Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Technieken

Water geven in de Makkelijke Moestuin

Ook in de Makkelijke Moestuin moet je water geven. Maar door dat slim te doen én het gebruik van de MM-mix gebruik je veel minder water dan in een gewone moestuin.
In de Makkelijke Moestuin geef je water met een bakje
Water geven met een bakje
Water geven is in de moestuin heel belangrijk. Want via het water krijgen planten een deel van hun voedingsstoffen binnen. Bovendien bestaan ze zelf ook voor ongeveer 90% uit water, dus als ze dat niet genoeg krijgen worden ze slap, groeien ze niet meer en gaan ze uiteindelijk dood.

Ook in Nederland is het steeds vaker langer droog, en kom je er niet onderuit om water te geven.

Maar 20% water

In de Makkelijke Moestuin gebruik je tot wel 80% minder water dan in een gewone moestuin. Dat komt omdat je water geeft waar het nodig is: bij de wortels van de plant.

En omdat je de Makkelijke Moestuinmix gebruikt, blijft het daar ook. Vooral omdat de vezels in de mix het vocht goed vasthouden.
water-geven-gewone-moestuin.jpg
Wat geef je water?
Dat is dus anders dan op de foto hierboven. Daar komt het water op het blad, kan het wegspoelen en krijgt de grond om de planten ook veel water. Zonde toch?

In de Makkelijke Moestuin doen we het zo:

Geef water met een bakje

Heb je één tot vier bakken, dan geef je je planten water met een bakje.
Een emmer en een bakje om water mee te geven
Een emmer en een bakje om water mee te geven
Naast je bakken zet je wat emmers die je vult met water. Regenwater is helemaal mooi, dus als je een regenton hebt dan gebruik je dat.

De zon warmt het water in de emmers op. Dat is prettig voor je planten en vooral voor je zaailingen, want die houden niet van steenkoud water.

Met een bakje geef je water, aan de voet van de planten. Ik gebruik daarvoor lege boterkuipjes of yoghurtbekers. De MM-mix houdt het water ter plekke vast. Dat komt omdat er veel vezels in zitten en een bufferende klei.

Op de foto hieronder is het goed te zien: de mix rond de zaailingen is vochtig, de rest is droog.
Makkelijke Moestuin-mix houdt water vast waar het nodig is
MM-mix houdt water vast waar het nodig is

 
"Ik vond het moeilijk te geloven dat je echt minder water verbruikt met MM-mix. Nou, de afgelopen dagen merkte ik echt verschil tussen MM-mix en andere grond! 
 
De plantjes zonder MM-mix gingen halverwege de middag zieligjes hangen (kruiden, aardbeienplantjes), terwijl degenen in de moestuinbakken, planty’s en potten (ook kruiden en aardbeien) met MM-mix nog prima overeind bleven. Je zag zelfs dat de grond nog wat vochtig was, ondanks de volle zon. 
 
Geen idee hoe jullie dat voor elkaar krijgen, maar ik ben er enorm blij mee!"

Skunkeler op de Community

Veel bakken? Gebruik de tuinslang

Als je net zoals wij veel bakken hebt, dan is het water geven met emmers en bakjes een enorme klus.

Daarom gebruiken we in droge periodes een tuinslang. Maar ook dan geven we water op de mix en houden we de planten zelf zo droog mogelijk.

Bij de bakken met de grote planten steek ik de slang gewoon in de mix en laat het water daar een poosje lopen.

Af en toe zet ik de slang een stukje verder en ondertussen verzorg ik mijn plantjes. Ik bind de tomaten aan het rek, haal wat onkruidjes weg en dat soort werk.
water-geven-slang.jpg
Water geven met de tuinslang

Let op te heet water uit de tuinslang

Met warm zonnig weer grijp je sneller naar de tuinslang. Let dan goed op: stilstaand water in de slang wordt in de zon erg heet.

Vóór je het weet help je daarmee je geliefde planten vakkundig om zeep. Daar weet ik inmiddels alles van 😉

Laat het water dus eerst even goed doorstromen en check de temperatuur voor je de straal op je plantjes richt.
De zon maakt het water in de tuinslang erg heet
De zon maakt het water in de tuinslang erg heet

Half lege bakken

Zeker aan het begin van het seizoen - maar ook wel tijdens en in het najaar - staan er vast wel een aantal vakken leeg. Die hoef je natuurlijk geen water te geven.

Want ook dan houdt de mix het water vast waar je water geeft.

Uitgedroogde Makkelijke Moestuinmix

Geef je lange tijd geen water en regent het ook niet, dan droogt de mix uiteindelijk helemaal uit.

Zo zijn wij wel eens van een vakantie thuisgekomen en waren de bakken kurkdroog. Dat is natuurlijk zonde van de groentes die er in stonden, maar verder is het geen ramp.

Je haalt de planten weg, voegt wat verse voeding toe, schept alles lekker door elkaar zodat de mix weer rul en luchtig is en geeft weer water.

Maak de mix in etappes vochtig

Dat water geven doe je dan het best in etappes. Zo geef je de mix de kans om het water goed op te nemen en maak je hem toch niet te nat.

Check tussendoor, want soms lijkt het of de mix helemaal vochtig is, maar is de onderlaag nog helemaal droog. De mix neemt méér vocht op dan je denkt.

Is de mix weer vochtig, dan kun je daarna weer zaaien en planten en je planten weer normaal water geven: als ze het nodig hebben.

Wil je alleen op een bepaalde plek planten of zaaien, maak dan daar een kuiltje in de droge mix. Vul het een aantal keren met flink wat water, net zo lang totdat de mix daar weer goed vochtig is.

Flessen Spa

Nee hoor, ik ben niet zo dol op mijn planten dat ik ze Spa-water geef 😉  Het water drink ik zelf op maar ik gebruik de flessen wel.

De tomaten in de kas hebben regelmatig water nodig maar ze hebben een hekel aan nat blad.

Daarom verzamelden we een flink aantal lege Spa-flessen. Die zijn lekker stevig en groot: je hebt ze zelfs van 2 liter. We knipten de bodem eraf en duwden ze met de hals in de mix aan de voet van de planten. Zonder dop natuurlijk.
Spa-fles bij de tomaten in de kas
Spa-fles bij de tomaten in de kas
Nu vullen we de flessen met de tuinslang en neemt de mix het water langzaam op.

Werkt als een trein!
sig.jpg

PS: Ook werken met de Makkelijke Moestuinmix?

Je haalt de zakken bij een verkooppunt of bestelt ze in de shop.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks