December in de Makkelijke Moestuin

Winter: korte dagen en moestuinbakken die zo goed als leeg zijn. Zaaien of planten kan nu niet. Maar maak je nu plannen en zet je je tuin op, dan ben je al klaar om volgend jaar vroeg te beginnen.

Spring naar: Beginnen | Al bezig | Wat kun je nu zaaien
mail-december-tuin-11.jpg

50% korting op bijna alle zaden

Om plaats te maken voor een nieuwe voorraad zaden, geven we alleen deze maand een forse korting op de ‘oude’ zaden: maar liefst 50%.
MM-totaal-overzicht1.jpg
Trouwens: deze zaden zijn nog lang te gebruiken. Ze hebben een expiratie datum van januari 2024, en dat betekent dat de kiemkracht van de zaden pas na die tijd begint af te nemen. Maar ook daarna kun je ze nog prima zaaien.

Hoe lang zaden goed blijven lees je hier.

December: starten in de winter

Starten met een Makkelijke Moestuin kan (bijna) het hele jaar. Oók in december, al ligt dat niet erg voor de hand: je kunt immers nu niets zaaien en planten.

Het grote voordeel van nu je tuin opzetten, is dat je volgend jaar extra vroeg kunt starten - en meteen klaar bent voor de komende jaren.

Een MM starten is super simpel:

1. Zet je moestuin op (bijvoorbeeld met een compleet pakket)
2. Word overal bij geholpen door onze gratis app
3. Tuinier een paar minuutjes per dag

Meer weten? Lees hoe het werkt.

Een bestaande MM in december

Ben je al bezig? Dan zullen je moestuinbakken nu wel zo goed als leeg zijn.

De wintergroentes die er nog zijn, kunnen prima tegen kou. Je kunt ze dus rustig laten staan en er zelfs af en toe van oogsten. Al zullen ze de komende tijd niet groeien, dat doen ze pas weer in het voorjaar.

Verder is december een prima maand om je bakken voor te bereiden op de winter en plannen te maken voor het voorjaar.
december-kans-op-nachtvorst.jpg
Steeds meer kans op nachtvorst

Tips voor december

1. Oogst wat je nog kunt oogsten. Vaak is dat nog verrassend veel.

2. Haal alle oude planten weg waar je niet meer van oogst. Trek de wortels uit de mix en verwijder ook de resten van het klimrek.
mail-december-tuin-3.jpg
Haal weg wat weg kan
3. Maak je moestuin volledig vrij van onkruid. Dat heb je zo gedaan en scheelt je toch weer wat werk in het vroege voorjaar.

4. Verzamel alle bakjes, potjes en labels en maak ze schoon. Doe eventueel het zelfde met de rasters van de lege moestuinbakken. Da's echt superfijn als volgend jaar weer begint.

5. Maak je emmers, gieters en tuinslang leeg en berg ze op. Het kan zomaar streng gaan vriezen, en voor je het weet zijn ze dan kapot.
december-emmers-legen.jpg
6. Bescherm de wintergroentes die je eind september en oktober nog zaaide tegen guur en koud weer. Wat vlies of een moestuinmuts is daar ideaal voor:

Wat kun je nu nog zaaien?

Niets. Zelfs niet als het weer nog mild is: de dagen zijn gewoon te kort. Zaden hebben een soort van ingebouwde klok. In deze tijd blijven ze slapen 🙂

Meer lezen?

Dit was december in een notendop. Voor de moestuin is het de stilste maand van het jaar, wat voorbereiden op en beschermen tegen strenge kou.

Als je alvast wat inspiratie voor volgend jaar wilt opdoen, dan raad ik je onze boeken aan: De Makkelijke Moestuin 2.0 en Het grote Makkelijke Moestuin kinderboek.

Verder heb ik ook nog wel wat leuke posts voor je:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks