Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Recepten met sperzieboontjes en snijbonen

Juli, augustus en met goed weer ook nog september en oktober. Dat zijn de maanden waarin je boontjes oogst.

Stam- en stokbonen, boterboontjes, snijbonen, spekbonen en noem maar op. Ook in de winkel zijn ze dan volop te koop en veel goedkoper dan in de rest van het jaar.
Stokbonen in de Makkelijke Moestuin: spekbonen en snijbonen
Stokbonen: links spekbonen, rechts snijbonen
Van de stamboontjes - de lage soorten - oogst je ongeveer 2 weken. Van de klimmers - de stokbonen - veel langer. Als de planten het goed naar de zin hebben zelfs tot aan de eerste vorst.

Annemiek van Floraa maakte voor ons 3 verrassend makkelijke recepten met sperzie- en snijbonen.

Ze schrijft:

Heb je ook zo’n overvloedige oogst snij- en sperziebonen? Heerlijk, maar wat maak je er vervolgens mee?

Hier zijn drie verrassend makkelijke recepten met deze lekkere bonen uit je Makkelijke Moestuin.

Alle recepten zijn voor 4 personen.

Sperziebonen met boter & knoflook

Voor dit lekkere gerecht heb je slechts een paar ingrediënten nodig. Nadat je de boontjes uit je tuin hebt gewassen en gesneden, zet je het in slechts 10 minuten op tafel.

Nodig:
Recept boontjes uit de Makkelijke Moestuin met knoflook en boter
Boontjes, boter, knoflook en een lekkere peper
  • 500 g verse sperziebonen
  • 3 eetlepels boter
  • 3 teentjes knoflook, gehakt
  • snufje (citroen-)peper
  • zout naar smaak

Bereiding (10 minuten)
  1. Doe de sperziebonen in een pan met wat water en breng ze aan de kook.
  2. Laat de boontjes ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Giet het water af en voeg de boter toe.
  4. Blijf de boontjes verhitten tot de boter is gesmolten, ongeveer 2 tot 3 minuten.
  5. Voeg dan de knoflook toe en bak die 3 tot 4 minuten mee tot hij zacht en geurig is.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
Sperzieboontjes uit de Makkelijke Moestuin met knoflook en boter
Sperzieboontjes met boter en knoflook

Snijbonen met sjalotjes

Snijbonen smaken van zichzelf al lekker fris. Maar met sjalotjes en witte wijnazijn zijn ze nóg lekkerder.

Nodig:
  • 500 g snijbonen
  • 25 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 2 grote sjalotten
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
Ingredienten voor recept snijbonen met sjalotjes
Bereiding (10 minuten)
  1. Snij de snijbonen diagonaal in dunne reepjes.
  2. Smelt de boter met de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  3. Snijd de sjalotten in kleine stukjes en fruit ze. Roer af en toe.
  4. Voeg de witte wijnazijn toe en roer even goed.
  5. Doe dan de snijbonen in de pan en blijf verwarmen tot ze zacht zijn.
Snijbonen met sjalotjes
Recept snijbonen met sjalotjes
Eet smakelijk!

Sperziebonen met verse kruiden

Mmm, niets lekkerder dan verse boontjes met verse kruiden.

Heb je geen verse kruiden? Gebruik dan gedroogde kruiden, maar dan slechts een kwart van de aangegeven hoeveelheid.

Nodig:
  • 500 g sperziebonen
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels bieslook, fijngehakt
  • 2 theelepels dragon of basilicum, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • Schijfjes citroen (optioneel)
Sperzieboontjes en veel verse kruiden
Recept sperzieboontjes met verse kruiden
Bereiding (15 minuten)
  1. Kook de bonen 2 minuten in een pan met water.
  2. Giet de bonen af, spoel ze onder de koude kraan om het koken te stoppen en dep ze droog.
  3. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  4. Bak de uien ongeveer 2-3 minuten tot ze doorzichtig zijn.
  5. Voeg de sperziebonen toe en laat het geheel 2-3 minuten sudderen. Vaak roeren.
  6. Voeg alle kruiden en wat zout en peper toe en meng alles goed.
  7. Laat nog 1 minuut bakken en serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel met partjes citroen.
Sperzieboontjes met verse kruiden uit eigen Makkelijke Moestuin
Super gezond en heel erg lekker
Enjoy!

Annemiek van Floraa.nl

Inmiddels heb ik alle recepten geprobeerd en echt: héél makkelijk en héél lekker.

Wat ik erg leuk vind is dat Annemiek zoveel verse kruiden gebruikt. Dat kom je niet zo vaak tegen. Kruiden doen het heel goed in je moestuinbak en zijn vers véél lekkerder en gezonder dan gedroogd.

sig.jpg

PS: Lekkere stam- en stokbonen vind je in de shop.

Recepten

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks