Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Onderhoud

Je moestuinbak en op vakantie

Ja, lekker: vakantie. Een paar weekjes weg van huis 🙂

Dat is natuurlijk superleuk, maar wat doe je tijdens die weken met je Makkelijke Moestuinbak? Net als die er zo prachtig bij staat?
Jelle1-bamboe-hero.jpg
Kortom: hoe overleeft jouw moestuinbak de weken dat je weg bent?

Ik geef je mijn tips. Die zijn handig voor in mei of juni - maar net zo goed voor in het midden van de zomer of aan het eind daarvan.

Tip 1: Oogst zoveel mogelijk voor je weggaat

“Da’s een open deur, Jelle”

Jazeker. Maar daarom niet minder waar. 

Want in deze tijd van het jaar groeien je groentes niet alleen snel, maar eenmaal volgroeid schieten ze ook sneller in bloei. 

Oogst je voor je vakantie je half volgroeide kropje sla, dan is die lekkerder dan een grote krop die al half in bloei staat. Want daarvan is het blad vaak wat bitter:
kropsla.jpg
Volwassen krop sla die al doorschiet
Geen idee over wat je met al die oogst moet doen? Op de community staat een speciale categorie waar MM-ers hun recepten delen. Maar ook in de Kennisbank vind je een aantal lekkere recepten.

Tip 2: Zoek een oppas

Het meest ideaal is dat iemand anders de verzorging van je bakken van je overneemt. Maar ik heb makkelijk praten: mijn bakken staan bij mijn ouders in de tuin 😉

Toch zijn buren, vrienden of kennissen vaak best bereid om af en toe water te geven - of één keer per week het waterpeil in de reservoirs te checken. Vooral als ze dan ook mogen oogsten van jouw groentes en kruiden.

Maar wat als je niemand kunt vinden?

Tip 3: Bereid je moestuinbakken voor op je vakantie

Het grootste probleem van een paar weken weg zijn, is dat je in die tijd geen water kunt geven. Vooral als je (nog) geen waterreservoirs gebruikt. 

Gelukkig nemen de vezels in de Makkelijke Moestuinmix veel vocht op, dus maak die in de dagen voor je weggaat goed nat: óók bij de reservoirs. 
Maak de Makkelijke Moestuinmix door-en-door nat
Maak de Makkelijke Moestuinmix door-en-door nat
Check wel of de mix overal door en door vochtig is. Want soms lijkt het zo, maar is het onder in de bak toch nog vrij droog. 

Geef vlak voor je weggaat de laatste keer flink water - en vul waterreservoirs helemaal aan: tot je een straaltje water ziet uit de overloop-gaatjes. 
jelle-header-1.jpg
Drupt er water uit de overloop-gaatjes? Dan zit het waterreservoir helemaal vol.

Tomaten, courgettes, en komkommers

Deze zomergroentes staan lang in hetzelfde vak.

Geef ze daarom voor je weggaat nog een schepje voeding. Zo kunnen ze lekker doorgroeien.
voeding-aanvullen-1.jpg

Tomaten

Haal bij de tomaten alle dieven weg uit de oksels van de bladeren, zelfs de hele kleintjes. Als ze nog klein zijn breek je ze makkelijk weg:
Haal de dieven in de oksel van het blad weg
Haal de dieven in de oksel van het blad weg
Laat je de dieven zitten, dan groeien ze uit tot grote zijtakken die de planten veel energie kosten.

Zitten er al tomaatjes aan de plant? Haal de (bijna) rijpe vruchten allemaal weg maar laat de groene zitten: dat duurt nog wel een paar weken voor die rijp zijn.

Klimcourgette

Courgettes groeien enorm snel.

Om te voorkomen dat er tijdens je afwezigheid enorme zeppelins groeien, haal je niet alleen alle kleine courgettes weg, maar ook alle vrouwelijke bloemen. Die herken je aan de verdikking onder de knop, want daar groeit de toekomstige courgette uit:
Vrouwelijke bloemknop bij de courgette
Vrouwelijke bloemknop bij de courgette
Als courgettes (te) groot worden, komen er zaden in. Daardoor zal de plant minder nieuwe bloemen en vruchten aanmaken.

Net zo belangrijk is dat je zo vroeg mogelijk de stengel van de klimcourgette aan het klimrek vastbindt, zodat de stengel omhoog kan groeien. Want deze courgette klimt dus niet vanzelf. 

Maar omdat de hoofdstengel langer wordt dan bij gewone courgettes, kun je die goed omhoog leiden. 
courgette-stengel.jpg
Bind de stengel van de klimcourgette zo vroeg mogelijk vast aan het klimrek.

Komkommers

Net als de dieven bij de tomaten vragen de zijscheuten veel energie. 

Maar om zoveel mogelijk komkommertjes te oogsten, knip je die pas af ná de tweede bloem of komkommer. Heb je deze eenmaal geoogst, dan knip je de hele zijscheut weg: tot aan de hoofdstengel. 
dieven-snackkomkommer.jpg
De zijscheuten van deze snackkomkommer knip je achter het 2e komkommertje af.
Haal vlak voor de vakantie wel alle kleine komkommertjes weg, net als bij de courgette.

Peultjes en bonen

Zitten er nog sugarsnaps, erwten of peultjes aan je planten en zie je ook nog veel bloemen? Pluk de peulen dan allemaal weg. 

Want als je die laat hangen, dan zullen de erwten in de peulen blijven rijpen en stopt de plant met het aanmaken van nieuwe bloemen. Maar haal je ze wel weg, dan groeien er op de plek van de bloemen weer nieuwe en zijn die rijp om te plukken als je terugkomt.

Zie je geen of weinig bloemen meer en worden de planten al behoorlijk geel? Haal ze dan liever allemaal weg: 
laatste-sugarsnaps.jpg
Gele planten? Oogst de laatste sugarsnaps en haal de planten weg.

Wortels en bietjes

Wortels en bietjes laat je gewoon lekker staan: die worden alleen maar dikker.

Zijn je bietjes al groot genoeg en wil je ze nog niet oogsten, knip dan al het blad af. Dat remt de verdere groei van de bieten zelf.
bieten.jpg
Knip het blad van de grote bieten helemaal af

Peterselie en Chinese bieslook

De grotere pollen van de Chinese bieslook - dus die je al in vorige jaren zaaide - zullen in de zomer gaan bloeien. Omdat de bloemen heel mooi zijn, wil je dat vast niet missen. 

Knip de pol daarom deels terug tot op een paar centimeter boven de mix, en laat de rest staan. Als je dan terugkomt heb je én mooie bloemen, maar ook weer lekker jong blad:
bieslook.jpg
Knip Chinese bieslook voor een deel terug tot op ongeveer 5 cm
Bij de (platte) peterselie haal je al het volwassen blad weg en laat je alleen het jonge blad staan. Dat ziet er niet zo fraai uit, maar als je terugkomt belonen de planten je met nieuw vers blad.

Knip je het afgeknipte blad fijn en vries je het in, dan heb je er de hele winter plezier van. 
peterselie.jpg
De voorste peterselie-plant is al flink gesnoeid, de rest moet nog.

Struikbasilicum

Om te voorkomen dat de struikbasilicum gaat bloeien, knijp je de topjes van de iets grotere takjes alvast weg. Daardoor maken de planten meer blad aan en gaan ze nog meer vertakken. 
basilicum.jpg
Knijp de topjes van de grotere zijtakjes alvast weg

Tip 4: Bescherm je bak tegen ongedierte

Koolsoorten

In de zomer vliegen er veel vlinders rond die graag hun eitjes op jouw koolplantjes afzetten. De rupsen die daaruit komen, vreten in een mum van tijd je planten kaal.

Wil je dat voorkomen dan moet je ze afdekken met insectengaas. Controleer dan wel of er nog geen eitjes zijn gelegd.

Spuit de planten in met knoflookspray en/of bestrooi ze met een flinke lading fijngemalen zwarte of witte peper. Vlinders en rupsen houden daar niet van.

Werp barrières op tegen slakken

Zijn er veel slakken in je tuin en wil je bij terugkomst niet verrast worden door een compleet leeggegeten bak, maak het dan zo moeilijk mogelijk voor ze.

Gebruik je onze MM-hero en/of MM-bamboo bakken, dan is ons schrikdraad tegen slakken verreweg de beste oplossing. Daar komen slakken maar zelden overheen: 
Niet alleen voor tijdens je vakantie, maar ook voor de rest van het jaar. Dat scheelt je een hoop ergernis 🙂

Heb je MM-mini's of een airbak? Zet die dan op een tafel of andere verhoging: en gooi daar nog een kleed of stuk plastic overheen. Da's een hele uitdaging om daar overheen te komen.

Meer tips vind je hier.
slakken-minis-tafel.jpg
Mini's op een tafel met fladderend doek: dat vinden de slakken niet leuk

Geen zin om dit te doen?

Dan kun je er ook voor kiezen om de boel de boel te laten. 

Het ergste wat je kan overkomen is dat je bij thuiskomst een verdroogde bak aantreft. Of een grote warboel van doorgeschoten groentes of veel te grote planten: 
Verwaarloosde moestuinbak na 3 weken vakantie
Verwaarloosde moestuinbakken na 4 weken vakantie (foto uit 2016)
Dan haal je de lelijke planten weg, snoei je te grote flink terug, trek je het ingewaaide onkruid eruit en vul je de leeggekomen vakken weer aan met MM-voeding en geef je flink water. Binnen een uurtje ziet je bak er dan weer tiptop uit en ben je weer klaar voor een nieuwe ronde.

(En heb je een MM-hero of -bamboe bak en wil je dat voortaan voorkomen, dan kun je er ook voor kiezen om die meteen om te bouwen met waterreservoirs. Dat scheelt je voortaan veel werk en moeite 🙂)

Fijne vakantie!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks