Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Salanova bladsla: lang en veel oogsten

Salanova slasoorten zijn superlekker en mals. De kroppen hebben veel meer blad dan die van gewone sla en je kunt er lange tijd van oogsten.
rode-salanova-06.jpg
Salanova Crispy rode bladsla

Van test naar Pro-zaden

Vorig jaar testten we een slasoort die ons allemaal verraste: de kroppen gaven mega-veel oogst. Die ook nog eens maandenlang doorging omdat de planten pas heel laat in bloei schoten.

Deze rode pluksla kwam uit de Salanova familie. Dat zijn slasoorten die speciaal ontwikkeld zijn voor de professionele teelt.

Het kostte wat moeite, maar we konden het betreffende bedrijf overhalen om ons vier bijzondere Salanova soorten te leveren.

Daar zijn we super trots op, want als particulier kun je deze zaden nergens vinden Vandaar ook dat we ze Pro-zaden noemen.
salanova-zakjes-overzichtje.jpg

Wat betekent het als sla de naam Salanova draagt?

Alle slasoorten die hieronder vallen vormen compacte en volle kroppen met twee tot vier keer meer blad dan gewone sla. Dat is superhandig voor de professionele telers, want zij hoeven nu maar één krop te telen om dezelfde opbrengst te krijgen.

Het blad van een krop Salanova sla blijft na het plukken langer knapperig dan andere soorten. Ook is het allemaal ongeveer even groot en heeft dezelfde vorm. Dat is ook precies wat hun klanten willen: een salade van allemaal kleine blaadjes ziet er immers veel leuker uit.

Voor ons hebben deze soorten nog een groot voordeel: ze schieten pas laat in bloei. Omdat wij de kroppen niet in z’n geheel oogsten, maar er telkens wat blad van plukken, kunnen we maandenlang oogsten van één enkele krop.
Eikebladsla-03.jpg
Deze krop Salanova eikenbladsla groeit gewoon door als je er regelmatig blad van oogst

Zijn de rode en de groene pluksla dezelfde als die jullie vorig jaar testten?

Bijna. De zaden die we nu verkopen zijn nog net iets beter: ze komen makkelijker op, zijn bestand tegen meer ziektes en groeien ook iets beter.

Bovendien zitten de zaden nu in kleipillen.

Wat zijn zaden in kleipillen?

Dat zijn zaadjes die in een klein bolletje klei zitten.

Dat is hartstikke handig, want je zaait ze heel makkelijk en raakt ze 10x minder snel kwijt dan zaden zonder kleipil.

Zeker met slazaden is dat wel zo fijn. Je kent het wel wel: je staat in de tuin te zaaien, hebt wat zaadjes in de hand, en er komt een windvlaag. Weg zaden 😐

Daar heb je met deze kleipillen geen last van.
Hand-kleipil.jpg
Zaden in kleipillen: makkelijk zaaien

Is dat de enige reden?

Nee, eigenlijk helemaal niet, dat is slechts een bijkomend voordeel.

Professionele telers willen zaden van planten die én supergoed en makkelijk groeien, én een hoge opbrengst geven. Daar willen ze best voor betalen, maar ze willen dan ook zeker weten dat ze goed opkomen.

Om daarvoor te zorgen, worden de zaden eerst goed afgespoeld en daarna alvast een heel klein beetje voor-gekiemd. Dat noemen ze ‘primen’. Dat maakt de zaden wel kwetsbaar, en daarom krijgen ze een jasje van klei.
Pil-in-mix.jpg
Voorbewerkte zaden komen sneller op

Waar zijn die kleipillen van gemaakt?

Van klei, water en een natuurlijk bindmiddel. Zie het maar als zo’n potje van een pottenbakker, alleen dan heel klein. Er komt niets chemisch of onnatuurlijks bij kijken.

Zitten er ook nadelen aan deze zaden?

Ja, twee zelfs.

Het eerste is dat zo’n behandeling de zaden extra duur maakt. Veel duurder dan gewone zaden. Maar je oogst er ook veel blad van en over een lange periode.

Het tweede nadeel is dat deze zaden minder lang goed blijven dan niet-voorgekiemde zaden. Je moet ze dus vrij snel zaaien.

De houdbaarheid van deze pillen is gegarandeerd tot 9 maanden: in de praktijk komt dat neer op ongeveer een jaar. Maar als je de pillen vochtvrij en koel bewaart in de koelkast, kun je de kiemkracht wel wat rekken: tot zo’n anderhalf jaar.

Waar komen deze zaden vandaan?

Van een mega-groot zadenbedrijf voor de professionele tuinbouw: Rijk Zwaan.

Dat is best bijzonder, want zij leveren hun zaden alleen aan grote telers die hun groentes verkopen aan supermarkten en restaurants. En nooit aan hobby-telers. We zijn dan ook supertrots dat ze voor ons een uitzondering maakten.

Betekent 'professioneel' dan ook minder natuurlijk?

Nee hoor, helemaal niet. Al deze zaden worden puur natuur geteeld, zonder chemische middeltjes of enge technieken.

Wel worden de soorten telkens doorgekweekt zodat ze de eigenschappen krijgen die de telers willen. Bijvoorbeeld voor hun klimaat, beter bestand tegen gangbare ziektes, of met een compacte vorm zodat er efficiënter geoogst kan worden.

Zo kan Rijk Zwaan top-presterende zaden leveren aan telers over de hele wereld. Zowel voor de hitte van Afrika, het korte en koele seizoen in Scandinavië en de hoogtes van het Andes gebergte. En uiteraard ook voor Nederland 🙂

Daarnaast is het gewoon ook een hartstikke leuk bedrijf met super bevlogen mensen. We hebben er een aantal mogen ontmoeten: altijd bezig om de beste, lekkerste en leukste groentes te ontwikkelen.
RZ-botersla-combi.jpg
Op bezoek bij de proefvelden van Rijk Zwaan

Welke Salanova soorten verkopen jullie?

Vanaf eind maart 2023 verkopen we deze 4 soorten:


Die rode soorten hebben trouwens nóg een voordeel, want slakken laten rode sla veel meer met rust dan groene.
Je vindt ze allemaal in de app, dus als je ze wilt zaaien begeleidt die je van zaadje tot oogst.
Salanova-in-app.jpg
Alle soorten zaai en oogst je op dezelfde manier.

Nieuwsgierig hoe dat er in het echt uitziet? Van de Crispy rode pluksla vind je al een uitgebreide beschrijving op deze pagina.

Succes met zaaien!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks