September: meteen klaar voor volgend jaar 🌱

Cupcakes met bosbessen en courgette

Een verrassend recept voor cupcakes: het deeg wordt gemaakt met courgette. Superlekker en ideaal voor kindjes die geen groentes willen eten. 

Zeg je daarna dat er groentes in zitten, dan denken ze daar opeens heel anders over 😁.

Recept en foto’s: Eva van Asperen

Cupcakes met blauwe bessen en courgette
Cupcakes met blauwe bessen en courgette

Blueberry Cupcakes met Courgette

Deze cupcakes met blauwe bessen hebben een verstopte groente: namelijk courgette. Dat proef je echt niet.

Ze zijn ook nog vegan, glutenvrij en er zit geen geraffineerde suiker in. 

Ik fopte al veel mensen - én kinderen - met deze cupcakes. De gezichten die ze trekken als je zegt dat er courgette in zit 😄.

Bereidingstijd: 20 min, plus ongeveer 25 min in de oven.

Klimmende courgette voor cupcakes met blauwe bessen
Klimmende courgette

Ingrediënten:

  • 180 ml ongezoete appelmoes

  • 1 theelepel appel-cider azijn

  • 260 ml (±150 gram) geraspte courgette

  • sap van 1/2 citroen

  • rasp van 1 citroen

  • 150 gram diepvries blauwe bessen

  • 85 ml kokosolie

  • 125 ml Havermeel (gemalen havermout)

  • 250 ml Boekweitmeel 

  • 90 ml Kokossuiker

  • 1/2 theelepel Himalaya zout

  • 1/2 theelepel bakingsoda

Let op! Dit is een recept op basis van cups, ik heb het alvast in milliliters gezet zodat het makkelijker is voor jullie om af te meten. Ml is dus niet hetzelfde als gram.

Benodigde ingredienten voor cupcakes met blauwe bessen en courgette
Spullen voor cupcakes met blauwe bessen en courgette

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175˚C (boven en onder warmte).

2. Smelt de kokosolie au bain-marie.

3. Zet papieren cupcakevormpjes in een cupcake/muffin bakvorm.

4. Rasp de courgette op de grove rasp.

Voeg de ingrediënten voor de cupcakes bij elkaar
De droge en de natte ingrediënten in kommen

5. Doe de appelmoes, azijn, citroensap en kokosolie in een kom en roer goed.

6. Doe de geraspte courgette erbij, roer dit weer even door, dan alle droge ingrediënten erbij en roer goed door totdat alles gemengd is, het is een stevig beslag. Is het echter té stevig, dan voeg je nog wat extra appelmoes toe.

Beslag voor de cupcakes met courgette
Beslag voor de cupcakes met courgette

7. Voeg de blauwe bessen toe direct vanuit de vriezer en roer ze door het deeg.

8. Verdeel het deeg over 12 cupcakevormpjes.

9. Bak de cupcakes in ongeveer 22-25 min gaar (ze zijn gaar als je op de bodem klopt en het hol klinkt).

10. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen voordat je ze gaat eten. 

Laat de cupcakes afkoelen
Laat de cupcakes afkoelen

In een vershoud-box in de koelkast zijn deze cupcakes nog een week goed, maar eet ze wel op kamertemperatuur.

Of vries ze in en warm ze, direct vanuit de vriezer, 5-10 minuutjes op in een oven op 175 ˚C en ze smaken alsof je ze net gebakken hebt, jummie 😋.

Als laatste:

Mijn ervaring is dat de meeste mensen denken dat groentes als ingrediënt niet hoort/past bij gebak en vinden het daardoor bij voorbaat niet lekker.  

Dus laat ik ze deze cupcakes proeven voordat ik iets daarover zeg 😇 . Daarna kan je ze makkelijker 'overtuigen' dat cupcakes met courgette wél lekker zijn 😆.

Eva

Heerlijke cupcakes, mét courgette!
Heerlijke cupcakes, mét courgette!

PS: Gefeliciteerd Eva, met dit recept verdien je 10 euro shoptegoed. 😀

PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Post het dan - inclusief foto's - op de community. Als wij het uitkiezen en hier op de Kennisbank plaatsen, geven we jou ook 10 euro shop-tegoed. Lees er hier meer over.