- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
Radijs zaaien en kweken
Deze soort geeft in 4-6 weken super grote radijzen: zo groot als een pingpongbal. Zonder voos of sponzig te worden en heerlijk zacht van smaak.
Wat zijn radijzen?
De radijsjes of knolletjes van wit vlees groeien vlak onder het blad, aan de top van de wortel. De schil is bijna altijd rood, maar er zijn ook rassen met een witte, paarse of rood/witte schil.
Meestal eet men alleen de knolletjes, en vaak alleen rauw.
De scherpe smaak komt omdat er in radijsjes mosterdolie zit. Die olie ontstaat bij bij veel zonlicht, dus in de zomer zijn radijsjes veel pittiger dan in het vroege voorjaar of in de late herfst.
Vitamines en mineralen in radijs en radijsloof
Radijsjes zijn super gezond: rijk aan calcium, bomvol vitamine C en ook behoorlijk wat ijzer. Bovendien zitten er veel vezels in, en dat is goed voor je darmen. Het blad is ook eetbaar: dat zit vol met ijzer en foliumzuur.
Uit onderzoek in India blijkt zelfs dat er in radijs stofjes zitten die kankercellen afbreken. Verder zijn radijzen goed voor de nieren, zijn ze vochtafdrijvend en helpen ze om gifstoffen af te voeren.
De groente wordt ook vaak aangeraden aan mensen met geelzucht, en heeft een helende werking bij acne en psoriasis.
Meer over de radijs zaden van de Makkelijke Moestuin
- Soort: Reuzenradijs Riesenbutter
- Familie: kruisbloem
- Aantal per vak: 16
- Hoogte: 15 tot 20 cm
- Zaaitijd: maart t/m juni en september tot half oktober
- Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
- Kiemtijd: tussen 10 en 25°C in 3 tot 11 dagen
- Tijd tot oogst: vanaf 4 weken
- Zonlicht: kan zowel in de zon als in half schaduw
Wat heb je nodig om zelf radijs te kweken?
- een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
- radijs zaden
- een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag
Hoe zaai en kweek je radijs?
Deze radijs staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.
Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.
Hoe je succesvol radijs kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
Level 1: Radijs zaaien
Maak de mix in een vak vooraan in de bak los en zaai als volgt:
prik 16 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes
maak de gaatjes voorzichtig dicht
Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je na ongeveer 3-11 dagen iets groens opkomen.
Level 2: Zaailingen van radijs
Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na weer een week zullen de meeste wel opgekomen zijn.
Dan is het tijd voor het volgende level.
Level 3: Radijs moet je uitdunnen
Nu moet je de mooiste zaailingen laten staan en de rest meedogenloos weg te knippen. Da’s lastig om te doen - maar is nodig om je plantjes gezond op te laten groeien.
Bij radijsjes is dat extra belangrijk want die moeten uitgroeien tot dikke knolletjes. Als de plantjes te dicht op elkaar blijven staan, dan groeit alleen het blad en krijg je geen radijs.
Level 4: Verzorging van je radijs plantjes
Na een week of twee zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.
Ook nu hoef je de komende weken amper iets te doen: bij droog weer geef je regelmatig wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂
De plantjes kunnen prima tegen kou:
Level 5: Oogsten van radijs
In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 4 en 5 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste radijsjes klaar om te oogsten.
Om te zien of het al zover is, veeg je aan de voet van het loof wat mix weg. De radijs moet minstens zo’n 2 cm doorsnede hebben, liever nog wat meer. Of ze al groot genoeg zijn hangt af van het weer. Soms duurt het nog iets langer en dan laat je ze lekker staan.
Soms zijn er een paar al redelijk dik en stelt de rest nog niet veel voor. Trek dan de grootste radijzen eruit en laat de rest staan om door te groeien.
Waarvoor gebruik je radijs?
De meeste mensen eten alleen de radijsjes zelf. Rauw door salades of in plakjes op brood.
Maar je kan radijsjes ook even stoven, bakken of roosteren in de oven. Dan worden ze sappiger en wat zachter van smaak.
Ook het blad kan je eten. Jong blad rauw door salades en iets ouder blad door stamp-potjes, roerbak gerechten of pasta.
Het laatste level
Dus: wat let je om zelf radijs te zaaien en te kweken?
Koop hier je radijs zaden of stel een compleet pakket samen:
Succes!
Makkelijke Moestuin Zaden
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Wat zijn 10 echt makkelijke groentes?
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby broccoli
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chinese bieslook
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Crispy Pluksla
- Baby pompoen
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem