- Alle zaden
- Zaaikalender
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby pompoen
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Vroege aardappels
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Pluksla
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
Deze info is allemaal verwerkt in onze gratis app, zodat jij dit niet hoeft te onthouden
Download Makkelijke Moestuin app
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby pompoen
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Vroege aardappels
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Pluksla
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
Vroege aardappels poten en kweken
Onze aardappels poot je al vroeg in het jaar, en oogst je daarom je ook vroeg. Ze zijn super lekker, vastkokend, en hebben een gele kleur en ovale vorm.

Wat zijn (vroege) aardappels?
Aardappels zijn er in allerlei soorten: verschillende kleuren, kruimige, vastkokende, ronde, ovale en ook vroege, middelvroege en late. Die laatste worden vooral geteeld om te bewaren voor de winter.
Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Amerika, maar sinds de 16e eeuw is het in Europa het basisonderdeel van onze voeding. Best logisch, want de plant maakt onder de grond knollen aan waarin hij grote hoeveelheden zetmeel opslaat. Deze aardappels zijn voor de mens de belangrijkste bron van voeding, samen met rijst, tarwe en mais.
De meeste aardappels poot je in april en mei en oogst je vanaf eind juli. Vroege, zoals die van ons, stop je al in maart in de mix en kun je al in juni oogsten.
Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Amerika, maar sinds de 16e eeuw is het in Europa het basisonderdeel van onze voeding. Best logisch, want de plant maakt onder de grond knollen aan waarin hij grote hoeveelheden zetmeel opslaat. Deze aardappels zijn voor de mens de belangrijkste bron van voeding, samen met rijst, tarwe en mais.
De meeste aardappels poot je in april en mei en oogst je vanaf eind juli. Vroege, zoals die van ons, stop je al in maart in de mix en kun je al in juni oogsten.
Aardappels zijn gezonder dan je denkt
Aardappelen bevatten veel koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel.
Omdat de laatste jaren koolhydraat-arme diëten nogal populair zijn, staat de aardappel nog wel eens in een kwaad daglicht: je wordt er dik van. En ja: vette puree, zakken chips, patat en geprakte aardappels met veel jus zijn niet echt ideaal voor je lijn.
Maar aardappelen bevatten ook vitamine C en vitamine B6, en - in kleinere hoeveelheden - ook andere B-vitamines. Er zit kalium, calcium, mangaan en fosfor in, en een behoorlijke hoeveelheid anti-oxidanten. Bovendien is het zetmeel dat in aardappels zit 'resistent' en wordt daardoor pas in de dikke darm verteert. Verschillende studies geven aan dat dat de bloedsuikerspiegel, spijsvertering, opname van voedingsstoffen en de verzadiging kan verbeteren.
Eigenlijk komt het hier op neer: aardappels zijn een prima aanvulling op je dieet, zolang je ze met mate eet. Liever niet elke dag, zo vers mogelijk en zelf bereid, en zonder al die vette toevoegingen.
En oh ja: de meeste vezels en vitamines zitten in de schil. Gebruik dus vooral soorten met een dunne schil, die je gewoon mee kunt koken of bakken. Zoals die van ons 😉
Omdat de laatste jaren koolhydraat-arme diëten nogal populair zijn, staat de aardappel nog wel eens in een kwaad daglicht: je wordt er dik van. En ja: vette puree, zakken chips, patat en geprakte aardappels met veel jus zijn niet echt ideaal voor je lijn.
Maar aardappelen bevatten ook vitamine C en vitamine B6, en - in kleinere hoeveelheden - ook andere B-vitamines. Er zit kalium, calcium, mangaan en fosfor in, en een behoorlijke hoeveelheid anti-oxidanten. Bovendien is het zetmeel dat in aardappels zit 'resistent' en wordt daardoor pas in de dikke darm verteert. Verschillende studies geven aan dat dat de bloedsuikerspiegel, spijsvertering, opname van voedingsstoffen en de verzadiging kan verbeteren.
Eigenlijk komt het hier op neer: aardappels zijn een prima aanvulling op je dieet, zolang je ze met mate eet. Liever niet elke dag, zo vers mogelijk en zelf bereid, en zonder al die vette toevoegingen.
En oh ja: de meeste vezels en vitamines zitten in de schil. Gebruik dus vooral soorten met een dunne schil, die je gewoon mee kunt koken of bakken. Zoals die van ons 😉
Meer over de aardappels van de Makkelijke Moestuin
Onze pootaardappels zijn de vroegste aardappels die vastkokend zijn. Ze hebben een gladde, langwerpige vorm, een gele kleur en zijn super lekker. Ideaal voor salades, om te bakken of voor in de airfryer. Koken kan natuurlijk ook.
- Soortnaam: Annabel
- Familie: nachtschade
- Aantal planten per vak: 2
- Hoogte: 40 tot 60 cm
- Poottijd: maart tot half mei
- Pootdiepte: ongeveer 20 cm (op de bodem)
- Oogsttijd: vanaf eind juni (na 90-110 dagen)
- Opkomst: tussen de 7 en 21°C in 21 tot 35 dagen
- Zonlicht: kan zowel in de zon als in de halfschaduw
Wij verkopen deze aardappels in netjes van 250 gram, en alleen in het voorjaar. De voorraad is vrij beperkt en op=op. In zo'n netje zitten 8-10 aardappeltjes, da's genoeg voor 4-5 vakken.
Gemiddeld levert één vak aardappels 1,5 kg aardappels op. Dat is 5x zoveel als een aardappelboer, want die oogst zo'n 3,5 kg per m2 🙂
Wat heb je nodig om zelf aardappels te kweken?
Alles wat je nodig hebt is dit:
- een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
- vroege pootaardappels
- een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag
Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.
In deze perfecte aardemix is het kweken van aardappels echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.
Alle aardappels zijn vatbaar voor de gevreesde phytophthora, een plantenziekte die ook tomaten kan aantasten. Poot ze daarom nooit 2 jaar achter elkaar in dezelfde mix, maar laat er 1 of 2 jaar tussen.
Zelf vind ik het daarom handig om er MM-mini's of een airbak voor te gebruiken. Gewoon in je bakken kan ook, maar dan moet je wel goed onthouden dat je die de komende jaren overslaat.
De kans dat vroege aardappels last van deze ziekte krijgen is overigens veel kleiner dan bij de latere soorten 🙂
Zelf vind ik het daarom handig om er MM-mini's of een airbak voor te gebruiken. Gewoon in je bakken kan ook, maar dan moet je wel goed onthouden dat je die de komende jaren overslaat.
De kans dat vroege aardappels last van deze ziekte krijgen is overigens veel kleiner dan bij de latere soorten 🙂
Hoe poot en kweek je vroege aardappels?
Deze aardappels staan in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je vanaf het poten tot aan de oogst.
Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.
Hoe je succesvol aardappels kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.
Hoe je succesvol aardappels kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.

Level 1: Vroege aardappels poten
Maak de mix in een vak midden in de bak los en poot als volgt:
- maak 2 diepe gaten in het vak - liefst tot op de bodem
- stop in elk gat 1 pootaardappel
- maak de gaten daarna weer dicht en geef nog wat water
Afhankelijk van het weer, zie je na ongeveer 4 weken iets groens opkomen.

De meeste tuinders zeggen dat je aardappels eerst binnenshuis moet laten uitlopen. Zodat er al wortels aanzitten voordat je ze poot.
Dat kan, maar hoeft zeker niet. Meteen poten gaat net zo goed en is wel zo makkelijk. Het duurt alleen wat langer voor je de planten ziet.
Level 2: De eerste plantjes
Zodra je de eerste plantjes op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Dan is het tijd voor het volgende level.
Een aardappel maakt vaak meerdere uitlopers. Die komen vast niet allemaal tegelijk op, maar in de komende weken verschijnen er vast meer.
Een aardappel maakt vaak meerdere uitlopers. Die komen vast niet allemaal tegelijk op, maar in de komende weken verschijnen er vast meer.

Level 3 en 4: Verzorg je planten
In de 2 maanden van deze levels hoef je amper iets te doen: alleen af en toe water geven.
Worden de planten groter, dan kun je ze wat steunen door er een rekje over te plaatsen. Zo blijven de planten dan netjes in het vak.
Worden de planten groter, dan kun je ze wat steunen door er een rekje over te plaatsen. Zo blijven de planten dan netjes in het vak.

Worden de planten groter, dan kun je ze wat steunen door er een rekje over te plaatsen. Zo blijven de planten dan netjes in het vak.

Level 5: De planten krijgen gelig blad
De aardappelplanten zijn nu al aardig groot, tussen de 25 en 50 cm hoog.
Omdat nu alle energie naar de aardappels in de mix gaat, wordt het blad van de planten steeds lelijker: het wordt geel en sterft uiteindelijk af.
Bij aardappels is dat een goed teken, want dat betekent dat de oogst in zicht komt.
Omdat nu alle energie naar de aardappels in de mix gaat, wordt het blad van de planten steeds lelijker: het wordt geel en sterft uiteindelijk af.
Bij aardappels is dat een goed teken, want dat betekent dat de oogst in zicht komt.

Dat kan betekenen dat je planten zijn aangetast door de aardappelziekte.
Deze ziekte - of phytophthora infestans - is een schadelijke schimmelziekte die zich in vochtig weer snel kan verspreiden. De ziekte komt vooral voor bij aardappels, maar ook tomaten zijn er gevoelig voor.
Deze ziekte - of phytophthora infestans - is een schadelijke schimmelziekte die zich in vochtig weer snel kan verspreiden. De ziekte komt vooral voor bij aardappels, maar ook tomaten zijn er gevoelig voor.
Je herkent de ziekte aan de bruine en zwarte vlekken op het blad en de stelen. Is een aardappelplant eenmaal aangetast, dan kan de schimmel zich snel vermeerderen en zullen de planten afsterven. Ook de aardappels zelf worden dan aangetast, en zullen bruine plekken krijgen.
Haal daarom de aangetaste planten zo snel mogelijk uit je bak, zodra je de eerste tekenen ziet. Gooi het loof meteen weg, ver weg van je moestuin en vooral ook niet op de composthoop.
Graaf daarna meteen alle aardappels uit je bak en check of je er bruine plekken op ziet. Als je er vroeg genoeg bij bent, dan zijn ze meestal nog niet aangetast en kun je ze zonder problemen eten. Gooi de aardappels met vlekken erop wel weg. Je zult daar zelf niet ziek van worden, maar echt lekker zijn ze niet meer.
Maak daarna de mix zorgvuldig schoon. Verwijder alle plantenresten, en check ook of er kleine aardappeltjes zijn achtergebleven.
Level 6: Oogsten van de aardappels
In dit stadium, dat je op zijn vroegst na een week of 12 na het poten bereikt, is het blad van de planten geel en lelijk of zullen de planten al voor een deel afgestorven zijn.
Het oogsten van aardappels is altijd weer een verrassing. Je weet immers niet hoeveel aardappels er groeiden, hoe groot ze zijn en waar ze zitten. Vergelijk het maar met graaien in een grabbelton: superleuk 😀
Om ze te vinden moet je het hele vak met mix doorzoeken. Dat gaat het makkelijkst als de mix een beetje droog en los is.
Pas op dat je bij het oogsten de aardappels niet beschadigt, want dan kun je ze niet meer bewaren. Daarom oogst ik ze gewoon met mijn handen.
Het oogsten van aardappels is altijd weer een verrassing. Je weet immers niet hoeveel aardappels er groeiden, hoe groot ze zijn en waar ze zitten. Vergelijk het maar met graaien in een grabbelton: superleuk 😀
Om ze te vinden moet je het hele vak met mix doorzoeken. Dat gaat het makkelijkst als de mix een beetje droog en los is.
Pas op dat je bij het oogsten de aardappels niet beschadigt, want dan kun je ze niet meer bewaren. Daarom oogst ik ze gewoon met mijn handen.

Gebruik je toch een schepje, neem er dan eentje met een rond lemmet - zoals het MM-schepje van ons - en werk voorzichtig van buiten naar binnen.
Oogsten uit een MM-mini is helemaal makkelijk: pak een stuk doek of vuilniszak, stort daar de inhoud van de mini op en vis de aardappels er uit.
Haal na het oogsten alle plantenresten, wortels en ook de laatste mini-aardappeltjes uit de mix. Heb je dat gedaan, dan is het vak weer klaar voor een andere groente.
Let op: vanwege de aardappelziekte, mag je aardappels nooit 2 jaar achter elkaar in dezelfde mix telen. Wil je op safe spelen dan sla je zelfs 3 jaar over.
Oogsten uit een MM-mini is helemaal makkelijk: pak een stuk doek of vuilniszak, stort daar de inhoud van de mini op en vis de aardappels er uit.
Haal na het oogsten alle plantenresten, wortels en ook de laatste mini-aardappeltjes uit de mix. Heb je dat gedaan, dan is het vak weer klaar voor een andere groente.
Let op: vanwege de aardappelziekte, mag je aardappels nooit 2 jaar achter elkaar in dezelfde mix telen. Wil je op safe spelen dan sla je zelfs 3 jaar over.
Waarvoor gebruik je vroege aardappels?
Deze aardappels hebben een gladde, langwerpige vorm, een gele kleur en zijn super lekker.
Omdat ze vastkokend zijn, zijn ze ideaal voor in salades, om te bakken of voor in de airfryer.
Deze aardappels zijn het lekkerst als ze net geoogst zijn. Wil je ze toch bewaren, laat ze dan eerst goed drogen en leg ze op een koele en donkere plek.
Omdat ze vastkokend zijn, zijn ze ideaal voor in salades, om te bakken of voor in de airfryer.
Deze aardappels zijn het lekkerst als ze net geoogst zijn. Wil je ze toch bewaren, laat ze dan eerst goed drogen en leg ze op een koele en donkere plek.

Let op: Eet aardappels nooit rauw, want dan zit er een stof in - solanine - waar je hoofdpijn of maagklachten van kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor aardappels die groene plekken hebben omdat ze een poosje boven de grond hebben gelegen. Snijd die stukken dus altijd weg.
Dus: wat let je om zelf vroege aardappels te poten?
Ze zijn makkelijk te telen en het oogsten is echt een feestje: super leuk om te doen.
Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😉
Koop hier je pootaardappeltjes* of stel een compleet pakket samen.
* We verkopen de vroege aardappels alleen in het vroege voorjaar, voor 2022 zijn ze uitverkocht 🙁
Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😉
Koop hier je pootaardappeltjes* of stel een compleet pakket samen.
* We verkopen de vroege aardappels alleen in het vroege voorjaar, voor 2022 zijn ze uitverkocht 🙁
Succes!

Makkelijke Moestuin Zaden
- Alle zaden
- Zaaikalender
- Biologische zaden?
- Wat betekent F1 op zakjes zaden?
- Afrikaantjes
- Pluksla Azië
- Andijvie
- Baby pompoen
- Balkontomaat
- Struikbasilicum
- Rode biet
- Chioggia biet
- Bindsla
- Boterboon
- Klimcourgette
- Dropplant
- Struiktomaat
- Goudsbloem
- Komkommer
- Koriander
- Vroege aardappels
- Meiraapjes
- Mini kropsla
- NZ spinazie
- OI-kers
- Paksoi
- Palmkool
- Peultjes
- Peterselie
- Pluksla
- Rode Pluksla
- Franse radijs
- Reuzen radijs
- Rucola
- Snijbiet
- Snijboon
- Spekboon
- Spinazie
- Stamboon
- Stengelsla
- Sugarsnap
- Tomaat
- Veldsla
- Wintererwt
- Winterpostelein
- Wintersla
- Wortel
- Paarse wortel
- Zonnebloem
Moestuintips in je mailbox
Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.
Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring