Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Hoge tomaten toppen - rond eind augustus

Om zoveel mogelijk tomaten te oogsten, top je rond eind augustus je hoge tomatenplanten, zoals onze Sweety. Daardoor gaat alle energie naar het afrijpen van de tomaten, in plaats van naar het aanmaken van nieuw blad en bloemen.

Toppen is simpelweg de hoofdstengel afknippen boven de laatste tros tomaatjes.

Je doet dat het beste vlak boven een blad:
tomaten-toppen.jpg
Top een hoge tomaat vlak boven de laatste tros tomaten
Maar let op: top je een tomatenplant, dan maakt die direct meer dieven aan. Dat zijn zijtakken die groeien in de oksel van het blad.

Ook daar gaat veel energie naartoe, dus haal ze weg zodra je ze ziet.
tomaten-dief.jpg
Haal dieven - of zijtakjes - direct weg
Tomatenplanten verdienen in deze tijd sowieso niet meer de schoonheidsprijs. Knip daarom al het lelijke blad radicaal weg, dat doen kwekers ook.

Haal daarom ook het blad weg dat zon wegneemt van de tomaten die er hangen. Zolang je maar een blad of 4-5 laat zitten, maakt de plant nog voldoende voeding aan.
uitgedunde-tomaat-eind-augustus.jpg
Knip lelijk blad weg, net als blad dat voor de tomaten hangt.

Wat doe je bij lage tomaten?

Lage tomaten groeien meer als een struik, en hebben dus meerdere stengels.

Maar ook daarbij wil je dat de tomaten die er al aanzitten, zoveel mogelijk rijp worden. Dus doe je iets soortgelijks als bij de hoge tomaten:

Haal eerst al het blad weg dat voor de rijpende tomaten hangt. Knip daarna ook de trosjes met ienie-mini - tomaatjes weg, die rijpen nu toch niet meer.

uitgedunde-struiktomaat-eind-augustus-1.jpg
Flink uitgedunde gele struiktomaat
Geef zonodig de planten ook wat steun. De rijpende tomaten zijn immers best zwaar, en als er veel hangen willen de takken nog wel eens knakken. En dat is zonde, toch?
uitgedunde-balkontomaat-eind-augustus.jpg
Balkontomaat - met opgebonden takken aan een tipi van bamboestokken
Overigens kun je de tomaten die nog niet helemaal rijp zijn ook prima in een zonnige vensterbank zetten, daar rijpen ze dan verder.
afrijpen-tomaten-vensterbank.jpg
Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks