Pompoen puree met geroosterde pitten
Een prima alternatief voor de eeuwige aardappelpuree: puree van pompoen. Silvia laat zien hoe ze ‘m maakt, en hoe je de pitten roostert in de oven.
Recept en foto’s van Silvia Hietbrink.
Recept en foto’s van Silvia Hietbrink.

Pompoen puree
De afgelopen week oogstte ik 3 babypompoenen uit mijn bakken.
Vandaag verwerkte ik de kleinste tot een puree. Net genoeg voor 2 personen en lekker als vervanger voor aardappelen.
Vandaag verwerkte ik de kleinste tot een puree. Net genoeg voor 2 personen en lekker als vervanger voor aardappelen.

Wat heb je nodig?
- 1 babypompoen
- verse pompoenpitten uit de pompoen
- 1 bekertje crème fraîche,
- olijfolie
- paprikapoeder
- peper en zout
- paar druppels zoetstof
Als je wilt kun je ook nog een pepertje, teentje knoflook en/of wat gember toevoegen.
Wat moet je doen?
Voor de geroosterde pompoenpitten:
Was de pitten en kook ze 10 minuten in een pannetje met water.
Laat ze dan uitdruipen, dep ze droog en meng ze met wat olie.
Was de pitten en kook ze 10 minuten in een pannetje met water.
Laat ze dan uitdruipen, dep ze droog en meng ze met wat olie.

Strooi er dan wat kruiden overheen. Ik gebruikte paprika poeder, maar kerrie kan ook.
Rooster ze op een bakplaat in de oven op 150 graden. Bij 15 minuten zijn ze nog vrij zacht, bij 30 minuten worden ze knapperig.
Rooster ze op een bakplaat in de oven op 150 graden. Bij 15 minuten zijn ze nog vrij zacht, bij 30 minuten worden ze knapperig.

Voor de puree:
Snij de pompoen in schijven. Rooster ze 15 minuten in een hete grillpan.
(Heb je die niet, dan zet je ze ook in de oven, bij de pitten.)
Snij de pompoen in schijven. Rooster ze 15 minuten in een hete grillpan.
(Heb je die niet, dan zet je ze ook in de oven, bij de pitten.)

Doe ze dan in een pan met een klein laagje water, en kook ze tot ze gaar zijn.
Stamp ze met de helft van het bekertje crème fraîche tot puree.
(Dat gaat ook prima in een hakmolen of staafmixer als je die hebt.)
Stamp ze met de helft van het bekertje crème fraîche tot puree.
(Dat gaat ook prima in een hakmolen of staafmixer als je die hebt.)

Klop als laatste de resterende crème fraîche even op.
Serveer de puree in een mooi ondiepe schaal, schep er de opgeklopte crème fraiche bovenop en strooi de pompoenpitten er overheen.
Wij aten het samen met een geroosterde forelfilet en een salade van bindsla en rucola.
Eet smakelijk!
Silvia
Serveer de puree in een mooi ondiepe schaal, schep er de opgeklopte crème fraiche bovenop en strooi de pompoenpitten er overheen.
Wij aten het samen met een geroosterde forelfilet en een salade van bindsla en rucola.
Eet smakelijk!
Silvia

PS: Gefeliciteerd Silvia, met dit recept verdien je een cadeau bon van 10 euro 😀
PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Post het dan - inclusief foto's - op de community. Als wij het uitkiezen en hier op de Kennisbank plaatsen, geven we jou ook 10 euro shop-tegoed.
Lees er hier meer over.
PPS: Heb jij ook een superlekker recept, gemaakt met één of meer van onze Makkelijke Moestuin groentes? Post het dan - inclusief foto's - op de community. Als wij het uitkiezen en hier op de Kennisbank plaatsen, geven we jou ook 10 euro shop-tegoed.
Lees er hier meer over.