Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Salanova bladsla: lang en veel oogsten

Salanova slasoorten zijn superlekker en mals. De kroppen hebben veel meer blad dan die van gewone sla en je kunt er lange tijd van oogsten.
rode-salanova-06.jpg
Salanova Crispy rode bladsla

Salanova's: speciaal ontwikkeld voor mega-veel oogst

In 2022 kwamen we een slasoort tegen die ons allemaal verraste: de kroppen gaven mega-veel oogst. Die ook nog eens lang doorging omdat de planten pas heel laat in bloei schoten.

Deze rode pluksla kwam uit de Salanova familie. Het kostte wat moeite, maar we konden het bedrijf dat deze zaden ontwikkelde overhalen om ons vier bijzondere Salanova soorten te leveren. Daar zijn best trots op, want als particulier kun je deze zaden verder nergens vinden.
salanova-zakjes-overzichtje.jpg

Waarom is Salanova sla zo bijzonder?

Alle slasoorten die hieronder vallen vormen compacte en volle kroppen met twee tot vier keer meer blad dan gewone sla. Dat is superhandig voor de professionele telers, want zij hoeven nu maar één krop te telen om dezelfde opbrengst te krijgen.

Het blad van een krop Salanova sla blijft na het plukken langer vers dan andere soorten. Ook is het allemaal ongeveer even groot en heeft dezelfde vorm. Dat is ook precies wat hun klanten willen: een salade van allemaal kleine blaadjes ziet er immers veel leuker uit.

Voor ons hebben deze soorten nog een groot voordeel: ze schieten pas laat in bloei. Omdat wij de kroppen niet in z’n geheel oogsten, maar er telkens wat blad van plukken, kunnen we zo lang oogsten van één enkele krop.
Eikebladsla-03.jpg
Deze krop Salanova eikenbladsla groeit gewoon door als je er regelmatig blad van oogst

Waarom zitten de zaden in kleipillen?

Alle Salanova zaden zitten in een klein bolletje klei zitten.

Dat is hartstikke handig, want je zaait ze heel makkelijk en raakt ze 10x minder snel kwijt dan zaden zonder kleipil. Vooral met slazaden is dat wel zo fijn.
Hand-kleipil.jpg
Zaden in kleipillen: makkelijk zaaien

Is dat de enige reden?

Nee, eigenlijk helemaal niet, dat is slechts een bijkomend voordeel.

Want om zaden én zo goed als gegarandeerd te laten opkomen, én supergoed en makkelijk te laten groeien, én een hoge opbrengst te laten geven, is het mogelijk om ze vóór het zaaien al een duwtje in de rug geven.

Zo worden deze zaden eerst goed afgespoeld en daarna alvast een klein beetje voor-gekiemd. Dat noemen ze ‘primen’. Dat maakt de zaden wel kwetsbaar, en daarom krijgen ze een jasje van klei.
Pil-in-mix.jpg
Voorbewerkte zaden komen sneller op

Waar zijn die kleipillen van gemaakt?

Van klei, water en een natuurlijk bindmiddel. Zie het maar als zo’n potje van een pottenbakker, alleen dan heel klein. Er komt niets chemisch of onnatuurlijks bij kijken.

Zitten er ook nadelen aan deze zaden?

Ja, twee zelfs.

Het eerste is dat zo’n behandeling de zaden extra duur maakt. Veel duurder dan gewone zaden. Maar je oogst er ook veel blad van en over een lange periode.

Het tweede nadeel is dat deze zaden minder lang goed blijven dan niet-voorgekiemde zaden. Je moet ze dus vrij snel zaaien.

De houdbaarheid van deze pillen is gegarandeerd tot 9 maanden: in de praktijk komt dat neer op ongeveer een jaar. Maar als je de pillen vochtvrij en koel bewaart in de koelkast, kun je de kiemkracht wel rekken tot zo’n anderhalf jaar.

Waar komen deze zaden vandaan?

Van het Nederlandse familiebedrijf Rijk Zwaan. Daar werken mensen die met eindeloos geduld de planten nét zo lang met elkaar kruisen totdat er een extra sterke en super-lekkere soort uit komt.

Dat 'veredelen' gebeurt dus door kruisbestuiving, en is volledig natuurlijk. Het heeft dan ook niets te maken met genetische manipulatie of gebruik van synthetische middelen.

Op die manier ontwikkelt Rijk Zwaan top-presterende zaden voor telers over de hele wereld. Zowel voor de hitte van Afrika, het korte en koele seizoen in Scandinavië en de hoogtes van het Andes gebergte. En uiteraard ook voor Nederland 🙂

Daarnaast is het gewoon ook een hartstikke leuk bedrijf met super bevlogen mensen. We hebben er een aantal mogen ontmoeten: altijd bezig om de beste, lekkerste en leukste groentes te ontwikkelen.
RZ-botersla-combi.jpg
Op bezoek bij de proefvelden van Rijk Zwaan

Welke Salanova soorten verkopen jullie?

Vanaf eind maart 2023 verkopen we deze 4 soorten:


Die rode soorten hebben trouwens nóg een voordeel, want slakken laten rode sla veel meer met rust dan groene.
Je vindt ze allemaal in de app, dus als je ze wilt zaaien begeleidt die je van zaadje tot oogst.
Salanova-in-app.jpg
Alle soorten zaai en oogst je op dezelfde manier.

Om zeker te weten dat de zaailingen goed opgroeien, zaai je ze eerst binnen voor en zet je ze pas als klein plantje in je bak.Zo maak je én optimaal gebruik van je vakken, én kun je (bijna) het hele jaar blijven oogsten.

Nieuwsgierig hoe dat er in het echt uitziet? Van de Crispy rode pluksla vind je al een uitgebreide beschrijving op deze pagina.

Succes met zaaien!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks