Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Een barrière tegen slakken

Een effectieve barrière voor slakken? Op deze pagina vind je verschillende hindernissen om slakken tegen te houden. Wat werkt en wat niet?
slakken-sktopbord.jpg
Verboden voor slakken! (dit werkt niet)
Elke moestuinder zal het met me eens zijn: slakken zie je liever gaan dan komen. Nóg liever zie je ze helemaal niet.

Op de vorige pagina's vertelde ik je:

Deze pagina gaat over hoe je slakken tegenhoudt.

Werp een onneembare barrière op

Een barrière moet voorkomen dat de slakken helemaal niet in de buurt van de plantjes kunnen komen. Dan hoef je je nergens meer druk om te maken en er ook niet meer naar om te kijken.

Op dit moment kunnen we nog geen kant-en-klaar product voor al onze bakken aanbieden, maar voor de MM-hero's en MM-bamboos verkopen we momenteel een eerste oplage van ons nieuwste product: het MM-slakkenschrikdraad.

Bakken op de grond? Dan is schrikdraad het enige dat écht helpt

Om de slakken uit de bakken op de grond te weren, maakten we een apparaatje dat de slak kleine stroomstootjes zodra die twee of meer draden aanraakt.
image-(1).png
Schrikdraad van de Makkelijke Moestuin

Let op: het schrikdraad is alleen geschikt voor onze huidige MM-hero's en MM-bamboo's en dus niet voor de MM-originals, de MM-Hero-light, de airbakken en mini's - of andere bakken. En tot nu toe weten we nog niet of we het ook in andere versie's kunnen maken.

Hero en bamboe moestuintafels

Voor Hero- en bamboo tafelbakken heb je waarschijnlijk geen schrikdraad nodig. Daar heb ik in de afgelopen drie jaar nog nooit een slak in ontdekt. Want blijkbaar houden slakken er echt niet van om via de RVS poten omhoog te gaan.

Toch zijn er altijd uitzonderingen: bijvoorbeeld als het langdurig regent en/of slakken extra actief en hongerig worden. En let op: staat de bak tegen een muur of schutting, dan gebruiken slakken die als brug om alsnog bij je groentes te komen.

Daarom hebben we ze hier op ongeveer 20 cm van de schuttingen af staan en houden we de overhangende planten ook in de gaten. Werkt perfect!
slakken-hero-tafel.jpg
Hero en bamboe tafelbakken: slakken gaan niet graag omhoog bij de stalen poten

Mini’s en Airbakken

Voor de airbakken en de mini’s is er ook een oplossing die heel goed werkt.

Zet ze daarvoor op een tafel of andere verhoging en leg daar een overhangend stuk doek of plastic overheen. Dat doek moet vrij naar beneden hangen en dus niet tegen de grond of de bakken aankomen. Verreweg de meeste slakken gaan daar niet voorbij.

Hieronder gebruik ik vochtwerend doek, maar een plastic tafelkleed werkt ook goed. Zolang het maar dun is en fladdert.
slakken-minis-tafel.jpg
Slakken worden tegengehouden door het loshangende kleed

En al die ander middeltjes waar je over leest?

Voordat we het schrikdraad ontwikkelden, probeerde ik ook van alles uit.

Eierschalen

Zo las ik ergens over een natuurlijke barrière, gemaakt van eierschalen:
slakken-eierschalen.jpg
Gebroken eierschalen om koolrabi plantjes
Dat werkt dus niet 🤨

Plastic bakjes - met vaseline

Je kunt proberen je kwetsbare zaailingen beschermen met plastic bakjes:
Plastic bakje (zonder bodem!) als individuele slakken barriere
Plastic bakje (zonder bodem!) als individuele slakken barriere
Omdat de slakken moeite hebben met de gladde zijkant van de bakjes, lijkt dit een prima oplossing voor kleine kool-, zonnebloem- of slaplantjes. Helemaal als je óók nog de tip van Tieke toepast:

Ik poot mijn plantjes in gladde plastic potten. De buitenkant smeer ik rondom in met een 10 cm brede rand met vaseline. Door de vaseline hechten de slakken niet goed meer, vallen er af of staken hun poging.

Helaas werkt het niet voor alle slakken:
Deze slak trekt zich nergens wat van aan
Deze slak trekt zich nergens wat van aan

Eerdere experimenten

Het voordeel van een succesvolle site over moestuintjes is dat je af en toe wat toegezonden krijgt.

In 2014 kreeg ik een stuk gaas dat slakken tegen moet houden. Uiteraard hebben we het uitgetest. Op de planten van mijn tante want die vinden slakken errug lekker 😉
gaas-bakken.jpg
De testbak met de planten van mijn tante Ien
De strook gaas zette ik met wat houten latjes vast tegen de bak. De onderkant van de strook bedekte ik met aarde (of in dit geval houtsnippers) zodat de slakken er niet onderdoor konden. Daarna vouwde ik de bovenkant over de latjes heen naar beneden.

De slakken kwamen deze hindernis inderdaad niet voorbij. Ze kropen omhoog, daarna omlaag, maar raakten daarna in de war en gingen niet verder. Het hele jaar door trof ik in deze bak geen slak aan. Het werkte dus als een trein en mijn tante was super blij.

Helaas was het ook een heel gedoe, én vond ik het foei lelijk. Dus bleef het bij deze ene bak.

(Update 2021: bij een nieuwe test gingen er veel slakken gewoon overheen. Blijkbaar zijn de huidige slakken veel slimmer dan toen in 2009 🙁)

Hoek of U-profielen

Je zou denken dat een hoek- of U-profiel dan ook moet werken. De theorie is dat een slak de weg kwijt raakt als die eerst langs de bak omhoog klimt, dan horizontaal gaat en dan weer naar beneden moet.
Hoekprofiel moet de slakken tegenhouden
Hoekprofiel moet de slakken tegenhouden
We hebben het getest en het hielp. Heel even. Want na een poosje klommen ze er gewoon overheen. Wat dat betreft zijn het net schapen: durft er eentje overheen, dan gaat de rest ook.

De slakkenborstel

In 2015 bracht een borstelfabrikant de Slakkenborstel op de markt. Toen een lezer me tipte wilde ik dat meteen proberen.

Ik ging meteen op zoek naar een slak en met een beetje speuren vond ik bij de hosta's een mooi exemplaar. En ja hoor, het duurde maar even of hij klom omhoog:
Zie daar maar eens overheen te komen
Zie daar maar eens overheen te komen
Na de eerste vergeefse pogingen kroop de slak een stukje verder - op zoek naar een opening die je dus moet voorkomen - maar gaf het toch al vrij snel op:
Vergeefse moeite: blaas de aftocht
Vergeefse moeite: blaas de aftocht
De feestvreugde duurde helaas niet lang: ik had mijn ervaringen nog maar amper gedeeld of ik kreeg foto's van teleurgestelde gebruikers:
De slakken kropen er gewoon overheen!
De slakken kropen er gewoon overheen!
(Bedankt Johan en Jan, voor de veelzeggende foto's)

En deze is van mijn eigen bonenbak:
Fakir naaktslakken ...
Fakir naaktslakken ...
Blijkbaar werken de borstels dus wel tegen huisjesslakken maar niet tegen naaktslakken.

Kopertape

Sommige mensen zweren bij kopertape. Enkele testen uit de praktijk maakten me niet echt hoopvol. (Een van de leukste is dit artikel van een collega tuinder/blogger. Echt even lezen.).

Maar toch: na vele mails van enthousiaste MM-ers, plakte ik op een van mijn bakken met een aangevreten pompoenplantje zo'n rol kopertape.

Na 1 nacht en 1 regenbui zag ik dit:
Wat doet die grote naaktslak daar?
Wat doet die grote naaktslak daar?
"Wacht Jelle, dat kán natuurlijk een slak zijn die al in de bak zat."

We doen een test. Slakken genoeg, dus ik plak een aantal grote exemplaren tegen de bak - net onder het tape - gebruik het aangevreten blad als lokaas en wacht af. De meeste slakken hebben hun buikjes al vol en blijven roerloos zitten.

Op 2 grote slakken na: een naaktslak en een huisjesslak. Die gaan beiden op pad:
slakken-koperband-1.jpg
Koperband? Geen enkel probleem.
Nou je ziet het, de naaktslak heeft nergens last van en glijdt in een aardig tempo over het kopertape heen. Maar blijkbaar is de huisjesslak gevoeliger, want die draait al heel snel om.

Grondig experiment

Wij zijn niet de enigen die van alles testen. De Amerikaan Bob Kelland maakte dit filmpje over kopertape en andere materialen.
De grote winnaar daarin is de elektrische bedrading.

Dit principe passen we ook toe bij de ontwikkeling van ons eigen slakken schrikdraad. Maar om alle slakken tegen te houden - zowel de joekels als de ienie-mini slakjes - gebruiken wij 4 in plaats van 2 draden:

Op naar het volgende onderwerp

Op de volgende pagina vind je het onderwerp 'Slakken doden'. Dat klinkt zielig maar volgens veel kenners is dat het niet.

Tot daar!

sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks