zo. 13 apr. 2014

De start van mijn eetbare oase

Door alle drukte van de afgelopen tijd - en misschien wel teveel willen doen - schoot mijn eigen tuin er een beetje bij in:

Terwijl de vogeltjes fluiten, de bijtjes zoemen en het zonnetje schijnt, ben ik bezig met zaadjes in te pakken, voorzaaipakketjes en boeken te verzenden, ervoor te zorgen dat de eerste moestuinbakken bij de scholen en mensen thuis goed worden afgeleverd en hang ik halve dagen aan de telefoon. Hartstikke leuk natuurlijk, maar van tuinieren kwam dus niet heel veel.

Gelukkig heb ik een Makkelijke Moestuin en is het nog lang niet te laat om de schade in te halen of zelfs om nog te beginnen. Sterker nog: in tegenstelling tot een gewone moestuin kan je bijna het hele jaar nog beginnen en heb je binnen korte tijd een eetbare oase.

Mijn nieuwe bakken

Mijn vriend Sjoerd heeft mijn totaal verrotte moestuinbakken van het eerste uur weggehaald; het wachten was op de nieuwe bakken. Toen de eerste bakken klaar waren hebben we ze hebben ze zelf opgehaald bij de timmerfabriek.

Het in elkaar zetten was zo gebeurd. Het meeste werk was het bevestigen van de beugels van de klimrekken op de bakken. Daarna was het simpel: de bakken zet je met 8 inbusschroeven en een inbussleuteltje in elkaar, je zet de bak neer en bouwt het klimrek op. Ook dat doe je met een inbussleutel. Dan het net erin hangen met tie-rips en klaar ben je.

Makkelijke Moestuinmix van 7 jaar geleden

Daarna hebben we de 7 jaar oude Makkelijke Moestuinmix (uit mijn eerste bakken) in de nieuwe bakken geschept.

In het tuincentrum in het dorpje verderop heb ik een aantal plantjes gekocht: sla, venkel, koolrabi en peterselie.

En omdat er ook een paar prachtige witte tuinplanten stonden (waaronder een mariahartje, viooltjes en klokjesbloemen. Die heb ik dus ook maar meegenomen.

En verder ben ik gaan zaaien:

  • verschillende soorten sla

  • worteltjes

  • bietjes

  • rucola

  • nog wat spinazie en veldsla

  • radijsjes

  • bietjes

  • snijbiet

  • palmkool

  • sugarsnaps, erwten en peultjes

Ook heb ik een flinke zak biologische plantuien op de kop weten te tikken. Die zien er super gezond uit; beter dan die uit het tuincentrum!

Bloemen

Omdat we behoorlijk wat bakken hebben zetten we altijd al een of twee bakken vol met snijbloemen. Maar dit jaar wil ik ze ook meer tussen mijn groentes hebben.

Sla-kropjes en bietjes worden nog mooier als ze afgewisseld worden met viooltjes en goudsbloemen (die je ook nog eens kan eten!). Bovendien trekken al die bloemen veel bijen en hommels aan. En dat is weer super belangrijk voor de bevruchting van mijn tomaten en courgettes!

Met flink wat houtsnippers om de bakken heen ziet het er meteen veel leuker uit!
Met flink wat houtsnippers om de bakken heen ziet het er meteen veel leuker uit!

De hoogte in

De Makkelijke Moestuin wordt pas echt een eetbare oase als je ook flink de hoogte in gaat.

Met meters hoge zonnebloemen en klimrekken vol tomaten, courgettes, boontjes, geurende siererwten, frambozen en sugarsnaps.

Mijn rekken zijn nu nog helemaal kaal maar daar komt snel verandering in: de eerste sugarsnaps en peultjes komen al op!

Volgende keer meer dus; ik hou jullie op de hoogte!