za. 14 dec. 2013

Vergeten groentes!

Je komt een poosje niet in de tuin, je vergeet te oogsten, en opeens hangt ie daar: een joekel van een courgette. Of een uit z'n krachten gegroeide komkommer, dille planten die zijn gaan bloeien, doorgeschoten kroppen sla.

Herkenbaar?

Verrassingen

Je komt ook voor leuke verrassingen te staan:

De tatsoi die je al opgegeven had is opeens toch aardig uitgegroeid zodat je een maaltje wokgroentes kan oogsten.

De broccoli maakt nieuwe stronken,

en de venkel maakt nieuwe knollen!

Leuk toch?

Mijn giga courgette

Eerlijk gezegd heb ik deze enorme courgette niet echt per ongeluk vergeten. Ik had gelezen dat deze klimmende courgette "Long Green Trailing" een zogenaamde erfgoedgroente is.

"Heirloom" heet dat in het engels.

Heirloom zaden

Ik ben dol op 'heirloom' groentes want dat betekent dat er in ieder geval niet mee gerotzooid is (geen GMO dus!). Maar ook dat ze niet gemengd zijn met andere soorten.

Als je van een heirloom-groente zaden oogst komt daar - als het goed is - het volgende jaar weer precies dezelfde groente uit.

Dat komt dus heel goed uit want de zaden van klimmende courgettes zijn lastig te vinden en ook nog eens vrij duur. Ik wilde het wel eens uitproberen!

Uitgesteld gebruik

Nadat ik de courgette van het rek gehaald had heeft ie nog een poos voor de sier op tafel gelegen. Maar 2 later geleden moest hij er dan toch aan geloven: het vruchtvlees ging in de soep en de zaden heb ik verzameld, afgespoeld en gedroogd.

Het resultaat

En dit zijn ze dan: prachtige verse zaden waaruit volgend jaar - hopelijk - heel veel prachtige klimmende courgetteplanten komen die nog veel meer courgettes produceren.

Een leuk experiment dus!

Je snapt wel dat dit veel en veel te veel zaden zijn voor mij alleen. De mensen die de afgelopen tijd een hardcover boek bij me bestelden kregen er een zakje met deze zaden bij. Zolang de voorraad strekte. Ik ben er nu doorheen :-).

Nooit meer zaden kopen!

Ik ben heel benieuwd of het lukt en of er net zulke mooie courgettes uit deze zaden tevoorschijn komen. Want als dat het geval is hoef je, als je heirloom groentes gebruikt, dus nooit meer zaden te kopen.

Het enige wat je dan wel moet doen is af en toe je groentes vergeten!