Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Testpakket zaden 2025

Zoals elk jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden. Dit jaar testen we 8 bijzondere rassen. Doe je mee met het testpakket 2025?
testzaden2025.jpg
Testpakket 2025

Waarom een testpakket?

Momenteel verkopen we ongeveer 60 verschillende zaden - die ook allemaal in onze app staan - en elk jaar komen er meer bij.

Maar voordat we nieuwe zaden aan ons assortiment toevoegen, moeten we eerst weten hoe ze groeien. Hoe lang het duurt voor ze opkomen, hoe de groei gaat, wanneer je ze kunt oogsten ... dat soort dingen.

Daarom testen we ze zelf, maar andere MM-ers kunnen ook meedoen. Daarvoor maakten we een flink aantal testpakketjes die we nu aanbieden in de shop.

Hoe meer ervaringen, hoe beter 😀

Wat gaan we dit jaar testen?

Vorig jaar waren de 8 soorten die we testten een groot succes. Zó groot dat er nu 5 van de 8 in de shop staan. Zoals de snel-groeiende Snackkomkommer die je zelfs nog in juli kunt zaaien, Japanse lente-ui met lange witte schachten en de Kristalsla.

Ook dit jaar gaan we weer voor bijzondere rassen. Soorten die én makkelijk groeien, én super lekker zijn, én veel oogst per vak geven. Bovendien zijn deze rassen nog nergens te koop. Maar als wij er met z'n allen enthousiast over zijn, vanaf volgend jaar wél bij ons 🙂

Vorig jaar zochten Robbin en Saskia ze uit en namen voor ons 12 soorten groentes mee om van te proeven.
jelle-soorten-RZ.jpg
Oogst om van te proeven
Op het eerste gezicht waren groentes niet echt bijzonder: kropsla, boerenkool, snijbiet, bindsla: da’s niet zo verrassend, toch?

Klopt, maar de rassen zijn dat wel. Want vergeleken met de gangbare soorten die iedere tuinder wel kent, zijn deze toch wel heel anders.

Maar wat vooral opviel was de smaak. Compleet anders dan wat je in de winkel vindt. Echt: ik heb nog nooit zulke lekkere boerenkool geproefd. Of spitskool, of Cos-sla, of kropsla ... en dat gold voor allemaal.

Test je mee dan ontdek je dat vanzelf.

De 8 soorten die we kozen

Het liefst zouden we alle 12 testen, maar dat vonden we toch wat veel, dus uiteindelijk kozen we er 8 uit.

Dit zijn ze:
  1. krop- of botersla voor alle seizoenen
  2. snijbiet om snel van te oogsten
  3. snelgroeiende andijvie voor lente, zomer en herfst
  4. zomerspinazie die goed tegen hitte kan
  5. compacte en snelgroeiende spitskool
  6. knapperige Romaine of Cos-sla
  7. maai-boerenkool: mals en zacht van smaak
  8. 2-kleurige pluksla met groot, stevig blad

Je krijgt ze in kleine witte zakjes:
testzaden-2025-overzicht.jpg
Deze testzaadjes staan nog niet in de app, maar voor de teelt kun je wel de stappen in de app van onze huidige soorten gebruiken.

Koop je zo’n pakketje en test je mee, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2025’.

Informatie over de zaden

Deze soorten staan dus nog niet in de app. Maar ik heb al wel wat gegevens verzameld. De beschrijving vind je hieronder.

Liever een PDF om uit te printen? Dat vind je hier als je deze pagina in je browser bekijkt (vanuit de app zie je niets 😐) :
Bekijk Testzaden-Makkelijke-Moestuin-2025.pdf

1. Grote krop- of botersla

Zo op het eerste gezicht lijkt deze krop- of botersla aardig op de wintersla van ons, maar de krop van deze soort wordt veel compacter en groter. De oogst van één zo'n krop is dan ook enorm.

Deze slasoort wordt veel geteeld in Scandinavische landen en is geschikt voor alle seizoenen: óók voor de zomer.
RZ-groentes-aduard-07.jpg
Enorme krop Greensboro botersla
Soortnaam: Botersla Greensboro RZ (groen)
Familie: blad
Aantal per vak: 1
Hoogte: 20 tot 25 cm (voorste of middelste rij)
Voorzaaien: maart t/m augustus (direct buiten zaaien vanaf april)
Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
Kiemtijd: tussen 15 en 18°C in 2 tot 8 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 6-7 weken
Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaaien en kweken?

Hoewel deze sla bij direct buiten zaaien ook prima opkomt, raden wij aan om eerst binnen voor te zaaien, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Zo heeft de plant al een voorsprong als je die buiten uitplant.

In de app kun je de stappen van de Kristalsla volgen, die komen aardig overeen met de teelt van deze botersla.

Tijdens de groei kun je af en toe al wat van het buitenste blad oogsten - zoals bij pluksla - maar de krop wordt wel steeds compacter. Uiteindelijk oogst je dus de hele krop ineens.

Let op: Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Dat lijkt wat weinig, maar van elke plant oogst je enorm veel blad. En omdat ze al wat voorgekiemd zijn, komen ze makkelijker op. Maar wees dus wel wat zuinig met zaaien 🙂

2. Snijbiet om snel van te oogsten

De teelt van deze snijbiet is bijna gelijk aan die van ons. Het verschil is dat deze soort kleinere zaadjes heeft, makkelijker opkomt en je 'm eerder en langer kunt zaaien. En omdat je er sneller van kunt oogsten, passen er 9 planten in een vak in plaats van 4.

Het blad heeft een mildere smaak dan onze snijbiet en is ook ovaler en ronder van vorm.
snijbiet-1.jpg
Snijbiet om snel van te oogsten
  • Soortnaam: Snijbiet Charlie RZ F1
  • Familie: biet
  • Aantal per vak: 4 (of 9 voor het oogsten van jong blad)
  • Hoogte: 15 - 25 cm (volwassen planten worden nog iets hoger)
  • Zaaien: maart t/m september
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemtijd: tussen 5 en 20°C in 5-10 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 5 weken voor jong blad, 6-7 weken voor groter blad
  • Zonlicht: zon en half-schaduw

Hoe zaaien en kweken?

Volg in de app de stappen van onze snijbiet met deze verschillen:
  • zaaien kan al in maart en t/m september
  • maak 4 of 9 gaatjes in een vak en stop daar 1 zaadje in (in plaats van 2-3).
  • begin bij 9 planten al met oogsten zodra het blad ongeveer 10 cm groot is

Oogst je alleen het buitenste blad en laat je de kern van de planten staan, dan maken ze telkens nieuw blad aan en kun je lang blijven oogsten.

Test je mee, dan is het best leuk om in 1 vak 9 plantjes te zaaien om daar al vroeg van te oogsten en in 1 vak 4 planten om die te laten uitgroeien tot volwassen planten.


3. Hoge kroppen andijvie

Vergeleken met onze huidige andijvie, groeit deze soort veel meer omhoog. De kroppen vormen ook meer blad en worden ongeveer 25 tot 30 hoog.

Door het opstaande blad blijft de krop schoner, is er makkelijker van te oogsten, én is hij minder gevoelig voor ziektes zoals rand (bruine bladpunten) en smet.

Ook groeit hij sneller en is geschikt voor het voorjaar, de zomer en de vroege herfst.
webimage-811D5F81-8ECC-4439-8743777DE994FF0E.jpg
Snelgroeiende andijvie, geschikt voor de lente, zomer en vroege herfst.
Soortnaam: Andijvie Anconi RZ
Familie: blad
Aantal per vak: 1
Hoogte: 25-30 cm (voorste en middelste rijen)
Zaaien: van maart t/m juni
Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
Kiemt: tussen 10 en 21°C in 5 tot 14 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 5-7 weken
Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaaien en kweken?

De teelt gaat precies hetzelfde als bij onze andijvie, maar de maanden waarin je zaait en oogst verschillen wel: deze andijvie zaai je juist vanaf het voorjaar. En omdat de volwassen kroppen zo groot worden, past er maar 1 in een vak in plaats van 4.

Je kunt zelfs al in maart direct buiten zaaien, maar geef dan wel wat bescherming als het nog erg koud is. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Let op: Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Dat lijkt wat weinig, maar van elke plant oogst je enorm veel blad. En omdat ze al wat voorgekiemd zijn, komen ze makkelijker op. Maar wees dus wel wat zuinig met zaaien 🙂

4. Zomerspinazie die goed tegen warmte kan

De meeste soorten spinazie - zoals die van ons - schieten al snel in bloei zodra het wat warmer wordt. Daarom zaai je die alleen in het voorjaar of in de herfst.

Bij dit ras is dat net andersom: die doet het juist hartstikke goed in de zomer. Bovendien is de soort bestand tegen allerlei ziektes en maakt per plant veel blad aan: mooi rond, donkergroen en allemaal ongeveer even groot.

En door de milde smaak is deze soort rauw ook erg lekker, bijvoorbeeld in gemengde salades.
RZ-spiinazie.jpg
Zomerspinazie: kan goed tegen warmte
  • Soortnaam: Zomerspinazie ​Cugoe RZ F1
  • Familie: blad
  • Aantal per vak: 16
  • Hoogte: 5-10 cm (voorste rij)
  • Zaaien: mei t/m juli
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemtijd: tussen 15 en 20°C in 8-12 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 4-5 weken
  • Zonlicht: zon en halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

De teelt gaat ongeveer hetzelfde als bij onze spinazie, maar je zaait deze wel in een andere tijd van het jaar. En omdat het blad ook wat kleiner blijft, passen er 16 plantjes in een vak in plaats van 9.

5. Compacte en snelgroeiende spitskool

Heb je deze spitskool eenmaal geproefd, dan wil je eigenlijk nooit meer iets anders. Het blad is sappig en zoet en ideaal om ook rauw te eten. Bijvoorbeeld in salades of roerbakgerechten. ​

De plant blijft redelijk compact en past daardoor prima in een randvak van je Makkelijke Moestuinbak of in een MM-mini. Hij groeit ook vrij snel: bij gunstig weer kun je al na 6 -7 weken oogsten, wat veel sneller is dan bij andere rassen.
spitskoolPDF.jpg
De lekkerste spitskool die ik ken
  • Soortnaam: Sonsma RZ F1
  • Familie: kruisbloem
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: ongeveer 30-40 cm (middelste vakken)
  • Voorzaaien: maart
  • Zaaien: april - juli
  • Kiemtijd: vanaf 12-18°C in 5-10 dagen
  • Tijd tot oogst: 55-60 dagen na zaaien
  • Zonlicht: volle zon

Hoe zaaien en kweken?

Begin je in maart, dan kweek je de eerste plantjes binnen op: in kleine airpotjes met MM-voorzaaimix en op een lichte - maar onverwarmde - plek. Zaai per potje 1 zaadje. Als de zaailing 3-4 blaadjes heeft en ongeveer 10 cm hoog is - en de temperatuur ook 's nachts niet onder de 5 °C duikt - zet je het in een vak in je bak.

Zaai je vanaf april dan kan dat direct in je bak.

Let goed op slakken - die zijn dol op koolplantjes - en later ook op de rupsen van vlinders. Verder hou je de mix goed vochtig en strooi je na 5 weken 2 eetlepels MM-voeding rond de voet van de plant.

Zoals je op de foto kunt zien, wordt spitskool een vrij brede plant. Onderin valt het blad naar buiten maar in het midden blijft dat steeds meer bij elkaar. Daar groeit dan ook de kool die je kunt oogsten.

Hoe dat proces precies verloopt weten we dus nog niet, maar zodra we iets meer weten maken we een proefversie in de app 🙂

Let op: de zaadjes zijn erg klein en omdat dit zo'n bijzondere soort is zijn ze ook erg duur. Daarom zitten er maar 8 zaden in het zakje: wees dus extra voorzichtig bij het zaaien.

6. Knapperige Romaine- of Cossla

Deze sla lijkt veel op de kleine kropjes Little Gem-sla die je steeds vaker in de supermarkt ziet. Maar deze kroppen zijn net wat groter, steviger en knapperiger. Ook de smaak vinden wij lekkerder: fris en mild, en een beetje zoetig maar niet té.

Dit ras is dan ook erg populair bij restaurants en cateraars: het blad blijft lang vers en stevig en kan goed tegen zoute dressings. En omdat het de vorm van een kommetje heeft, gebruiken chefs het graag om te vullen met een mooie salade. Dat ziet er superleuk uit.

Of gebruik het als gezonde wrap - in plaats van een taco. Want dit ras bevat óók nog eens meer vezels, vitamines en antioxidanten dan veel andere slasoorten.
bindsla.jpg
Extra knapperige Cossla: populair in de keuken
Soortnaam: Tendita Cossla RZ
Familie: blad
Aantal per vak: 1 of 4
Hoogte: 25-30 cm
Voorzaaien: maart t/m augustus
Kiemtijd: Vanaf 10°C in 7-14 dagen
Tijd tot oogst: 50-75 dagen, afhankelijk van het seizoen
Zonlicht: Volle zon tot halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Hoewel deze sla bij direct buiten zaaien ook prima opkomt, raden wij aan om eerst binnen voor te zaaien, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Zo hebben de planten alvast een voorsprong als je die buiten uitplant.

De kroppen worden vrij groot, en groeien recht omhoog. Eén per vak is dus prima, maar 4 kan ook wel als je begint met oogsten als de kroppen nog klein zijn.

In de app kun je de stappen van de Kristalsla volgen, die komen aardig overeen met de teelt van deze Cossla.

Let op: Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Dat lijkt wat weinig, maar van elke plant oogst je enorm veel blad. En omdat ze al wat voorgekiemd zijn, komen ze makkelijker op. Maar wees dus wel wat zuinig met zaaien 🙂

7. Maai-boerenkool: mals en zacht van smaak

Boerenkool is boerenkool, toch? Nope: deze is totaal anders: de ruimte die hij nodig heeft, de snellere groei, en vooral ook de smaak.

Want toen ik deze proefde, werd ik bijna boos: waarom ligt deze niet in de winkel? De smaak is mild en zoeter dan wat we gewend zijn en het blad en de stelen zijn zachter en malser.

Traditionele boerenkool groeit breed uit en heeft al snel een vak of 4 nodig. Deze soort groeit juist meer omhoog en heeft genoeg aan 1 vak als je regelmatig het onderste blad weg-oogst: net als bij de palmkool.

Oogsten kan ook veel sneller: al na 6-7 weken, terwijl dat bij gewone boerenkool pas na 3 tot 4 maanden kan. Bovendien groeit het blad ook weer sneller aan. Professionele telers oogsten zelfs de hele plant op ongeveer 10 cm hoogte, en kunnen dat 6 weken later alweer doen. Vandaar de naam 'maai-boerenkool'.
boerenkool.jpg
Maai-boerenkool: op alle vlakken beter dan andere soorten
  • Soortnaam: Karillo RZ F1
  • Familie: kruisbloem
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: 25-45 cm (middelste rijen)
  • Voorzaaien: maart - april
  • Zaaien: mei - juni
  • Zaaidiepte: 0,5-1 cm (niet dieper!)
  • Kiemtijd: tussen 10 en 25°C in 5 tot 12 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 6-7 weken (afhankelijk van het weer)
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Begin je in maart dan kweek je de plantjes binnen op: in kleine airpotjes met MM-voorzaaimix en op een lichte - maar onverwarmde - plek. Na ongeveer een maand laat je het plantje eerst een paar dagen wennen aan de buitenlucht en plant je het daarna uit in een vak in je bak.

Vanaf dat moment kun je de aanwijzingen in de app voor de paarse boerenkool volgen, vanaf level 4. Wel kan deze boerenkool iets minder goed tegen strenge vorst, maar een zachte winter overleeft hij wel.

Zaai je in mei of juni dan kan dat direct in je bak. Ook daarvoor gebruik je de paarse boerenkool in de app, maar dan gewoon vanaf het begin.

Let op: de zaadjes zijn erg klein en omdat dit zo'n bijzondere soort is zijn ze ook erg duur. Daarom zitten er maar 8 zaden in het zakje: wees dus extra voorzichtig bij het zaaien 🙂

8. Twee-kleurige pluksla met groot stevig blad

Het wordt een beetje afgezaagd, maar ook over deze slasoort zijn we erg enthousiast. Niet alleen door de smaak, maar ook door de kleur.

Zelf vinden we 'm lekkerder en leuker dan onze huidige pluksla. En als jullie het daarmee eens zijn, kunnen we die - op den duur - zelfs vervangen door deze.

De kroppen worden groot en vullen al snel een heel vak. Ook het blad is groot, stevig en knapperig - en blijft verrassend lang fris, zelfs in slasaus.

Haal je drie van die bladeren van de krop af en scheur je die in stukken, dan heb je in één klap een prachtige salade: knapperig, kleurig en ook nog eens superlekker:
combi-pluksla.jpg
Met drie bladeren een kom vol kleurige sla
  • Soortnaam: Trival Bataviasla RZ
  • Familie: blad
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: 20 tot 30 cm (voorste of middelste rij)
  • Voorzaaien: maart t/m augustus
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemtijd: tussen 10 en 18°C in 2 tot 8 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 6-7 weken
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaaien en kweken?

Hoewel deze sla bij direct buiten zaaien ook prima opkomt, raden wij aan om eerst binnen voor te zaaien, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Zo heeft de plant al een voorsprong als je die buiten uitplant.

In de app kun je de stappen van de Kristalsla volgen, die komen aardig overeen met de teelt van deze pluksla.

Let op: Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Dat lijkt wat weinig, maar van elke plant oogst je enorm veel blad. En omdat ze al wat voorgekiemd zijn, komen ze makkelijker op. Maar wees dus wel wat zuinig met zaaien 🙂

En: test je mee?

Leuk 😀

Heb je het pakketje eenmaal in huis en ga je ermee aan de slag, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2025’.

Succes met testen!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks