zo. 07 sep. 2014

Makkelijke Moestuin beginnen in de herfst?

Heeft het nog zin? Een moestuin beginnen in de herfst? Of zelfs aan het eind van de zomer?
Moestuinbak in september
Moestuinbak in september
In deze tijd krijg ik regelmatig mailtjes van mensen die op mijn site zijn gekomen, helemaal enthousiast worden en meteen aan de slag willen.

Maar zich wel afvragen of het niet veel te laat is, in deze tijd van het jaar...

Ja en nee

Dat klinkt een beetje vreemd, dus laat ik het uitleggen:

Als je nog allerlei groentes wilt zaaien en oogsten dan moet ik je helaas teleurstellen: voor de meeste groentes is het te laat. Maar wie niet waagt wie niet wint en je kan het altijd proberen.

Net zoals we dit jaar pas heel laat konden beginnen omdat het in april nog sneeuwde en vroor zou het ook best kunnen dat de eerste nachtvorst lang op zich laat wachten. Vorig jaar was dat wel zo!

Wat kan nog wel?

De eerste helft van september kan je nog sla en radijs zaaien. Ik zaai ook nog altijd wat peultjes en sugarsnaps. Die kunnen heel goed tegen de kou dus met een beetje mazzel lukt dat. Het blijft natuurlijk een gok en als het lukt is de oogst wel veel minder dan in het voorjaar.
Links sugarsnaps, rechts sla
Links sugarsnaps, rechts sla
Sommige tuincentra verkopen tot begin september kleine slaplantjes. Dan kan je natuurlijk al vrij oogsten. Spinazie zaaien gaat ook goed.

Palmkool, wortelen en aardbeien

Wat je ook kan proberen is de palmkool. Ik ben dol op deze variant van boerenkool en meestal is het een van de weinige koolsoorten die ik in mijn bakken zet.

Liefst zaai ik in augustus binnen of in de kas al wat voor (zo voorkom ik dat de vlinders hun eitjes op zaailingen afzetten) en zet ik ze in september buiten.

Winterwortelen kan ook nog wel. (Niet mijn favoriet want meestal vergeet ik ze en vind ik ze in het voorjaar terug; papperig van de vorst!)

Je kan ook nog kleine aardbeienplanten in je bakken zetten. Die hebben dan nog mooi de tijd om aan te slaan zodat je volgend jaar volop aardbeitjes kan plukken.
Aardbeienplantje
Aardbeienplantje

En in oktober?

Bijna alles wat je pas in oktober zaait komt niet meer op. Bijna alles... alleen met spinazie en veldsla kan je het geluk hebben dat ze nog opkomen.

Het is sowieso een goed idee om deze twee groentes te zaaien. Zelfs als het lijkt of er niets gebeurd kan je waarschijnlijk al in februari en maart volop oogsten!

Toch beginnen?

Voor de grote oogsten hoef je dus nu niet je bakken te bouwen. Toch is het een goed idee om het wel te doen want als je ze nu maakt ben je helemaal klaar om in het voorjaar van start te gaan.

De meeste mensen krijgen de tuinkriebels als de eerste echte warme lentedagen komen. Als je dan nog je materialen bij elkaar moet zoeken en je bakken moet maken en plaatsen voor je kan zaaien en planten, is de lol er al voor een flink deel af.

De Makkelijke Moestuinbakken kan je meestal veel vroeger inzaaien dan een gewone moestuin en het is geweldig als jij al je eerste kruiden en voorjaarsgroentes kan plukken als de rest nog moet beginnen!

Koude bak

Door je bakken nu te maken kan je ze in januari/februari ook al als 'koude bak' gebruiken door er een frame over te maken en dat te bespannen met folie.

Zo komen je voorjaarsgroentes nóg eerder op.

Peterselie en bieslook

Peterselie en bieslook zijn kruiden die dood lijken te gaan als het gaat vriezen. Het blad sterft immers helemaal af.

In het vroege voorjaar lopen ze weer uit en het is fantastisch om al heel vroeg weer je eigen kruiden te kunnen plukken!

Door nu nog wat plantjes in je bak te zetten heb je een goede kans dat de wortels nog goed aanslaan.

Voorjaarsbollen

Ook bollen zoals narcissen en tulpen doen het in de mix heel goed en bloeien meestal net iets eerder dan in de gewone tuin.

Beplant in oktober een aantal vakken met bollen en je kan in het voorjaar van vazen vol met de mooiste tulpen en aparte narcissen genieten!

Kortom

Ik zal dus nooit zeggen dat je niet met je Makkelijke Moestuin moet beginnen in de herfst.

Als je nu enthousiast bent moet je nu beginnen. Dan kan je er toch al vast wat plantjes en bollen inzetten en ben je er volgend voorjaar helemaal klaar voor.

Maak nu een plan voor je tuin, balkon of dakterras en verzamel de materialen die je nodig hebt. Maak je bakken klaar, plaats ze op de juiste plek, koop de Makkelijke Moestuinmix (of maak het zelf), vul je bak(ken) en maak eventueel paden tussen de bakken.

Laat de winter dan maar komen want jij bent al klaar voor het voorjaar.

Succes!