Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Vroege aardappels poten en kweken

Onze aardappels poot je al vroeg in het jaar, en oogst je daarom ook vroeg. Ze zijn super lekker, vastkokend, en hebben een gele kleur en ovale vorm.
aardappels-7.jpg
Vroege aardappels van de Makkelijke Moestuin

Wat zijn (vroege) aardappels?

Aardappels zijn er in allerlei soorten: verschillende kleuren, kruimige, vastkokende, ronde, ovale en ook vroege, middelvroege en late. Die laatste worden vooral geteeld om te bewaren voor de winter.

Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Amerika, maar sinds de 16e eeuw is het in Europa het basisonderdeel van onze voeding. Best logisch, want de plant maakt onder de grond knollen aan waarin hij grote hoeveelheden zetmeel opslaat. Deze aardappels zijn voor de mens de belangrijkste bron van voeding, samen met rijst, tarwe en mais.

De meeste aardappels poot je in april en mei en oogst je vanaf eind juli. Vroege - zoals die van ons - stop je vanaf half maart in de mix en kun je al in juni oogsten.

Aardappels zijn gezonder dan je denkt

Aardappelen bevatten veel koolhydraten, vooral in de vorm van zetmeel.

Omdat de laatste jaren koolhydraat-arme diëten nogal populair zijn, staat de aardappel nog wel eens in een kwaad daglicht: je wordt er dik van. En ja: vette puree, zakken chips, patat en geprakte aardappels met veel jus zijn niet echt ideaal voor je lijn.

Maar aardappelen bevatten ook vitamine C en vitamine B6, en - in kleinere hoeveelheden - ook andere B-vitamines. Er zit kalium, calcium, mangaan en fosfor in, en een behoorlijke hoeveelheid anti-oxidanten. Bovendien is het zetmeel dat in aardappels zit 'resistent' en wordt daardoor pas in de dikke darm verteerd. Verschillende studies geven aan dat daardoor de bloedsuikerspiegel, spijsvertering, opname van voedingsstoffen en de verzadiging kan verbeteren.

Eigenlijk komt het hier op neer: aardappels zijn een prima aanvulling op je dieet, zolang je ze met mate eet. Liever niet elke dag, zo vers mogelijk en zelf bereid, en zonder al die vette toevoegingen.

En oh ja: de meeste vezels en vitamines zitten in de schil. Gebruik dus vooral soorten met een dunne schil, die je gewoon mee kunt koken of bakken. Zoals die van ons 😉

Meer over de aardappels van de Makkelijke Moestuin

Onze pootaardappels zijn de vroegste aardappels die vastkokend zijn. Ze hebben een gladde, langwerpige vorm, een gele kleur en zijn super lekker. Ideaal voor salades, om te bakken of voor in de airfryer. Koken kan natuurlijk ook.

 • Soortnaam: Annabel
 • Familie: nachtschade
 • Aantal planten per vak: 2
 • Hoogte: 40 tot 60 cm
 • Voorkiemen: half februari tot half maart
 • Poottijd: half maart tot half mei
 • Pootdiepte: ongeveer 20 cm (op de bodem)
 • Oogsttijd: vanaf eind juni (na 90-110 dagen)
 • Opkomst: tussen de 7 en 21°C in 21 tot 35 dagen
 • Zonlicht: kan zowel in de zon als in de halfschaduw

Gemiddeld levert één vak aardappels 1,25 kg aardappels op. Dat is 4x zoveel als bij een aardappelboer, want die oogst zo'n 3,5 kg per m2 🙂

Wij verkopen deze aardappels in netjes van 250 gram, en alleen in het voorjaar. De voorraad is vrij beperkt en op=op. In zo'n netje zitten 8-10 aardappeltjes, da's genoeg voor 4-5 vakken.

Wat heb je nodig om zelf aardappels te kweken?

Alles wat je nodig hebt is dit:

 • een bakje voor het voorkiemen
 • een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix
 • vroege pootaardappels
 • een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag

Met andere woorden: een MM-mini, of een vak in een Makkelijke Moestuinbak, gevuld met Makkelijke Moestuinmix.

In deze perfecte aardemix is het kweken van aardappels echt super makkelijk. Kweek je op een slechte kwaliteit (pot-)grond, dan is het al veel lastiger en zal het resultaat tegenvallen. Dus beknibbel daar niet op en ga gewoon voor het beste.

Hoe poot en kweek je vroege aardappels?

Deze aardappels staan in de gratis Makkelijke Moestuin app. Gebruik je die, dan begeleidt hij je vanaf het poten tot aan de oogst.

Elke groente doorloopt namelijk een aantal stadia - wij noemen die levels. De app vertelt je precies wat je in elk level moet doen en laat je regelmatig checken of je plantjes al ver genoeg zijn om over te gaan naar het volgende level.

Hoe je succesvol aardappels kweekt, hoef je dus vooraf niet te weten. Maar als je het leuk vindt om alvast het een en ander te lezen, vertel ik je nu alvast hoe het hele proces eruit gaat zien.
Screenshot-2022-03-01-at-15.52.24.png
Hulp van de app: vanaf het voorkiemen en poten tot aan de oogst
Wij leveren deze aardappels al vroeg: vanaf half februari. In die tijd is het buiten vaak nog koud en nat, en heeft het weinig zin om ze dan al buiten te poten.

Daarom kiemen we ze tot half maart binnenshuis voor. Zo krijgen ze al uitlopers, komen de planten eerder boven, en kun je ook eerder oogsten. Krijg je de aardappels ná 15 maart, dan sla je het voorkiemen over en begin je meteen met level 2.

Level 1: Vroege aardappels voorkiemen

Voor het voorkiemen heb je een laag bakje nodig, met eventueel wat keukenpapier om de aardappeltjes goed droog te houden. Kiem je voor meerdere vakken tegelijk, dan is een lege eierdoos heel handig.

Op de aardappels zie je al verschillende 'ogen': sommige nog heel klein, andere al iets groter. Uit deze puntjes groeien straks de uitlopers.
aardappels-ogen-1.jpg
'Oogjes' op de pootaardappeltjes
Zet de aardappels rechtop in het bakje - met deze ogen naar boven. De uitlopers worden het sterkst bij een temperatuur tussen de 10°C en 15°C.

Zet daarom het bakje op een lichte maar koele plek. Zoals op een vensterbank in de bijkeuken of in een onverwarmde slaapkamer.

Je hoeft nu verder niets te doen, zelfs geen water te geven.
aardappels.jpg
Uitlopers na 4 weken op een lichte en koele vensterbank

Level 2: Vroege aardappels poten

Na 15 maart poot je de aardappels in je bak, mits de temperatuur boven de 8°C is. (Dat kan ook als je ze niet voor-gekiemd hebt, maar dan duurt het wat langer voor ze opkomen.)

Maak de mix in een vak midden in de bak los en poot als volgt:

 • maak 2 diepe gaten in het vak - liefst tot op de bodem
 • leg in elk gat 1 pootaardappel (voorzichtig zodat je de eventuele uitlopers niet breekt)
 • maak de gaten daarna weer dicht en geef nog wat water

Afhankelijk van het weer, zie je na ongeveer 4 weken iets groens opkomen.
aardappels-poten-1.jpg
Poot 2 aardappels per vak: op de bodem van je bak

Level 3: De eerste plantjes

Zodra je de eerste plantjes op ziet komen, weet je dat het goed gaat. Dan is het tijd voor het volgende level.

Een aardappel maakt vaak meerdere uitlopers. Die komen vast niet allemaal tegelijk op, maar in de komende weken verschijnen er vast meer.
aardappels-2.jpg
Aardappels krijgen meestal meerdere uitlopers

Level 4 en 5: Verzorg je planten

In de 2 maanden van deze levels hoef je amper iets te doen, alleen af en toe water geven.
aardappels-4.jpg
Aardappels in de 4 vakken van een MM-airbak
Worden de planten groter, dan kun je ze wat steunen door er een rekje over te plaatsen. Zo blijven de planten dan netjes in het vak.
aardappels-14.jpg
Met een rekje over de planten blijven ze netjes in hun vak
Om mooie, grote aardappels aan te maken, hebben de planten veel voeding nodig.

Daarom strooi je in deze tijd per vak 2 eetlepels MM-voeding aan de voet van de planten. Hark het oppervlakkig door de mix en geef daarna nog wat water.

Level 6: De planten krijgen gelig blad

De aardappelplanten zijn nu al aardig groot, tussen de 25 en 50 cm hoog.

Omdat nu alle energie naar de aardappels in de mix gaat, wordt het blad van de planten steeds lelijker: het wordt geel en sterft uiteindelijk af.

Bij aardappels is dat een goed teken, want dat betekent dat de oogst in zicht komt.
aardappels-3.jpg
Als aardappelplanten gelig worden, komt de oogst in zicht

Level 7: Oogsten van de aardappels

In dit stadium, dat je op zijn vroegst na een week of 12 na het poten bereikt, is het blad van de planten geel en lelijk of zullen de planten al voor een deel afgestorven zijn.

Het oogsten van aardappels is altijd weer een verrassing. Je weet immers niet hoeveel aardappels er groeiden, hoe groot ze zijn en waar ze zitten. Vergelijk het maar met graaien in een grabbelton: superleuk 😀

Om ze te vinden moet je het hele vak met mix doorzoeken. Dat gaat het makkelijkst als de mix een beetje droog en los is.

Pas op dat je bij het oogsten de aardappels niet beschadigt, want dan kun je ze niet meer bewaren. Daarom oogst ik ze gewoon met mijn handen.
aardappels-11.jpg
Aardappels oogsten uit een Makkelijke Moestuinbak
Gebruik je toch een schepje, neem er dan eentje met een rond lemmet - zoals het MM-schepje van ons - en werk voorzichtig van buiten naar binnen.

Oogsten uit een MM-mini is helemaal makkelijk: pak een stuk doek of vuilniszak, stort daar de inhoud van de mini op en vis de aardappels er uit.

Haal na het oogsten alle plantenresten, wortels en ook de laatste mini-aardappeltjes uit de mix. Heb je dat gedaan, dan is het vak weer klaar voor een andere groente.

Let op: vanwege de aardappelziekte, mag je aardappels nooit 2 jaar achter elkaar in dezelfde mix telen. Wil je op safe spelen dan sla je zelfs 3 jaar over.

Waarvoor gebruik je vroege aardappels?

Deze aardappels hebben een gladde, langwerpige vorm, een gele kleur en zijn super lekker.

Omdat ze vastkokend zijn, zijn ze ideaal voor in salades, om te bakken of voor in de airfryer.

Deze aardappels zijn het lekkerst als ze net geoogst zijn. Wil je ze toch bewaren, laat ze dan eerst goed drogen en leg ze op een koele en donkere plek.
aardappels-13.jpg
De aardappels blijven stevig, ook bij het koken
Let op: Eet aardappels nooit rauw, want dan zit er een stof in - solanine - waar je hoofdpijn of maagklachten van kunt krijgen. Hetzelfde geldt voor aardappels die groene plekken hebben omdat ze een poosje boven de grond hebben gelegen. Snijd die stukken dus altijd weg.

Dus: wat let je om zelf vroege aardappels te poten?

Ze zijn makkelijk te telen en het oogsten is echt een feestje: super leuk om te doen.

Verder is het met onze app en materialen bijna onmogelijk om te falen 😉

We verkopen de vroege aardappels alleen in het vroege voorjaar. Dan kun je de pootaardappeltjes los kopen, of in een voordelig aardappelpakket.

Zolang ze te koop zijn, vind je ze in de shop bij de 'Acties'.

Succes!

sig.jpg
PS: Er zit ook een nadeel aan aardappels

En dat is dat de planten vrij lang in je bak staan. Bovendien kun je pas oogsten als de planten zelf al bijna weg zijn.

De laatste weken zit je dus tegen een rommeltje aan te kijken: ze worden geel, vallen om en sterven dan af. Niet echt mooi.
aardappels-verwelken-airbak.jpg
Aardappelplanten in de laatste fase voor je kunt oogsten (foto Silvia)
Daarom maakten we meteen maar een aantal complete aardappelpakketten, zowel met MM-mini's, als met een MM-Airbak, want die zet je vrij makkelijk uit het zicht. Heb je straks de aardappels geoogst, dan zaai je er weer wat anders in.

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks