Deze info is allemaal verwerkt in onze gratis app, zodat jij dit niet hoeft te onthouden Download Makkelijke Moestuin app

Makkelijk Franse radijs zaaien en kweken

Radijsjes zijn superleuk om in je bak te zetten: ze groeien lekker snel.

Deze soort zie je hier in Nederland nog amper, maar is in Frankrijk verreweg de meest geteelde radijs: langwerpig en met een witte punt. Leuk om te zien en weer eens wat anders.
franse-radijs-07-MsargotP.jpg
Franse radijsjes (foto MargotP)

Wat zijn radijzen?

De radijs is een plant uit de kruisbloemfamilie, net als de rucola, paksoi en palmkool.

De radijsjes of knolletjes van wit vlees groeien vlak onder het blad, aan de top van de wortel. Deze soort is langwerpig en heeft een rood/witte schil.

Meestal eet men alleen de knolletjes, en vaak alleen rauw.

De scherpe smaak komt omdat er in radijsjes mosterdolie zit. Die olie ontstaat bij bij veel zonlicht, dus in de zomer zijn radijsjes veel pittiger dan in het vroege voorjaar of in de late herfst.

Vitamines en mineralen in radijs en radijsloof

Radijsjes zijn super gezond: rijk aan calcium, bomvol vitamine C en ook behoorlijk wat ijzer. Bovendien zitten er veel vezels in, en dat is goed voor je darmen. Het blad is ook eetbaar: dat zit vol met ijzer en foliumzuur.

Uit onderzoek in India blijkt zelfs dat er in radijs stofjes zitten die kankercellen afbreken. Verder zijn radijzen goed voor de nieren, zijn ze vochtafdrijvend en helpen ze om gifstoffen af te voeren.

De groente wordt ook vaak aangeraden aan mensen met geelzucht, en heeft een helende werking bij acne en psoriasis.
franse-radijs-silvia-2.jpg
Radijsjes zijn supergezond, net als het blad (fotoSilvia)

Meer over de Franse radijs zaden van de Makkelijke Moestuin

Deze radijssoort geeft in 4-6 weken langwerpige sappige, langwerpige radijzen die half boven de mix uitsteken. Ze worden niet voos of sponzig en zijn heerlijk zacht van smaak, zelfs in de zomer.
  • Soort: French Breakfast
  • Familie: kruisbloem
  • Aantal per vak: 16
  • Hoogte: 15 tot 20 cm (voorste vakken)
  • Zaaitijd: maart t/m half augustus
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemtijd: tussen 10 en 25°C in 3 tot 11 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 4 weken
Zonlicht: kan zowel in de zon als in half schaduw

We verkopen de zakjes alleen los, nog niet in zadenpakketten.
franse-radijs-06-bruno-neurath-wilson-unplash.jpg
Franse radijzen op de markt in Frankrijk (foto Bruno Wilson)

Wat heb je nodig om zelf radijs te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:
  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • Franse radijs zaden
  • een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Op deze aardemix is het kweken van radijs echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.
franse-radijs-08___media_library_original_702_702.jpg
Franse radijzen in de Makkelijke Moestuinmix

Hoe zaai en kweek je Franse radijs?

Deze radijs staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst.

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol Franse radijsjes kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
franse-radijs-10.jpg
Franse radijsjes groeien een stukje boven de mix uit

Level 1: Franse radijs zaaien

Maak de mix in een vak vooraan in de bak los en zaai als volgt:
  1. prik 16 gaatjes in het vak (niet dieper dan 1 cm.)
  2. stop in elk gaatje 2 tot 3 zaadjes
  3. maak de gaatjes voorzichtig dicht
Afhankelijk van het weer en de tijd van het jaar, zie je na ongeveer 3-11 dagen iets groens opkomen.

Level 2: Zaailingen van Franse radijsjes

Zodra je de eerste zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allemaal tegelijk op, maar na weer een week zullen de meeste wel opgekomen zijn.

Dan is het tijd voor het volgende level.
radijs-zaaien-en-kwekken-09.jpg
Zaailingen van radijs moet je na het opkomen goed uitdunnen

Level 3: Franse Radijs moet je uitdunnen

Nu moet je de mooiste zaailingen laten staan en de rest meedogenloos weg te knippen. Da’s lastig om te doen - maar is nodig om je plantjes gezond op te laten groeien.

Bij radijsjes is dat extra belangrijk want de wortels moeten uitgroeien tot knolletjes. Als de plantjes te dicht op elkaar blijven staan, dan groeit alleen het blad en krijg je geen radijs.
franse-radijs-02-zaailingen-silvia.jpg
Uitgedunde radijzen groeien goed op (foto Silvia)

Level 4: Verzorging van je Franse radijs plantjes

Na een week of twee zijn je zaailingen al kleine plantjes geworden.

Ook nu hoef je de komende weken amper iets te doen: bij droog weer geef je regelmatig wat water en soms haal je wat dood of geel blad weg. Easy 🙂

De plantjes kunnen best goed tegen kou, maar wil je ze vroeg in het voorjaar of laat in het najaar wat beschermen, dan kan dat prima met een MM-muts.
franse-radijs-01-klein-silvia.jpg
De dunne radijsjes zijn al goed te zien (foto Silvia)

Level 5: Oogsten van Franse radijs

In dit stadium, dat je op zijn vroegst tussen de 4 en 5 weken na het zaaien bereikt, zijn de eerste radijsjes klaar om te oogsten.

Je ziet eenvoudig of het al zover is, want de radijsjes steken half boven de mix uit.

De radijs moet zo’n 1,5 cm doorsnede hebben en ongeveer 2 cm boven de mix uitsteken. Of ze al groot genoeg zijn hangt af van het weer. Soms duurt het nog iets langer en dan laat je ze lekker staan.

Soms zijn er een paar al redelijk dik en stelt de rest nog niet veel voor. Trek dan de mooiste radijzen eruit en laat de rest staan om door te groeien.
franse-radijs-11.jpg
De eerste oogst van de Franse radijsjes

Waarvoor gebruik je Franse radijsjes?

De meeste mensen eten alleen de radijsjes zelf. Rauw door salades of in plakjes op brood.

Maar je kunt radijsjes ook even stoven, bakken of roosteren in de oven. Dan worden ze sappiger en wat zachter van smaak.

Ook het blad kun je eten. Jong blad rauw door salades en iets ouder blad door stamp-potjes, roerbak gerechten of pasta. Verrassend lekker 😀
franse-radijs-03.jpg
Net ge-oogste Franse radijzen (foto CJans)

Het laatste level

In deze week oogst je de laatste radijzen. Zodra je dat hebt gedaan, maak je de mix in het vak of je MM-mini schoon: klaar voor de volgende groente.
franse-radijs-silvia-1.jpg
De laatste Franse radijzen in het vak

Dus: wat let je om zelf Franse radijs te zaaien en te kweken?

Ze zijn super makkelijk om te telen en groeien lekker snel. Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😀

Koop hier je Franse radijs zaden of stel een compleet pakket samen:

Succes!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks