Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Eerder oogsten in een beschutte tuin

Hoe snel of hoe langzaam alles groeit in een koud voorjaar, heeft óók te maken met waar je bakken staan. Kijk maar naar de prachtige tuin van PlienT.

De prachtige Makkelijke Moestuin van PlienT
De prachtige tuin van PlienT

Voorjaar 2021: in maart bleef de temperatuur ver beneden de 10 graden, en de eerste week van april is niet anders: met hagel, sneeuw en storm. 

Da's geen goed begin voor het moestuinseizoen: zaailingen en plantjes vinden het nog veel te koud. Tenminste, hier in het noorden van Groningen. Want bij Plien ziet het er al heel anders uit. 

Nadat er op woensdag nog een flink pak sneeuw ligt, neemt ze op zaterdag 10 april de tijd om haar bakken te 'showen'.

Ze schrijft: 


Mijn Makkelijke Moestuin begin April

Na het lezen van Jelle's eerste boek begon ik zeven jaar geleden met 2 zelfgemaakte bakken van douglashout. Op de plek waar vroeger de schommels hingen.

Onze tuin ligt op het noorden, maar omdat ie redelijk diep is hebben we achterin toch voldoende zonlicht. 

show-je-makkelijke-moestuin-PlienT-05.jpg

Groot verschil met mijn vorige moestuin

Wat was ik toen blij met mijn eerste radijsje. Wat een wereld van verschil, met de moeilijke moestuin die ik lang geleden had!

Vorig jaar breidde ik de vakken uit met meer en meer MM-mini’s. Die zijn superhandig als je eens een groente in de zon of juist eruit wilt zetten.

Makkelijke Moestuin mini's zijn super handig
Superhandige MM-mini's

Tuinkas als uitbreiding

Dit jaar opperde mijn lief dat we wel een tuinkasje konden neerzetten. Ik stond perplex: "Maar waar dan?”.  Toen bleek dat hij al een plannetje had: de border met veel grote struiken werd gerooid, het gedumpte zand werd afgraven, daar kwam een vlonder op, en daarop kon de kas. 

Tuinkas maakt de Makkelijke Moestuin van Plien compleet
De kas maakt de tuin compleet

Dat vlonder moest dan wel van duurzaam materiaal: gerecycled plastic. De oude houten bakken konden dan gelijk vervangen door dit zelfde materiaal, net als de bakken ìn de kas. 

Moestuinbakken in de kas van gerecycled plastic
Bakken in de kas: ook van gerecycled plastic

Bloementuin

Van een stuk tuin naast de bakken maakte ik kortgeleden een bloementuin. Dit ligt hoog en staat veel in de zon, dus keek ik wat daar het beste groeit.

Bloementuin naast de Makkelijke Moestuinbakken
Bloementuin naast de bakken

De dropplant die ik vorig jaar zaaide, lijkt het daar nu al naar haar zin te hebben.

Dropplant van de Makkelijke Moestuin
Dropplant van vorig jaar

Eerste oogst

Vandaag genoten we van de eerste oogst van dit jaar: het Franse testradijsje. Opgepeuzeld in een salade. Lekker en leuk!

Eerste oogst van 2021: radijsjes uit de Makkelijke Moestuin
Eerste oogst: radijsjes voor een salade

De eerste jaren was ik vooral bezig met ‘mooie plantjes’, maar de laatste jaren vind ik het een sport om vaker te oogsten en met de groenten lekkere gerechten te maken. 

Grappig hoe dat verandert. Ik denk dat de community daar ook een grote rol in speelt, die vind ik echt heel leuk en leerzaam. De lekkere recepten, leuke posts en informatieve comments.

Inspiratie opdoen in de community
Zaaien voor veel oogst en lekkere recepten

Dit jaar begon ik ook met freestylen: op de achterste rij bij het klimrek zaai ik in maart al in wat ik snel kan oogsten: voordat de tomaten en komkommers in die vakken gaan.

Freestylen in de Makkelijke Moestuin
Freestylen in de Makkelijke Moestuin
Bedankt Jelle!

PlienT

Begin november plaatste PlienT nog een update, met prachtige herfstfoto's van haar tuin. Je vind haar post hier.
TuinPlienT-november.jpg
Pliens tuin - begin november
En deze post is van februari 2022.Daarin oogst Plien nog steeds mega-veel, en vertelt over haar plannen voor het komende seizoen:
Plient-wintertuin.jpg

Super PlienT, ik ben zwaar onder de indruk 😀

Wat mooi ook om te zien dat de plek waar je bakken staan zoveel verschil kan maken. Bij jou staan ze mooi beschut in een ommuurde tuin, hier vol in de Groningse wind. Ruim 250 km zuidelijker scheelt ook wel.

Maar reken maar: over een paar weekjes halen wij de achterstand vast wel in 😀
sig.jpg
PS: Gefeliciteerd PlienT, we vinden je post zó leuk dat we het op de site hebben gezet 😀 Om jou daarvoor te belonen maakten we €10 euro over naar je shop-tegoed.

PPS: Ook een cadeaubon verdienen met je post? Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks