg lekker voor thee.

De moraal van het verhaal

Munt doet het supergoed op de Makkelijke Moestuinmix en is dus ideaal om in je tuin te zetten.

Omdat muntplanten enorm woekeren kan je overwegen om ze in een aparte bak te zetten - zoals ik op de foto hierboven deed. Dan kunnen ze hun gang gaan zonder dat andere planten daar last van hebben.

Wil je de plant tussen je andere groentes en kruiden zetten, dan moet je de wortels in bedwang houden.

Je kan dat doen door de plant in een grote plastic binnenpot te zetten waarvan je de bodem hebt weggeknipt of gesneden. Laat de rand van de pot een eindje boven de mix uitkomen, anders kruipen de uitlopers binnen no-time over de rand heen:
Pepermunt in binnenpot
Pepermunt in binnenpot

Munt in een pot: de MM-mini

Sinds kort is het nóg makkelijker. Want nu is er de MM-mini. Een pot van recycled plastic vilt dat lucht doorlaat en waarin je muntplanten beter groeien dan in gewone potten.
Munt woekert en kweek je daarom beter in een grote post
Muntplanten in de MM-mini
Je slaat dan 2 vliegen in één klap: geen gewoeker in je moestuinbak, wel het hele jaar de lekkerste muntthee. Gratis en voor niets.
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks