Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Paarse wortels zaaien en kweken

Deze bijzondere wortels van de Makkelijke Moestuin zijn een plaatje om te zien: dieppaars van kleur met een witte kern. Nóg gezonder dan oranje wortels.

Paarse wortels van de Makkelijke Moestuin
Paarse wortels

Wat zijn paarse wortels?

De paarse wortel is speciaal gekweekt voor z’n paarse kleur. Die wordt veroorzaakt door het hoge gehalte anthocyanine: een stofje dat ook extreem goed is voor je hart en bloedvaten. 

De eerste witte wortels kwamen uit Perzië (nu Iran) en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. Later teelde men door op kleuren en deze paarse wortel is het resultaat van vele kruisingen. Daardoor is hij ook wat duurder. 

De wortels zijn bijna wit of bleekgeel als ze nog klein zijn, maar hoe ouder ze worden, hoe paarser de kleur. Vaak blijft de kern wel witgeel, al zitten daar wel verschillen tussen.

Kijk ook niet raar op als er plotseling weer een oranje wortel verschijnt 🙂.

Paarse wortels zijn nóg gezonder dan de oranje

Alle wortels zijn rijk aan vitamine A, B1, B2 en B6, C,  en een grote dosis bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.  Daarnaast zitten er de mineralen calcium en kalium in (voor sterke botten) en ook nog eens veel vezels voor een gezonde darmwerking. 

Vlak ook het loof niet uit: vol vitaminen en mineralen als calcium, kalium, vitamine C en K.

Paarse wortels zijn daarnaast ook nog rijk aan een uniek soort antioxidanten die bekend staan als anthocyanen. Die behoren tot de polyfenolgroep en die komen voor in bosbessen, bramen, paarse kool, paarse aardappelen enz. 

Dit specifieke antioxidant helpt ons lichaam bij het tegengaan van ernstige gezondheidsproblemen zoals mentale achteruitgang, veroudering, kanker, hartziekten.

Bos paarse wortels uit de Makkelijke Moestuin
Bos paarse wortels, met 1 verstekeling

Meer over de paarse wortels zaden van de Makkelijke Moestuin

Deze bijzondere, diep paarse wortels worden dikker als ze de bodem van je bak raken. Ze hebben meestal een witte of gelige kern: prachtig om te zien. Een leuk alternatief voor de ‘gewone wortels’.

De smaak is iets minder zoet dan die van onze oranje wortels, en ook zijn ze iets minder sappig en knapperig. Wat ze ruim goedmaken door hun bijzondere uiterlijk.

 • Soortnaam: Deep Purple F1
 • Familie: wortel
 • Aantal per vak: 16
 • Hoogte: 30 tot 40 cm
 • Zaaitijd: half maart tot half augustus
 • Zaaidiepte: 0,5 cm
 • Kiemtijd: tussen 10 en 21°C in 10 tot 15 dagen
 • Tijd tot oogst: vanaf 10 tot 14 weken
 • Zonlicht: liefst in de volle zon (dan worden ze lekker zoet)

Je vindt de zakjes zaden los in de shop of in het voordelige zadenpakket Specials.

paarse-wortel-kennisbank-06.jpg

Wat heb je nodig om zelf paarse wortels te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

 • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
 • paarse wortel zaden
 • een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag

Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Met deze perfecte aardemix is het kweken van paarse wortels echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.
Paarse wortelplantjes in een MM-mini
Paarse wortelplantjes in een MM-mini

Hoe zaai en kweek je paarse wortels?

Deze paarse wortel staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst. 

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol paarse wortels kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien. 

Level 1: Paarse wortels zaaien


Maak de mix in een vak vooraan in de bak los en zaai als volgt:

 1. prik 16 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
 2. stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes
 3. maak de gaatjes voorzichtig dicht

Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je na ongeveer 12 dagen iets groens opkomen.

Er passen 16 paarse wortels in een Makkelijke Moestuinvak

Level 2: Paarse wortels zaailingen

Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na weer een dag of 10 zullen de meeste wel opgekomen zijn. 

Dan is het tijd voor het volgende level. 

Zaailing van de Makkelijke Moestuin paarse wortel
Zaailing van de paarse wortel

Level 3: Paarse wortels moet je uitdunnen

Nu moet je de mooiste zaailingen laten staan en de rest meedogenloos weg knippen. Da’s lastig om te doen - vooral omdat de plantjes moeilijk uit elkaar te halen zijn - maar is nodig om je plantjes gezond op te laten groeien. 

Bij paarse worteltjes is dat extra belangrijk want die moeten uitgroeien tot dikke penen. Als de plantjes te dicht op elkaar blijven staan, dan groeit alleen het blad en krijg je geen paarse wortels. 

Verder hoef je de komende weken niets te doen. 

Zaailingen van wortels moet je altijd uitdunnen
Zaailingen van wortels moet je altijd uitdunnen

Level 4: Verzorging van je paarse wortel plantjes

Na een week of drie zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.

Ook nu hoef je de komende 5 weken amper iets te doen: bij droog weer geef je wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂.

Paarse wortelplantjes in de Makkelijke Moestuin: 9 weken oud
Paarse wortelplantjes: 9 weken oud

Level 5: Oogsten van paarse wortels

In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 10 en 14 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste paarse wortels klaar om te oogsten. 

Om te zien of het al zover is, veeg je aan de voet van het loof wat mix weg. De paarse wortel moet minstens zo’n 2-3 cm doorsnede hebben. Of ze al groot genoeg zijn hangt echt af van het weer. Soms duurt het nog veel langer en dan laat je ze lekker staan. 

Soms zijn er een paar al redelijk dik en stelt de rest nog niet veel voor. Trek dan de grootste paarse wortels eruit en laat de rest staan om door te groeien. 

Bij paarse wortels moet je geduld hebben. Zelf vergeet ik ze nog wel eens. Dat geeft niet, want hoe langer ze staan, hoe dikker ze worden. Je kan ze zelfs nog in de winter oogsten.  😀

Paarse wortel na 10 weken
Paarse wortel na 10 weken

Waarvoor gebruik je paarse wortels?

De meeste mensen eten de wortels zelf. Rauw uit het vuistje of geraspt door salades. Je kan ze ook koken, stoven of roosteren in de oven.

Het loof is ook eetbaar en minstens zo gezond. De smaak lijkt wel wat op peterselie: kruidig met een vleugje wortel. Verwerk het rauw in een (tabouleh-) salade met paarse wortel, tomaat, ui, kikkererwten en komijn. Roerbakken of wokken is ook lekker, of maak er pesto van.

Oogst aan paarse wortels uit de Makkelijke Moestuin
Mooie oogst van paarse wortels

De volgende levels


Tijdens het volgende level blijf je de paarse wortels oogsten, net zo lang tot alles op is.


Paarse wortels kunnen goed tegen kou, wat dat betreft kan je ze in het najaar lang laten staan. Sterker nog: met een beetje vorst worden de wortels zelfs zoeter.


In het laatste level maak je het vak of je MM-mini leeg en weer klaar voor de volgende groente.

Oogst paarse wortels Makkelijke Moestuin na 14 weken
Oogst paarse wortels na 14 weken

Dus: wat let je om zelf paarse wortels te zaaien en te kweken?

Ze zijn prachtig om te zien, super gezond en best makkelijk om te telen. Je hebt er alleen wat geduld voor nodig. Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😉

Koop hier je paarse wortels zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes!

sig.jpg

PS: Met dank aan Shahaira en Pensionades voor de foto's en posts op de
community.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks