ma. 22 dec. 2014

De boeken van de Makkelijke Moestuin

Het enige echt gemakkelijke tuinboek waarmee je zo aan de slag kan!

De derde versie van mijn boek over de Makkelijke Moestuin is net klaar en ik ben er super trots op:
Mijn drie boeken over de Makkelijke Moestuin: v.l.n.r. uit 2015, 2013 en 2011
Mijn drie boeken over de Makkelijke Moestuin: v.l.n.r. uit 2015, 2013 en 2011

'They grow up so fast!', dat was het eerste wat me te binnen schoot toen Robbin deze foto had gemaakt.

Wat maken een paar jaar een groot verschil!

Mijn eerste boeken

In 2011 gaf ik mijn eerste boek uit als een Print-On-Demand boek. Dat deed ik omdat veel mensen me vroegen of ik de informatie op de site niet kon bundelen in een boek. Een boek kan je immers veel makkelijker mee de tuin innemen dan een computer.

Het eerste Makkelijke Moestuinboek uit 2011

Dat heb ik dus gedaan en tot mijn verbazing verkocht ik het best goed.

Een POD-boek wordt pas geprint als het al besteld is. Dat is duur, maar omdat je niet meteen een grote oplage hoeft te laten drukken, loop je geen risico.

Omdat het boek zo goed liep durfde ik het wel aan om het in een grotere oplage te laten drukken.

Boek Jelles Makkelijke Moestuin uit 2013

Door mijn opleiding als grafisch vormgever wilde ik het ook mooier maken, met mooiere foto’s en beter opgemaakt.

Bovendien leek ik niet meer op die 14-jarige knul met lang haar!

Het resultaat kennen jullie: 'Jelle’s Makkelijke Moestuin'.

De Makkelijke Moestuin anno nu

Inmiddels zijn we weer een paar jaar verder.

Ik rondde mijn opleiding af en werkte ruim twee jaar als illustrator bij een game-design bedrijf.

Daar leerde ik zoveel dat ik mijn droom kon waar maken: een kinderboek over de Makkelijke Moestuin. Daarin kon ik helemaal losgaan met illustreren; super leuk om te doen.

Het grappige is dat ik - door het maken van het kinderboek - ontzettend veel leerde over de Makkelijke Moestuin. Want als je iets aan kinderen wilt uitleggen moet het echt super duidelijk zijn.

Het kinderboek van de Makkelijke Moestuin

Door daarmee bezig te zijn ontdekte ik de kern van moestuinieren. Want succesvol tuinieren draait maar om één ding: je plantjes geven wat ze nodig hebben zodat ze groot en gezond kunnen uitgroeien.

Als je dat eenmaal weet is moestuinieren een makkie. Dat was het natuurlijk al, door het systeem van Mel Bartholomew en zijn Square Foot Gardening, maar ik ontdekte nu voor het eerst waarom het werken met de MM-mix en het systeem zo goed werkte.

Omdat het voor kinderen best lastig is om te kiezen wat je waar in een vak zet, maakte ik een zaaikalender die dat werk voor ze doet. Super handig. Ik gebruikte die zelf ook.

Waarom een nieuw boek?

Deze zomer begon de voorraad van het boek 'Jelle's Makkelijke Moestuin' aardig te slinken. Ik moest dus een nieuwe lading gaan bestellen maar wilde dat liever in Nederland doen (het vorige boek kwam uit China).

Je snapt ook vast wel dat het een beetje begon te kriebelen als ik naar mijn boek 'Jelle's Makkelijke Moestuin' keek. Alle kennis die ik door het maken van het kinderboek had opgedaan wilde ik ook wel graag in mijn 'gewone’ boek hebben.

En zo’n zaaikalender is voor iedereen handig, niet alleen voor kinderen.

Bovendien raakte ik er door de jaren heen steeds meer van overtuigd dat een moestuin je leven enorm verrijkt. Niet alleen je eigen leven, ook dat van je kinderen, van je omgeving, van de natuur en het milieu en daardoor ook van 'de wereld van morgen’. Dat wil ik graag delen.

Toen ik eenmaal had besloten dat ik 'nog één keer’ het boek opnieuw wilde vormgeven kwam ik er al snel achter dat het een hele grote klus zou worden. Dit was niet zomaar herschrijven: dit was een compleet nieuw boek!

Nieuw stappenplan
Nieuw stappenplan

Dan ook maar meteen goed; een nieuw stappenplan, een logischer opzet, nieuwe hoofdstukken en een uitgebreide groentewijzer, etc.

Niet alleen de inhoud en de teksten zijn veranderd: ik trok al mijn skills als vormgever en illustrator uit de kast om het boek zo mooi en duidelijk mogelijk te maken:

Duidelijke illustraties in het boek van de Makkelijke Moestuin
Duidelijke illustraties

En ik niet alleen, Robbin en Saskia hielpen hard mee.

Enfin, na maandenlang afzien, lange dagen met vierkante ogen van de computer en eindeloos verbeteren, corrigeren en weer opnieuw tekenen, schrijven en illustreren is dit het dan geworden:

Het boek De Makkelijke Moestuin, de volwassen versie van mijn boek.
Het boek De Makkelijke Moestuin, de volwassen versie van mijn boek.

Een lekker groot en dik boek met een harde kaft. 196 pagina’s vol prachtige foto’s en duidelijke illustraties die je precies laten zien wat een Makkelijke Moestuin is, hoe je die maakt en hoe jij op de meest makkelijke, leuke en succesvolle manier je eigen groentes teelt.

Ik ben er supertrots op: het is precies zo geworden als ik voor ogen had.

Alles is veranderd, behalve de prijs!

Je ziet het; er zit nogal een verschil tussen mijn eerste en mijn laatste boek. Maar ik ben er ook heel trots op dat ik één ding hetzelfde heb kunnen houden, en dat is de prijs:

€ 25,-

Net als bij het eerste en het tweede boek. Ondanks de mooiere uitgave, de grootte en de dikte. Dat vond ik belangrijk.

Overigens gaat nog steeds een deel naar 'de MM-goede doelenpot'.

Update december 2020

Inmiddels is het derde boek helemaal uitverkocht en is er nu een vierde versie. Helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst 😀

Je vind het in de shop.