Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Welk fruit kan in moestuinbakken?

Aardbeien doen het prima in een moestuinbak, maar bessen, bramen en frambozen of andere fruit, kan dat ook? Kortom: alles over fruit in de Makkelijke Moestuin.
aardbeien-4.jpg
Aardbeien in de MM met frambozen op de achtergrond

Aardbeien

Aardbeien doen het uitstekend in een moestuinbak. Bovendien zijn ze dan heel makkelijk te verzorgen en te beschermen.
fruit-in-moestuinbakken-7.jpg
Aardbeien in een MM-airbak
Het zijn vaste planten en je kunt ze meerdere jaren laten staan.

Ze zijn er in allerlei soorten, maar wij verkopen wij in het voorjaar een doordragende soort. Omdat die én heel makkelijk is, én de hele zomer lang grote en lekkere aardbeien geeft.

Daar lees je hier meer over.
aardbeien-in-glas.jpg
De meeste aardbeien hebben juist een korte periode waarin ze veel vruchten ineens geven. Die hebben vaak ook iets meer verzorging nodig, zoals het wegknippen van bloemen.

Welk fruit kan nog meer?

Door de jaren heen probeerde ik al veel soorten uit. En alles was een succes. Zelfs een appelboompje deed het boven verwachting goed.

Maar laten we eerlijk zijn: boompjes, bramen en bessenstruiken hoeven echt niet in de mix. Ze doen het prima in de volle grond. Op den duur zelfs beter omdat ze dan diep kunnen wortelen.

Bovendien worden ze veel te groot voor een moestuinbak.
appelboompje.jpg
Appelboompje in een moestuinbak

Frambozen

Frambozen zet ik wel in een bak. Die wortelen juist heel oppervlakkig en hebben geen diepte nodig. Ze doen het ook mega-goed op de mix: je plukt er maar zo vele kilo’s van af.

Maar de belangrijkste reden om ze in de mix te zetten, is dat je de vele uitlopers er makkelijk uittrekt. Probeer dat maar eens in de volle grond.

De vruchten groeien aan nieuwe takken. Daarom snoei je ze voor de winter. Of - als je dat net als ik regelmatig vergeet - in het voorjaar. Dan lopen ze ook wel weer uit.

frambozen-oktober.jpg
Mega-veel frambozen aan een enkele tak

Bosbessen

Als je toch al een bak voor frambozen hebt, zet er dan meteen wat bosbessen bij. De oogst varieert van jaar tot jaar maar is best behoorlijk.

Officieel hebben bosbessen een zuurdere grond nodig dan frambozen, maar ze doen het beide prima op de mix.

De bessen groeien aan takken die drie jaar of ouder zijn: daarom hoef je het struikje niet te snoeien. Haal alleen de dode en lelijke takken weg.
fruit-in-moestuinbakken-5.jpg
Bosbessen bloeien op takken van 3 jaar en ouder
Net als bij de frambozen, groeien de wortels maar enkele centimeters diep. Let er dus op dat de toplaag van de mix zo min mogelijk uitdroogt.

Bosaardbeien

Bosaardbeien zijn ideaal als bodembedekker tussen de frambozen en bosbessen. Ze voorkomen dat de mix door de zon kan uitdrogen en je meteen minder last van ingewaaid onkruid.

Je hoeft bosaardbeien maar één keer te zaaien want de planten gaan lang mee en worden steeds groter.

De meeste wilde bosaardbeien maken ook uitlopers, net als gewone aardbeien. Te oude en te groot geworden planten kun je daarmee vervangen.

fruit-in-moestuinbakken-8.jpg
Witte bosaardbeien aan de voet van de frambozen

Nog meer?

Vast wel.

Maar dit zijn de soorten die nu in mijn bakken staan. Mochten er meer soorten bij komen, dan laat ik dat weten, ok?

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks