wo. 03 dec. 2014

Einde moestuinseizoen 2014

Bloeiende peultjes begin december
Bloeiende peultjes begin december

Het was weer een bijzonder jaar! Na een superzachte winter begon het voorjaar heel erg vroeg! Het jaar daarvoor vroor het nog flink koud in april dus ik was heel voorzichtig en begon niet te vroeg met zaaien. Dit jaar had ik dat rustig kunnen doen want was het juist extreem warm.

Behalve echte winterkou hebben we hebben dit jaar zo'n beetje alles gehad: een super warm (en droog!) voorjaar, in de top-10 van de natste zomers, koud in augustus, recordwarmte in oktober: je maakt mij niet meer wijs dat het klimaat niet aan het veranderen is!

Eind november / begin december kan je wel zeggen dat het Makkelijke Moestuin seizoen zo goed als afgelopen is voor dit jaar. Officieel is het nog geen winter maar het begint nu toch wel koud te worden.

Voor het eerst want tot vorige week was het opvallend zacht weer. De meeste dagen kon ik zonder problemen zonder jas naar buiten.

Een groot deel van de bakken is weer leeg, de meeste resten van de zomergroentes zijn al weggehaald.

Zo zag het er begin november uit:

Best wel een wildernis, toch?

Grote schoonmaak

In de twee weekenden dat het zulk prachtig weer was ben ik een paar uurtjes aan het werk gegaan. Eerst de zonnebloemen eruit. Daarna de Oost-Indische kers die zich flink had uitgezaaid, vooral in de paden tussen de bakken. Het stond nog prachtig in bloei maar ik weet dat het met een paar graden vorst in een keer kan veranderen in een slijmerige bende. Dat is niet lekker dus je kan het beter vóór zijn.

Ik krijg wel vragen waarom ik het niet allemaal laat liggen. Eenmaal vergaan kan het weer als voeding dienen voor het volgende jaar. In een gewone tuin is dat prima maar geloof me: elk zaadje wat in de mix komt wordt volgend jaar weer een plantje. Op een plek die ik niet uitgekozen heb! Ik zaai liever zelf. Bovendien gooi ik al het afval op de compost en dat gebruik ik volgend jaar weer wel.

Verder heb ik de frambozen en de Japanse wijnbessen gesnoeid. Bij de frambozen heb ik alle stengels afgeknipt op ongeveer 10 cm. Bij de wijnbessen haalde ik alle stengels weg die het afgelopen jaar gebloeid hebben. Aan de nieuw gegroeide takken groeien volgend jaar de nieuwe bessen dus die laat ik staan.

De aardbeien bak heb ik opgeschoond: de echte oude planten zijn eruit (als aardbeienplant ben je bij driejarige leeftijd hoogbejaard!) en de jonge uitlopers heb ik weggeknipt.

Lees meer over het winterklaar maken van de aardbeienbak

Zo ziet het er nu uit:

Dat ziet er wel effe anders uit, toch?

De afgelopen week hebben we hier in Groningen de eerste forse nachtvorst gehad; hoog tijd om de laatste resten van de groentes die absoluut niet tegen de kou kunnen heel rap weg te halen. Het wordt anders zo’n onsmakelijke zootje!

Na de eerste flinke nachtvorst: links courgetteplant, rechts rode pluksla
Na de eerste flinke nachtvorst: links courgetteplant, rechts rode pluksla

Wat staat er nog?

Er staat nog vrij veel in mijn bakken. Elke ochtend loop ik dan ook de tuin in om wat groen te scoren voor mijn groene smoothie.

Voorlopig staat er daarvoor nog meer dan genoeg snijbiet en palmkool. Aan de Nieuw-zeelandse spinazie zitten ook nog mooie jonge toppen.

Helaas heb ik het laatste bietje nu geoogst. Nooit gedacht dat ik dat zou zeggen maar sinds ik ze rauw door de smoothies gooi ben ik er zomaar enthousiast over geworden!

Snijbiet, pluksla, wortels en rucola

Maar ook voor de lunch en het avondeten kan ik nog terecht. Wortels, uiengroen (veel van de egyptische ui!) sla, rucola, paksoi; wat is het toch een weelde om het uit je eigen tuin te kunnen plukken!

Een echte winterbak

Om dat een groot deel van de winter door te blijven doen heb ik Eisse (die voorheen onze bakken maakte) gevraagd om een winterbak te maken:

Een echte winterbak
Een echte winterbak

Het is best grappig want toen ik als 14-jarige knul begon met de Makkelijke Moestuin snapte ik echt niet dat er mensen waren die ook nog in de winter groentes wilden kweken. Aan het eind van de zomer vond ik het wel welletjes en verwaarloosde mijn bakken tot het volgende voorjaar.

En nu maak ik mijn bakken keurig winterklaar en heb ik zelfs een echte winterbak! Zo zie je maar.

Op deze pagina laat ik je zien hoe de bak gemaakt is en wat er in staat.