Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Gezamenlijke voortuin in MM stijl

Wat doe je als je buurvrouw de voortuin wil veranderen in een Makkelijke Moestuin en dat samen met jou wil doen? Dat overkwam Ingrid uit Veenendaal.

Eerst was ze daar niet zo enthousiast over, maar uiteindelijk werd het een van de mooiste voortuinen die ik ooit heb gezien:

De voortuin van Ingrid

Foto: Louis Raaijmaakers
Foto: Louis Raaijmaakers

Het begon zo:

Mijn buurvrouw Aartje stelde voor onze gezamenlijke voortuin te veranderen en er een Makkelijke Moestuin van te maken.

De voortuinen waren dringend aan groot onderhoud toe, dat was de discussie niet. Maar een moestuin? Pfff. Ik zie me al, een veld aardappels in de voortuin en ik maar schoffelen. Een moestuin? Hoe verzin je het.

Rijen met wortelen, doorgeschoten sla, andijvie met slakken... Nou ja, verse bietjes zijn wel lekker, mmmm vers van het land.

"Wel eens van de Makkelijke Moestuin (MM) gehoord?"

Eh, nee.

Plan van aanpak

Aartje ging enthousiast door:

"We maken houten bakken van 20 cm hoog die we vullen met de MMMix. Dat is een grondmengsel met veel biologische voedingsstoffen, houdt water vast en blijft rul."

"Dan maken we een raster van houten latjes zodat we kleine vakken van 30 x 30 krijgen."

"Vier slaplanten op een postzegeltje, 16 wortelen zaaien, 1 paprikaplant, 4 sperziebonen. En zo mozaïeken we de bakken vol."

"Niet schoffelen, niet verspenen, en alle postzegeltjes binnen handbereik. De sla hoeft niet te kroppen, die oogst je als blaadjes."

"En is het vakje leeg dan zaai je er bijvoorbeeld rucola in. Na de worteltjes bijvoorbeeld prei en zo maak je een plan voor wisselteelt."

"Kijk maar op de website: www.makkelijkmoestuin.nl."

Een moestuin

Ik verdiepte me in de materie en zag er wel wat in. Je weet waar je voedsel vandaan komt, onze voortuinen worden nuttig gebruikt en het is goed voor de sociale contacten in de buurt.
vort2.jpg
Ik maakte het ontwerp. Twee voortuinen van 5 x 7 meter met ieder een eigen sfeer, grensoverschrijdend en met een verbinding van de ene naar de andere tuin.

"Wil je een bankje in de voortuin, buurvrouw?" "MMmm, ja graag en ik wil de ramen ook makkelijk kunnen zemen."

En zo ontwikkelde zich de Makkelijke Voortuin.
vort3.jpg

Wat is het geworden?

Mijn eigen MM heeft 2 bakken: 120 x 210 cm en 150 x 180 cm. Samen ruim 5 vierkante meter.

De moestuin van Buuf is iets groter, zij eten met meer mensen uit de tuin.

Wat er in mijn bakken staat? Vier soorten kool, andijvie, sla, wortel, aardbeien, sperzieboon, paprika, peterselie, kervel, sjalotten, ui, raapstelen en veldsla.

Volgend jaar komen de tomaten in potten en de aardbeien hang ik aan de muur: dan worden ze extra zoet.
vort4.jpg

Makkelijk en weinig werk

En inderdaad, makkelijk en weinig werk. Zaaien, soms wat water geven, een stokje zetten bij de sperziebonen en ervoor zorgen dat de andijvie in zijn eigen postzegeltje blijft.

En oogsten natuurlijk! Sla, raapstelen, wortelen met peterselie, lekkere jonge bietjes.

We hebben de volle belangstelling van de kinderen uit de buurt. Zij volgen de groeiprocessen met belangstelling.

En de rest van de tuin? Gewoon; o.a. een vlinderstruik, Sedum Matrona, Brunnera, Viburnum en loopkamille. Een gewone siertuin dus.

De Makkelijke Moestuin: een echte aanrader!

Ingrid Belser

Mooi hè?

Ik vind het echt geweldig dat iedereen weer een eigen draai aan de Makkelijke Moestuin geeft.

Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: ze gebruiken vakken van 30 bij 30 cm en vullen de bakken met echte Makkelijke Moestuinmix.

Meer van dit soort tuinen bekijken? Geef je dan op voor de MM-mails. als je dat nog niet gedaan hebt. Dan krijg je dit soort posts vanzelf in je mailbox.
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks