di. 25 mrt. 2014

2014: het jaar van de eetbare oase!

Elk jaar kijk ik er weer naar uit: de enorme metamorfose van mijn Makkelijke Moestuin.

Aan het begin van het jaar staan er kale bakken en ziet het er allemaal nog vrij fantasieloos uit. Maar binnen een paar maanden is alles begroeid. Dan zijn de kale klimrekken groene wanden en staan de bakken vol met groentes en prachtige bloemen.

Een eetbare oase waar je elke dag uit kan eten.

Eind maart 2014: de tuin in

Door alle drukte zat ik alleen maar binnen: voor de computer of pakjes in te pakken.

Ondertussen was het buiten heerlijk weer en zag ik op Facebook allemaal leuke foto's binnenkomen van mensen die vol trots hun eerste zaailingen lieten zien. Terwijl mijn eigen tuin er bijna nog net zo bij lag als een maand geleden.

Hoog tijd dus om te tuin in te gaan.

Ook goed voor Robbin, want die noemt zichzelf sinds een dag of wat de moestuin-ninja en dat moet hij wel nog even waarmaken!

Omdat ik jullie dit jaar wil laten zien hoe makkelijk je met een aantal bakken de meest prachtige (moes-)tuin kan maken, hou ik er nu al extra rekening mee hoe het er straks komt uit te zien. Ik ben natuurlijk niet voor niets vormgever.

Mijn eerste moestuinbakken

Vorige week begonnen we al met het opschonen van de bakken en het aanvullen met compost.

Helaas kon ik mijn bakken van het eerste uur niet meer oplappen. Die waren gemaakt van de grenenhouten steigerplanken die we tijdens de bouw van ons huis gebruikten. Vorig jaar was het hout al flink verrot maar nu vielen ze helemaal uiteen.

Dat is niet zo vreemd want grenen is een zachte houtsoort. Het steigerhout dat je nu in de winkel koopt is soms zelfs vurenhout en dat gaat nog minder lang mee.

Ik ga ze dus vervangen door onze eigen Makkelijke Moestuinbakken.

Die zijn gemaakt van dik Douglashout dat duurzamer is. We kunnen ze eind deze week ophalen.

Gelukkig komt mijn vriend Sjoerd ook helpen. Sjoerd is hovenier dus dat komt mooi uit.

Eerst haalden we de bakken leeg. De planten die de winter overleefden zetten we over in een andere bak gezet.

De Makkelijke Moestuinmix stortten we op een groot kleed want die gaat straks weer in de nieuwe bakken.

Deze mix is dus al 7 jaar oud en tussendoor alleen maar aangevuld met compost. Toch ziet het er nog supergoed uit: lekker rul en luchtig. En vol regenwormen.

Daarna voerde Sjoerd de rekken en bakken af, haalde het oude antiworteldoek weg, net als het gras en de tegels, en maakte het hele stuk grond mooi glad. Dat had ik in 2007 niet gedaan.

Tot slot is er een groot stuk nieuw antiworteldoek opgekomen en is alles klaar om de nieuwe bakken te plaatsen. Die komen aan het eind van de week.

Gelukkig hebben we nog wat andere bakken waar ik me op kan uitleven.

Andere klusjes

Terwijl Sjoerd het zweet op zijn voorhoofd had staan, deden Robbin en ik nog wat andere klusjes.

De kas moest hoog nodig worden opgeruimd, de labels verzameld en schoongemaakt (zo langzamerhand zijn het er heel wat!) en de rekken ontdaan van de resten van de restanten van de klimplanten.

En natuurlijk moeten de bakken vol komen te staan met veel lekkere groentes.

Ik heb de eerste peterselie- en slaplantjes bij het tuincentrum gehaald zodat we lekker snel kunnen beginnen met oogsten, en begon met zaaien.

Omdat het zulk zacht weer is neem ik de groentes die je eigenlijk pas in april kan zaaien meteen maar mee. Ik zaai:

  • krop-, pluk- en veldsla

  • spinazie

  • rucola

  • radijsjes

  • Nieuwzeelandse spinazie

  • snijbiet

  • worteltjes

  • lente-ui

  • palmkool

  • bietjes

  • sugarsnaps

  • peultjes

  • erwten

Een aantal vakken zet ik vol met plantuien. Samen met de planten uit de gesloopte bakken ziet het er al heel aardig uit. Het begint al een beetje op een eetbare tuin te lijken.

Kortom

Dit jaar laat ik je met deze tuin zien dat je een vrij kleine tuin (6 bij 9 meter) snel kan omtoveren tot een weelderige moestuin die minstens zo mooi is als een siertuin. Een die weinig tijd en moeite kost en waar je een groot deel van het jaar uit kan eten.

Eten uit je voor- of achtertuin: geweldig toch?

We zijn er klaar voor: over een paar maanden herken je deze tuin niet meer!