Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Seizoen

Nog zaaien in oktober?

Nog groentes zaaien in oktober? Jazeker, een paar groentes kunnen nog prima. En met wat bescherming - en een beetje gokken - kan er nog meer. 
familie-etentje-eind-september.jpg
Eind september: familie-etentje buiten
Eind september:

Het is herfst. Voor de weerkundigen al ruim een maand, voor de rest sinds 21 september. Al een poosje dus. 
 
Heb je geluk, dan geniet je van een mooie nazomer en kun je zelfs nog af en toe buiten eten. 

Volop oogst

In september is er altijd wel genoeg te oogsten: 
Oogsten Makkelijke Moestuin eind september
Nog volop oogst
Elke dag wel één of twee courgettes, af en toe een wortel en een biet, sappige radijzen en heerlijke snij- en spekbonen.

Met die oogst komen er ook steeds meer vakken vrij. En daarmee komt de vraag: 

Kun je nu nog wat zaaien?

Officieel kan je in oktober (bijna) niets meer zaaien: in de Makkelijke Moestuin app staan nog maar een paar soorten. Maar regeltjes en tabellen, daar houdt het weer zich al jaren niet meer aan.

Warm in februari, recordtemperaturen, te koud, te droog, te nat, hittegolven. Weersvoorspellingen die soms zelfs per uur worden bijgesteld en vaak extreme verschillen binnen enkele dagen. Snap jij het nog?

Ik blijf dus vrolijk zaaien. Niet alles natuurlijk, maar wel de groentes die nog in de maand september konden. Voornamelijk voor de fun, en ook omdat het zo maar weer prachtig weer kan worden.

Al blijft het natuurlijk een gok. Wie weet slaan we dit jaar de herfst helemaal over en hebben we volgende week sneeuw en 5 graden vorst. Als echte MM-ers kijken jij en ik nergens meer van op, toch?
womterpostelein-begin=oktober.jpg
Winterpostelein komt nu prima op

Zaaien in oktober

Voor deze groentes is het nu de juiste tijd:
Spinazie-07.jpg
In oktober kun je nog wintersla en spinazie zaaien
Ook is het nu de ideale tijd voor het planten van:
Voor de groentes hieronder is het officieel te laat maar vind ik altijd nog de moeite waard om te proberen:
womterpostelein-begin=oktober-1.jpg
Snijbiet, wintersla, pluksla Azië en winterpostelein
Bedenk wel dat - zelfs als het allemaal opkomt - de plantjes nog maar langzaam groeien. De dagen worden immers steeds korter.

Help een handje mee

Behalve hopen op een warme oktobermaand - kun je ook je bak afdekken met een muts. Een muts voor je moestuinbak.

We lieten ze speciaal voor ons maken en zijn er hartstikke blij mee. En wij niet alleen, want inmiddels hebben al vele andere MM-ers er een of meerdere.
muts-begin=oktober.jpg
Muts voor je moestuinbak
Voor nu - en voor het komende halfjaar - is zo'n muts ideaal, want hij beschermt je plantjes tegen de ergste kou. Als een soort koude kas.

Daardoor komen de zaadjes niet alleen beter op, maar groeien de plantjes ook sneller. Zodat de kans dat jij de komende winter nog wat oogst veel groter is dan zonder bescherming.

Op deze pagina lees je er alles over. En wil je er ook één, je vindt de mutsen in de shop. Ze zijn er in 2 maten: 60x120 en 120x120 cm. 
Succes met zaaien!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks