Juli: Je kunt nog prima starten 🌱

Snack komkommer zaaien en kweken

Dit is de lekkerste snack-komkommer, voor zowel buiten als in de kas. Geeft over langere tijd veel opbrengst, wordt niet bitter en vormt nauwelijks zaden.

Snack komkommer van de Makkelijke Moestuin
Onze snack komkommer

Wat is een snack komkommer?

Een snackkomkommer is veel kleiner dan een gewone, veel grotere komkommer.

Oorspronkelijk komt de komkommer uit India, maar wordt ook al heel lang in het Midden-Oosten geteeld. Via de Romeinen kwam de komkommer naar Frankrijk, maar hij werd pas in 17de eeuw in Nederland werd verbouwd. De oude rassen hebben vaak nog wat stekels, maar bij de nieuwere soorten is dat veel minder het geval.

Pas eind 20e eeuw ontwikkelde men de snackkomkommer. Die werd al snel populair. Logisch, want door het kleine formaat zijn deze komkommers prima geschikt als gezonde snack tussendoor. Vandaar ook de naam. Ideaal om mee te nemen naar school of werk. 

Zijn komkommers goed voor je gezondheid?

Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met vezels en goede voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en anti-oxidanten. Kalium houdt je vochtgehalte in balans en zorgt voor een normale bloeddruk. Vitamine K is weer goed voor sterke botten.

Bovendien zit er veel vocht in. Da’s goed tegen de dorst, maar vocht uit eten en drinken is ook belangrijk om het lichaam goed te laten functioneren.

Snack komkommers uit de Makkelijke Moestuin: goed voor je gezondheid
Goed voor je gezondheid!

Meer over de Komkommer van de Makkelijke Moestuin

De Iznik is de Louis Vuitton onder de snack-komkommers. Deze soort geeft een enorme opbrengst aan gladde superlekkere komkommertjes. Bovendien vormt ie nauwelijks zaden en wordt niet bitter.

  • Soortnaam: Iznik 

  • Familie: vrucht

  • Aantal per vak: 2 bij het klimrek

  • Hoogte: tot 200 cm

  • Voorzaaien: van eind april tot eind mei

  • Kiemtijd: tussen 20 en 25°C in 5 tot 7 dagen

  • Tijd tot oogst: vanaf 9 tot 10 weken 

  • Zonlicht: heeft een zonnige en beschutte plek nodig

We verkopen de zakjes zaden los, maar je vindt ze ook in het zadenpakket Klimmers.

Wat heb je nodig om zelf komkommer te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

  • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
  • komkommer zaden
  • een plek met minstens 6 uur zonlicht per dag
  • een klimrek of iets dergelijks om de planten aan omhoog te leiden.
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak bij het klimrek in een Makkelijke Moestuinbak,  gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

Op deze aardemix gaat het kweken van komkommer echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste. 

Komkommer in een Mini Makkelijke Moestuin met bamboestokken
Komkommer in een Mini-MM

Hoe zaai en kweek je komkommer?

Deze komkommer staat in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je van zaadje tot oogst. 

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol komkommer kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien. 

Van komkommer zaadje naar oogst met de Makkelijke Moestuin app
Van zaadje naar komkommers met de MM-app

Level 1: Komkommer zaden voorkiemen

Komkommers zijn echte zomergroentes. De zaden ontkiemen pas boven de 20°C. Ook de zaailingen zijn erg gevoelig voor lagere temperaturen. Daarom zaai je ze rond eind april/begin mei binnen voor. De opgekweekte plantjes zet je eind mei in je bak.

Vóór je de zaden in een potje zaait, laat je er eerst een worteltje aankomen. Dat heet voorkiemen. Zo weet je zeker dat de zaden goed ontkiemen. De zaden van onze komkommer zijn immers hartstikke duur. Zonde om daarmee te gokken, toch?

Je hebt het ook zo gedaan: je maakt een stukje keuken- of WC-papier vochtig, legt er de zaden tussen, en je bent klaar.

In de dagen erna kijk je af en toe of je al een worteltje ziet. Soms zie je dat al na een dag of 2-3, soms duurt het wat langer.

Voorkiemen van de komkommerzaden van de Makkelijke Moestuin
Voorkiemen van de komkommerzaden

Level 2: Stop de voorgekiemde zaden in potjes

Dit heb je nodig:

Vul twee airpotjes met een vochtig mengsel van half voorzaaivermiculiet en half Makkelijke Moestuinmix.

Zo’n half/half mengsel is ideaal omdat zaailingen nog niet zoveel voeding nodig hebben. Van teveel voeding groeien ze te snel en worden de planten slap in plaats van stevig. Bovendien houdt de vermiculiet het mengsel mooi vochtig.

Stop in elk potje 2 zaadjes, een beetje uit elkaar. Heel voorzichtig zodat je de worteltjes niet beschadigt.

Dan zet je het potje in een bakje, geef je nog wat extra water, en zet je het op een warme plek in de vensterbank.

That's it.

Voorgekiemde komkommerzaden van de Makkelijke Moestuin
Voorgekiemde komkommerzaden

Level 3: Komkommer zaailingen

Zodra je de zaailingen op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Ze komen vast niet allebei tegelijk op, maar na een week zullen ze allemaal wel opgekomen zijn. 

Vanaf dat moment zet je de potjes op de lichtste plek die je hebt, maar liever niet al te warm. 

Hou de mix vochtig en draai de potjes elke dag een kwartslag om. Zo voorkom je dat de zaailingen scheef gaan groeien. 

Na weer een dag of 5 is het tijd voor het volgende level. 

Net opgekomen zaailingen van de snack komkommer van de Makkelijke Moestuin
Net opgekomen komkommer zaailingen

Level 4 en 5: Verzorg je plantjes op de vensterbank

Plantjes goedhouden op de vensterbank is best lastig. Zorg dat ze veel licht krijgen en niet al te warm staan. Dus wel vol in de zon, maar niet warmer dan 20 graden.

Draai ze elke dag een kwartslag om om scheefgroei te voorkomen, en hou de mix vochtig. 

Voorgezaaide plantjes op de vensterbank
Voorgezaaide plantjes op de vensterbank

Level 6-10: Laten wennen aan de buitenlucht

In de 2e helft mei laat je de plantjes wennen aan de buitenlucht: elke dag een beetje langer. 

In het laatste level staan ze de hele dag buiten en haal je ze alleen nog ’s nacht naar binnen. 

afharden-voorgezaaide-plantjes.jpg

Level 11: Plant de 2 mooiste plantjes in je bak

Als je planten goed gewend zijn aan de buitenlucht, kies je de mooiste uit en zet je die over naar je buitenbak. Zet ze achterin je bak bij het klimrek. 

Strooi in het plantgat nog wat extra voeding en zet de plantjes erin.

Level 12 en 13: Verzorgen bij het klimrek

Tijdens deze levels is het vast nog niet zo heel warm en groeien de planten nog niet zo snel.

Maar zodra ze bij het klimrek komen, weef je de hoofdstengel daar doorheen. Gebruik eventueel wat klemmetjes of binders. 

komkommer-zaaien-2.jpg

Levels 14: Bloeien en zijtakken

Komkommerplanten bloeien aan de zijscheuten. Daar groeien straks ook de komkommers uit. 

Die zijscheuten vragen veel energie van de plant. Knip ze daarom terug tot ongeveer 10 cm: voorbij de 2e bloem. Een duidelijke uitleg met foto's vind je hier.

Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. 

Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn. 

Bloeiende komkommer met de eerste vruchten in de Makkelijke Moestuin
Bloeiende komkommer met de eerste vruchten

Waarvoor gebruik je komkommer?

Snack komkommers eet je rauw uit het vuistje, of voeg je als blokjes of schijfjes toe aan salades.  

In Nederland is de zurige komkommersalade populair, maar je kunt er nog veel meer mee. Denk maar aan Griekse tzatziki, komkommersoep of een stamppot met aardappels, komkommer, ui en gehakt.  

Schillen is niet nodig: de schil is vrij dun, en je krijgt meer vitamines binnen als je de schil laat zitten. 

Snack komkommers Makkelijke Moestuin
Snack komkommers

Level 15: Voeg extra voeding toe

Dit level bereik je rond de maand juli. De planten hebben dan veel voeding nodig voor de vruchten.

Geef daarom een extra schepje voeding aan de voet van de planten. Dan zal je de komende weken nog veel komkommertjes oogsten. 

komkommer-zaaien.jpg

De laatste levels

Zo rond eind augustus worden de dagen weer korter. Dan wordt het blad van de planten snel lelijk: vaak wat gelig of bruin. 

Dat geeft niets, want vaak groeit de stengel gewoon door, en blijven er bloemen en komkommers groeien. 

Je kunt blijven oogsten tot het echt kouder wordt, zo rond begin oktober. Dan gaat de planten hard achteruit en kun je ze beter uit je bak of MM-mini halen. 

Komkommerblad wordt in augustus minder mooi
Komkommerblad wordt in augustus minder mooi

Dus: wat let je om zelf komkommer te zaaien en te kweken?

Onze komkommerjes zijn lekker en heel erg leuk om zelf te telen. Plus: met onze app en materialen is het bijna onmogelijk om te falen 😉

Koop hier je komkommer zaden of ga aan de slag met een compleet startpakket:

Zelf komkommers kweken in de Makkelijke Moestuin
Komkommertjes? Kweek ze zelf!

Succes!

sig.jpg