Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Tomaat Seizoen Courgette

Juli: tomaat, komkommer, courgette en pompoen

In de Makkelijke Moestuin groeien in juli de zomergroentes lekker hard. Tips voor je courgettes, tomaten en komkommers: voor extra veel oogst.
zomergroentes-half-juli.jpg
De zomergroentes worden groot
In juli beginnen de zomergroentes - zoals courgettes, tomaten en komkommers - goed te groeien. Ze houden van zon en warmte, dus midden in de zomer krijgen ze het goed naar hun zin.

Juist nu kun je die planten prima helpen om ze sterk en gezond op te laten groeien en te houden. Voor extra veel oogst.

Geef wat extra voeding

Courgettes, komkommers, tomaten en pompoenen hebben één ding gemeen: ze gebruiken veel voeding. Het zijn immers allemaal flinke planten en ze staan lang op dezelfde plek.

Geef ze dus tijdens de groei wat extra voeding. Gebruik je de app, dan krijg je vanzelf een melding daarvoor.

Dat voeding geven doe je zo:
voeding-aanvullen-1.jpg
Extra voeding toevoegen aan de voet van de plant
Maak de mix aan de voet van de plant voorzichtig een beetje los met een harkje of een vork. Strooi dan 2 eetlepels voeding erop en geef nog wat water. That’s it.

Nu de tips per zomergroente:

Tomaten

Hoge tomaten

De hoofdstengels van hoge tomaten - zoals de Sweety uit ons klimmerspakket - kunnen wel 2 meter hoog worden. Die zette je dus bij een klimrek.

Bind de stengel eraan vast of weef 'm door het net.
hoge-tomatenplant-klimrek.jpg
Hoge tomaat bij het klimrek

Lage of struiktomaten

De naam zegt het al: lage tomaten blijven een stuk kleiner. Daarom hoeven ze niet bij een klimrek. Ik zet ze graag in een MM-mini, maar ze kunnen ook prima in een vak in een bak, tussen de andere groentes.

Onze gele struiktomaat wordt zo'n 30 tot 40 cm hoog. Pas als de plant volwassen is - en volhangt met tomaten - moet je 'm steun geven zodat-ie niet omvalt.

Hier doe ik dat met 4 bamboestokjes van 90 cm hoog die ik aan de bovenkant bij elkaar bind. Als een soort wigwam.
Gele-struik-tomaat-zaden-kopen-1.jpg
Gele struiktomaat met wigwam van bamboestokjes
Onze balkontomaat kan wel 80 cm hoog worden. Die geef ik dus wat sneller steun - ook al omdat de tomaten best groot en zwaar worden.

Ik maak de wigwam van iets dikkere en hogere bamboe-stokken. Daar wikkel ik weer touwtjes omheen, zodat die de trossen tomaten dragen. Zo blijft de plant ook mooi staan:
balkontomaat-4.jpg
Wigwam van bamboestokken als steun voor de balkontomaat

Zijscheuten of dieven

Alle tomaten maken zijscheuten. Die groeien in de oksels van het blad en worden 'dieven' genoemd. Dat is niet voor niets, want ze kosten de plant veel energie.

Bij de hoge tomaten haal je ze liefst zo snel mogelijk weg. Dan gaat alle energie naar de hoofdstengel, wordt die mooi hoog en dijt de plant ook niet te veel naar de zijkant uit.

Gebruik een schaar als ze al wat groter zijn, maar dieven zoals deze breek je makkelijk af:
dieven-tomaat.jpg
Kleine dieven breek je makkelijk af
Controleer regelmatig of er nieuwe dieven zijn gekomen en haal die meteen weg, want voor je het weet groeien ze uit tot enorme zijtakken. Check ook op de plekken waar je ze al eerder weghaalde: soms groeit daar weer een nieuwe.

Meer over het dieven van tomaten lees je hier.

De lage struiktomaten hoef je niet te dieven. Want daarbij is het juist de bedoeling dat ze flink bossig worden.

Knip lelijk blad weg

Bij tomatenplanten wordt het onderste blad vroeg of laat lelijk. Dat krijgt vaak gele vlekken, of het verdort en gaat krullen.

Omdat de plant daar toch niets meer aan heeft, knip je het gewoon weg. Bij professionele tomatenkwekers zie je dan ook meestal dat de stengels aan de onderkant helemaal kaal zijn.
Stapeltje dieven, met afgeknipt geel en dor blad
Stapeltje dieven, met afgeknipt geel en dor blad

Water geven

Geef bij droog weer elke dag een beetje water. Regelmatig en gelijkmatig water geven, dat is de truc. Want tomaatjes die (bijna) rijp zijn barsten snel open als ze opeens meer water krijgen.

Wanneer kun je tomaten oogsten?

Meestal pas in augustus, tenzij je erg vroeg begonnen bent. Oogst de Sweety tomaatjes als ze mooi rood zijn, en doe dat net zo bij de Balkontomaat.

De tomaatjes van de gele struiktomaat oogst je als ze net mooi geel maar nog wel stevig zijn. Dan zijn ze echt het lekkerst.
tomaten-oogst.jpg
Oogst van onze 3 soorten tomaten

Komkommer

Komkommers zijn rankende planten met lange stengels. Ook die zette je dus bij een klimrek, dan groeien ze mooi omhoog.

Ze klemmen zich vast met tentakels, maar toch weef ik ze wel een beetje door het net om ze extra houvast te geven:
komkommer-weven-klimrek.jpg
Komkommerplant bij het klimrek

Zijscheuten bij komkommers

Beginnen de planten eenmaal goed te groeien, dan wordt het al snel een wirwar van stengels, blad op hoge stelen en zijscheuten waar ook weer bloemen en komkommertjes aan zitten.
Komkommer Iznik Makkelijke Moestuin
Komkommer Iznik - vol komkommertjes
Bij de komkommer is het wegknippen van de zijtakjes iets lastiger dan bij de hoge tomaten. Bij tomaat is het eenvoudig: daar haal je elke zijscheut - of dief -meteen weg.

Doe je dat ook bij de komkommer, dan mis je een flink deel van je oogst. Want aan de zijscheuten groeien ook komkommertjes. Daarom knip je zo’n scheut pas af ná de eerste bloemen en vruchtjes.

Laat ik het uitleggen met wat foto's:
komkommer-zaaien-09.jpg
Zijscheut in wording
Hierboven zie je een zijscheut die net groeit in de oksel van een blad. Je ziet al een vruchtje.

Zo'n scheut groeit razendsnel en als die zo’n 10 - 20 cm lang is verschijnen er weer bloemen en vruchtjes. Knip de zijscheut daar dan net achter af:
Afknippen zijscheut: voorbij het 2e komkommertje
Afknippen zijscheut: voorbij het 2e komkommertje

Wanneer oogst je komkommers?

Snel. De Iznik snack-komkommers zijn super lekker als ze zo’n 12-15 cm groot zijn. Kleiner kan ook, veel groter liever niet.
komkommer-plukken.jpg
Nét op tijd geoogst
Gewone komkommers - zoals de Marketmore die we vroeger hadden - worden groter. Die oogst je rond de 20 cm.

Laat komkommers nooit te lang hangen: dat remt de groei van de plant. Bovendien worden veel soorten dan een beetje bitter. 

Courgettes

De planten van onze klimcourgette zijn GROOT. Maar omdat ze een lange stengel krijgen, kun je ze omhoog leiden, en passen ze in een vak bij het klimrek.

In het begin lijkt de plant net een gewone courgette. Dat komt omdat het vrij lang duurt voordat de stengel lang wordt. Maar hou je de plant niet goed in de gaten en is de stengel al groot, dan krijg je ‘m niet meer omhoog. Dan kan de stengel knakken.

Leid de plant daarom meteen al richting klimrek - bijvoorbeeld met een bamboestok - en bind ‘m vast zodra het kan.
courgette-stokje-klimrek.jpg
Met een bamboestok richting klimrek duwen
Je zult zien: de komende maanden schiet de plant omhoog.

Groot blad dat in de weg zit of je andere planten in de schaduw zet knip je weg. Laat wel een flink aantal gezonde bladeren zitten, want daar maakt de plant een groot deel van zijn voeding mee aan.

Wanneer oogst je courgettes?

Alweer: als ze nog vrij klein zijn - zo rond de 20 cm. De vruchten van courgettes groeien razendsnel - net als komkommers. Zo zie je een kleintje en krap een week later is het dit:
Oogst de klimcourgettes van de Makkelijke Moestuin rond de 20 cm.
Oei, die moet ik heel snel oogsten😉
Deze soort krijgt gewoonlijk geen zijtakken, dus daarop hoef je niet te letten.

Meer over deze klimcourgette vind je hier.

Pompoenen

Pompoenen zijn net als komkommers rankende planten. Alleen worden die ranken veel dikker en langer en is het blad ook veel groter.

De meeste pompoenen zijn te zwaar om aan een klimrek te hangen. Die van ons - de Baby pompoen - is daar wel geschikt voor.
pompoen-eind-aug.jpg
Baby pompoenen aan het klimrek
Maar omdat de hoofdstengel zo lang wordt, weef je die in horizontale lussen door het net: Doe dat heel regelmatig want hij groeit enorm snel. Doe het ook heel voorzichtig, want de top van de stengel is wel heel buigzaam, maar breekt ook snel.
pompoen-weven-klimrek.jpg
Weef de hoofdstengel in horizontale lussen door het net van het klimrek

Zijtakken bij de pompoen

Ook een pompoen maakt veel zijtakken aan. Die hebben een enorme groeikracht, dus ook die haal je beter zo snel mogelijk weg.
pompoen-zaaien-en-kwekken.jpg
Kleine zijscheut en pompoen in wording

Wanneer oogst je pompoenen?

Een pompoen is rijp om te oogsten als hij egaal oranje is en het steeltje helemaal ingedroogd is. Meestal is dat pas rond september het geval, soms zelfs oktober. Vaak is de rest van de plant dan al helemaal lelijk.

Valt een pompoen eerder af, leg ‘m dan op een zonnige plek in de vensterbank, dan rijpt hij vanzelf verder.
pompoen-adam-sok.jpg
Rijpe Baby pompoen

Elke dag een beetje, zo gedaan

Kost het verzorgen van de zomergroentes veel tijd? Nee hoor, je hebt het allemaal zo gedaan. Gewoon tijdens je dagelijkse rondje water geven. Of als je toch de tuin in gaat om iets te oogsten.

Want daar doe je het allemaal voor, toch? Door nu een beetje extra aandacht te geven, oogst je straks langer en méér.

Geniet ervan!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks