Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Eetbare bloemen in de moestuin

Bloemen in de moestuin
Bloemen in de moestuin
Geen moestuin zonder bloemen. Al was het alleen maar om zoveel mogelijk bijen te lokken. Want die heb je nodig om je courgettes en pompoenen te bevruchten.

Van eetbare bloemen heb je dubbel plezier: ze brengen kleur in je moestuin en je kan ze ook nog eten.

Welke bloemen kan je eten?

Oost-Indische kers kennen de meeste mensen wel: het jonge blad en de bloemen kan je eten. Ze smaken lekker pittig: een beetje naar radijs of mosterd.

De bloemen zijn mooi als eetbare garnering bij een salade of soep:
Oost-Indische kers als pittige garnering
Oost-Indische kers als pittige garnering
Je kan ze ook vullen met een beetje smeerkaas: leuk bij de borrel.

Het blad zit boordevol vitamine C, ijzer, kalium en nog veel meer. Bovendien is het een van de weinige planten waar Vit. D en E in zit. Lekker én supergezond 😋.

Nóg een voordeel:

Luizen, witte vlieg, wortelvlieg en het koolwitje komen er soms in grote aantallen op af.
Rups van het groot koolwitje
Rups van het groot koolwitje
Het voordeel daarvan is dat die daardoor je andere planten met rust laten.

Slakken vinden dat pittige juist helemaal niet lekker en hou je ermee op een afstand.

Maar er zijn veel meer eetbare bloemen:

Viooltjes

Viooltjes in de sneeuw
Viooltjes in de sneeuw
De bloemen van viooltjes hebben een hele milde smaak. Daarom worden ze wel gesuikerd en gebruikt als garnering op gebak. Maar ze kunnen net zo goed in de sla of op toetjes.

Viooltjes fleuren je bakken op en nemen maar weinig plek in. Je koopt ze in het najaar en al heel vroeg in het voorjaar voor weinig geld bij het biologische tuincentrum. En als ze lelijk worden haal je ze eruit en zet je in dat vak weer wat anders.

Wil je zeker weten dat ze niet bespoten zijn, dan zaait je ze zelf tussen juni en augustus voor het jaar daarop.

Viooltjes zaaien zichzelf makkelijk uit, je komt ze soms op de raarste plekken tegen:
Viooltje tussen de veldsla
Viooltje tussen de veldsla

Goudsbloemen

Van goudsbloemen gebruik je de bloemblaadjes. Je kan ze door de sla doen, maar in India worden ze ook vaak over de rijst gestrooid.

Voeg je ze toe aan soepen of sauzen, dan krijgen die een mooie kleur. Daarom noemt men het ook wel armeluis safraan.

Probeer het maar: voeg een handje bloemblaadjes toe aan je roereieren of omelet en ze worden prachtig oranje.

Goede buurplant
Goudsbloem in het vak van een tomaat
Goudsbloem in het vak van een tomaat
Door goudsbloemen bij tomaten en aardappels te zetten voorkom je draadwormen. Mieren houden er ook niet van.

Bovendien blijken de planten de grond te verbeteren en doen de planten erom heen het dus beter.

Zelf zet ik vaak een plant in één van de vakken van het klimrek: aan de voet van de erwtjes, tomaten of courgette. Dan hoef ik er geen speciaal vak voor op te offeren.

Bloeiende kruiden

Van de meeste kruiden kan je de bloemen ook eten. Vaak hebben de bloemen een beetje dezelfde smaak als de blaadjes maar dan wat milder.
Bloeiende salie
Bloeiende salie
  • bieslook
  • munt
  • oregano
  • rozemarijn
  • salie
  • koriander

De felblauwe bloempjes van de borage of komkommerkruid zijn ook prachtig. De naam zegt het al: de blaadjes en de bloementjes smaken een beetje naar komkommer.
Komkommerkruid of borage
Komkommerkruid of borage

Bloeiende groentes

Heb je de smaak te pakken en zoek je nog meer eetbare bloemen? Denk dan eens aan de groentes die je toch al in je bakken hebt staan.

Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens.
Bloeiende paksoi
Bloeiende paksoi
Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.

Courgette

De bloemen van de courgette zijn een echte delicatesse. Je kan ze in stukjes door de sla doen, met een deeg-beslagje frituren, vullen met een lekker prutje of roerbakken.
courgettebloemen
courgettebloemen

Maak er een feestje van

Dat is het motto van Silvia. Ze schrijft:

"Een zelfgebakken of een gekochte appeltaart versier je met een paar scheppen Griekse Yoghurt en de eetbare bloemen van bieslook, Oost-Indische kers, dille, eetbare viooltjes of korenbloem."

Eetbare bloemen op gebak - Foto: Silvia Hietbrink
Eetbare bloemen op gebak - Foto: Silvia Hietbrink
En het hoeft niet zoet, ze gebruikt de bloemen ook op hartig:

"Besmeer plakjes stokbrood met naturel roomkaas of hüttenkäse. Beleg ze met allerlei opbrengsten uit de Makkelijke Moestuin, handig als er nog kleine hoeveelheden zijn."
Feestelijke hapjes - Foto: Silvia Hietbrink
Feestelijke hapjes - Foto: Silvia Hietbrink
"Gebruik allerlei sla, radijs, basilicum, bieslook, Oost Indische kers, tomaat en rond het af met prachtige eetbare bloemen."

Supermooi toch?

Pas op: er zijn uitzonderingen

Helaas kan je niet alle bloemen eten, sommige zijn zelfs ronduit giftig.

Voorbeelden zijn de bloemen van de tomaat, aardappel, aubergine, pepers en paprika's. Daar kan je flink ziek van worden. Ook de bloemen van aspergeplanten kan je beter laten staan.

Verwarrend

Soms is het ook ronduit verwarrend. Zoals bij de vlinderbloemen.

De bloemen van peultjes, sugarsnaps en erwten kan je prima eten:
Eetbare bloemen van peultjes
Eetbare bloemen van peultjes
Maar de prachtige bloemen van de lathyrus (siererwt) uit dezelfde familie zijn weer giftig.

Weet dus wat je plukt ;-).
sig.jpg
PS: De goudsbloem en de Oost-Indische kers vind je in de zadenshop

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks