Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Testpakket zaden 2024

Zoals elk jaar willen we ons zadenpakket verder uitbreiden. Dit jaar testen we maar liefst 8 nieuwe soorten. Doe je mee met het testpakket 2024?
combi-testzaden-3.jpeg
Testpakket 2024

Waarom een testpakket?

Momenteel verkopen we 50 verschillende zaden - die ook allemaal in onze app staan - en elk jaar komen er meer bij.

Maar voordat we nieuwe zaden toevoegen aan ons assortiment, moeten we eerst weten hoe ze groeien. Hoe lang het duurt voor ze opkomen, hoe de groei gaat, wanneer je ze kunt oogsten ... dat soort dingen.

Dus gaan we ze eerst testen. Dat doen we zelf, maar andere MM-ers kunnen ook meedoen. Daarvoor maakten we een flink aantal testpakketjes die we nu aanbieden in de shop.

Hoe meer ervaringen hoe beter 😀

Wat gaan we dit jaar testen?

Vorig jaar verkochten we voor het eerst 4 soorten Salanova sla. Die werden meteen een enorm succes: ze geven een mega-oogst en gaan daar maandenlang mee door omdat de kroppen pas laat in bloei schieten.

Die sla is ontwikkeld voor de professionele teelt en daarom kun je die zaden als particulier bijna nergens vinden, maar wel bij ons 🙂 We zijn er dan ook echt trots op dat we met het betreffende bedrijf nu een superleuk contact hebben.

Vorig jaar zijn Robbin en Saskia bij de showtuinen geweest, waar Thijs ze van alles liet zien en uiteraard ook liet proeven:
bezoek-RZ.jpeg
Rondje met Thijs over de showtuin van RijkZwaan
Indrukwekkend, niet?

Maar ook het bezoek aan de tuin van Pieterpikzonen - het bedrijf waar we al jaren onze zaden vandaan halen - was super inspirerend.

Naast velden vol met bloemen, kruiden en groentes, staan daar ook een flink aantal kassen. Met vele soorten tomaten, maar ook vol met planten waar ze zaden van oogsten.

Linksonder zie je een foto van twee-jarige bietenplanten die volhangen met zaden. Ik wist echt niet dat die planten zo groot werden 🙂

showtuin-PPZ.jpeg
Bezoek aan de tuinen en kassen van Pieterpikzonen
Het liefst zouden we meteen ik weet-niet-hoeveel nieuwe soorten testen, maar uiteindelijk kozen we er drie van RijkZwaan en vijf van PPZ.

Dit zijn ze:

  1. knapperige bindsla
  2. een snelgroeiende mini-komkommer
  3. gezonde ijsbergsla
  4. witte bosaardbei
  5. gele snacktomaat
  6. lage, meer-bloemige zonnebloem
  7. stengel- of bosuien
  8. citroenmelisse

Je krijgt ze in kleine witte zakjes:
image-(1).png
Voor de teelt zijn de meeste soorten wel te vergelijken met wat we al hebben: Nummer 1 en 3 zijn net zo makkelijk als de Salanova's, nummer 2 zaai je net zo voor als onze komkommer, nummer 5 als onze Sweety tomaat, en nummer 6 als onze hoge zonnebloem.

Voor de bosaardbei (nr. 5) heb je wat geduld nodig, maar dan heb je er ook jarenlang plezier van.

De teelt van stengelui (nr. 7) is echt heel makkelijk net als die van het kruid citroenmelisse.

Koop je zo’n pakketje en test je mee, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2024’.

Informatie over de zaden

Deze soorten staan dus nog niet in de app. Maar ik heb al wel wat gegevens verzameld. De beschrijving vind je hieronder.

Wil je die liever printen, dan vind je hier het PDF:
Bekijk Testzaden-Makkelijke-Moestuin-2024.pdf

1. Knapperige bindsla

Zo op het eerste gezicht lijkt deze bindsla aardig op die van ons.

Maar omdat hij speciaal ontwikkeld is voor de professionele teelt, worden de kroppen voller - met meer blad, is dat blad ook wat knapperiger én heeft het
een lekkerder smaak.
testpakket-bindsla.jpeg
Knapperige bindsla
  • Soortnaam: Bindsla Auvona RZ (groen)
  • Familie: blad
  • Aantal per vak: 1 of 4
  • Hoogte: 20-30 cm (voorste of middelste rij)
  • Zaaien: april tot half augustus
  • Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
  • Kiemt: tussen 5 en 18°C in 2 tot 14 dagen
  • Tijd tot oogst : vanaf 6-7 weken
  • Zonlicht: zon of halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Zaaien vanaf april, meteen op de juiste plek. In de app kun je de stappen voor de mini-bindsla volgen, maar in plaats van een paar zaadjes in een gaatje te doen, leg je er nu maar eentje in. De stap voor het uitdunnen sla je dus over.

De kroppen worden vrij groot, en groeien recht omhoog. Eén per vak is dus prima, maar 4 moet ook wel kunnen als je begint met blad oogsten als de kroppen nog klein zijn.

Tip van de expert: Hoewel deze sla bij direct buiten zaaien prima opkomt, zaaien beroepstelers deze slaplanten ook wel voor, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Dan hebben ze al een voorsprong als je ze buiten uitplant. Met dat voorzaaien kun je ook vroeger beginnen: al in maart.

Let op: deze zaden zijn erg duur, maar van elke krop oogst je langere tijd veel blad. Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Wees dus zuinig met zaaien.



2. Snelgroeiende mini-komkommer

Ook deze komkommer lijkt wel op die van ons. Het verschil is dat deze sneller vruchten geeft: onder ideale omstandigheden - zoals in een kas - al binnen 6 weken. Daarom kun je 'm zelfs nog tot begin augustus zaaien.

Bovendien is de afstand tussen de oksels veel kleiner. In de oksels komen de bloemen, en dus maakt-ie meer komkommers aan. Ook is hij minder gevoelig voor schimmels en ziektes.

Wel heeft-ie buiten een lekker warm en beschut plekje nodig en een heel vak voor zichzelf.

Normaal zijn de zaden alleen te koop voor professionele telers. Dat wij ze als MM-ers kunnen telen is dus heel speciaal. De zaden zijn extreem duur, en je krijgt er. Zaai dus met zorg 🙂
test-espanada.jpg
Snelgroeiende mini-komkommers
  • Soortnaam: Mini-komkommer Espanada RZ F1
  • Familie: vrucht
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: 150 cm (bij klimrek)
  • Voorzaaien: begin mei tot eind juli
  • Zaaidiepte: maximaal 1 cm (eerst voorkiemen)
  • Kiemtijd: tussen 18 en 21°C in 3-6 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 6 weken
  • Zonlicht: volle zon op een beschutte plek

Hoe zaaien en kweken?

Volg de stappen van onze komkommer in de app: dus eerst het zaadje voorkiemen, dan in een potje met voorzaaimix en na een week of drie afharden en naar buiten.

Het grootste verschil is dat je in het potje maar 1 zaadje doet - in plaats van 2 bij die van ons - en later in het vak bij het klimrek ook maar 1 plant zet.

Tip van de expert: geef bij het uitplanten al wat extra voeding en daarna om de 4-5 weken. De planten geven vroeg en veel oogst, maar raken daardoor na een maand of 2-3 wel uitgeput - ondanks de voeding. Om zoveel mogelijk plezier te hebben van deze zaden, zaai je dus 3 keer: 1x begin mei, 1x half juni en 1x eind juli.

3. Gezonde ijsbergsla

Dit is verreweg de lekkerste ijsbergsla die ik ooit heb gegeten. Of eigenlijk is het een kruising tussen ijsberg- en gewone sla en is daardoor meteen een stuk gezonder. Want in gewone ijsbergsla zitten amper vitamines.

Leuk om te weten: wereldwijd serveert McDonald's hun hamburgers altijd met een blaadje ijsbergsla. Maar omdat die in warmere landen niet zo goed groeit, zochten ze naar een slasoort die 'qua bite en smaak' op ijsbergsla lijkt, maar makkelijker te telen is. Bovendien wilden ze gelijkvormig blad zodat ze met één krop sla vele hamburgers konden serveren én een kartelrandje zodat de hamburgers er wat leuker en gezonder uitzien.

Daar ontwikkelde RijkZwaan dus deze Salanova sla voor. Leuk hé?

Niet dat ik nou zo'n fan van McDonald ben, maar wel van deze sla 🙂
test-lalique.jpg
Heerlijke ijsbersla: knapperig én gezond
Soortnaam: Crystalsla Lalique RZ
Familie: blad
Aantal per vak: 1
Hoogte: 15-20 cm (voorste rijen)
Zaaien: van april t/m half augustus
Zaaidiepte: 0,5 tot 1 cm
Kiemt: tussen 5 en 18°C in 2 tot 14 dagen
Tijd tot oogst: vanaf 5-7 weken
Zonlicht: kan zowel in de zon als in de schaduw

Hoe zaaien en kweken?

De teelt gaat exact hetzelfde als bij de Salanova's die in de app staan. Je kunt dus zonder problemen die stappen volgen: lekker makkelijk.

Tip van de expert: Hoewel deze sla bij direct buiten zaaien prima opkomt, zaaien beroepstelers deze slaplanten ook wel voor, op een lichte - maar onverwarmde - plek. Dan hebben ze al een voorsprong als je ze buiten uitplant. Met dat voorzaaien kun je ook vroeger beginnen: al in maart.

Let op: deze zaden zijn erg duur, maar van elke krop oogst je langere tijd veel blad. Je krijgt 8 kleipillen* met in elke pil 1 zaadje. Wees dus zuinig met zaaien.

4. Witte bosaardbei

Bosaardbeien zijn de snoepjes onder de aardbeien: klein, maar met een geconcentreerde en zoete aardbeiensmaak. Deze soort is overheerlijk.

Dit is een van de vroegste bos-aardbeitjes. De plantjes vormen geen uitlopers - zoals de gewone aardbeien doen - maar kunnen wel 5 jaar lang vruchten geven. Vanaf het 2e jaar geven ze vanaf juni tot oktober massa’s aardbeitjes van ongeveer 2 cm groot.

Omdat deze aardbeitjes wit zijn laten vogels ze met rust. Je hoeft ze dus niet te beschermen met een net.
test-witte-bos-aardbei-1.jpg
Witte bosaardbeitjes: geen last van vogels!
  • Soortnaam: Alpine aardbei Yellow cream
  • Familie: fruit, vaste plant
  • Aantal per vak: 4
  • Hoogte: tot 20 cm (voorste rij)
  • Voorzaaien: half maart t/m mei
  • Zaaidiepte: 0 cm (lichtkiemers)
  • Kiemtijd: vanaf 20°C in 15-25 dagen
  • Tijd tot oogst: eerste jaar vanaf oktober, daarna van juni tot oktober
  • Zonlicht: liefst halfschaduw, niet in de volle zon

Hoe zaaien en kweken?

Voorzaaien gaat het best in een airpotje met MM-voorzaaimix. De zaden kiemen in het licht dus laat ze bovenop de mix liggen en dek het potje af met wat doorzichtig keukenfolie.

Zodra je de zaailingen ziet opkomen, haal je het folie weg en zet je de potjes op een lichte, niet al te warme plek. Hou de mix vochtig, maar zeker niet te nat.

Staan de potjes op een vensterbank voor een raam, draai ze dan elke dag een kwartslag om. Zo voorkom je dat de plantjes scheefgroeien.

De plantjes groeien erg langzaam, maar als de eerste blaadjes redelijk groot zijn (1-2 cm) kun je ze voorzichtig overplanten naar hun uiteindelijke vak.

Vanaf dat moment hoef je nog maar weinig te doen. Gaat alles goed, dan oogst je aan het eind van de zomer de lekkerste aardbeitjes.

De planten zijn meerjarig en worden elk jaar groter. Worden ze te groot om met z'n vieren in een vak te staan: geef ze dan allemaal hun eigen vak, of plant ze in een bloemen- of fruitborder. Bij ons staan ze onder de frambozen.

5. Gele snacktomaat

Dit is de tomaat die Saskia al jarenlang in de tuin heeft staan en die het altijd prima doet. Buiten zelfs beter dan in de kas. Hij is dan ook prima bestand tegen de tomatenziekte.

De plant maakt grote trossen met ovale snacktomaatjes. Het duurt even voordat ze van groen naar geel verkleuren, maar dan zijn ze ook echt heel lekker. Steviger dan de kerstomaatjes van onze Sweety en gele struiktomaat, en ook anders van smaak.

Echt een snacktomaatje dus: zo van de plant en hup in de mond 😋
test-datt0lime-tomaat.jpg
Gele snacktomaat met hoge opbrengst
  • Soortnaam: Dattolime F1
  • Familie: nachtschade
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: 200 cm (bij het klimrek)
  • Voorzaaien: eind maart t/m half april
  • Kiemtijd: vanaf 20°C in 3-7 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf juli tot oktober
  • Zonlicht: zon

Hoe zaaien en kweken?

Voorzaaien doe je in kleine airpotjes met MM-voorzaaimix en je kweekt de plantjes binnen op.

Na ongeveer een maand zet je de plantjes over in een grotere airpot met alleen MM-mix en eind mei plant je ze buiten uit: in je bak in een vak bij het klimrek.

Tomaten hebben een zonnige plek nodig en veel voeding. Werk daarom voor het planten 1 tot 2 extra eetlepels MM-voeding door het vak.

Volg verder de aanwijzingen in de app voor de rode kerstomaat Sweetie.

6. Lage zonnebloem met meerdere bloemen

De meeste zonnebloemen krijgen maar één bloem en dat is het. Die van ons krijgt er veel meer: soms wel een stuk of 30. Daar heb je dus langer plezier van.

Nadeel is wel dat ie mega-groot wordt: hij moet dus wel bij een klimrek. Dat moet je maar net hebben.

Dus toen we deze zonnebloem zagen, waren we meteen verkocht: een mini-versie die ook meerdere bloemstengels krijgt, maar veel lager blijft en meestal geen steun nodig heeft. De teler geeft een hoogte aan van 50-80 cm, maar onze mix is zó goed, dat-ie misschien nog iets hoger wordt.

Hoe dan ook: dit lijkt ons een perfecte zonnebloem voor in een bak zonder klimrek, of in een MM-mini.
test-zonnebloem.jpg
Lage zonnebloem met meerdere bloemstengels
  • Soortnaam: Zonnebloem Waooh
  • Familie: bloem
  • Aantal per vak: 1 per vak
  • Hoogte: 50-80 cm (achterste rij of in een MM-mini)
  • Zaaien: mei en juni
  • Zaaidiepte: 1 cm
  • Kiemt: rond 20°C in 7-12 dagen
  • Tijd tot bloei: vanaf 8 tot 10 weken
  • Zonlicht: zon

Hoe zaaien en kweken?

Zaai direct op de juiste plek in de bak of MM-mini.

Omdat de teelt exact hetzelfde is als die van onze hoge zonnebloem, kun je daarvan de aanwijzingen in de app volgen.

Maar ook op de kennisbank staat een uitgebreide pagina.



7. Lente- of stengeluien

Gebruik jij ook zoveel lente-uitjes in de keuken? Ik wel. En overal voor: salades, pasta, soepen, sauzen, de roerbak, gebakken aardappeltjes, stamppotjes: noem maar op.

Dus wordt het hoog tijd om ze zelf te zaaien. Het enige dat ons tegenhield, was dat de kiemkracht van de zaden zo snel achteruit gaat. Maar zo langzamerhand vinden wij dat geen excuus meer: als het maar duidelijk op het zakje staat.
test-lenteui.jpg
Lente-uitjes in een vak
  • Soortnaam: Stengelui Ishikura
  • Familie: wortel/ui
  • Aantal per vak: 16
  • Hoogte: 25-40 cm (middelste rijen)
  • Zaaitijd: april t/m juni en half augustus t/m half oktober
  • Zaaidiepte: maximaal 0,5 cm (bovenop de mix)
  • Kiemtijd: tussen 10 en 18°C in 5 tot 12 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 12 - 14 weken
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

Zaai vanaf begin april tot eind juni direct in je bak. Omdat ze goed tegen kou kunnen, kun je ze ook half augustus tot half oktober zaaien om het volgende jaar te oogsten. Er passen 16 lente-uitjes in een vak in het midden van je bak.

Leg de zaadjes per 2 of 3 bovenop de mix en druk ze daar iets in: maximaal 0,5 centimeter diep.

De zaadjes kiemen het best bij een temperatuur tussen de 10 en 18 °C. Na 5 tot 12 dagen zie je de zaailingen verschijnen. Uitdunnen hoeft niet. Verder hoef je alleen maar water te geven.

Zaai je in het voorjaar dan kun je na een week of 14 beginnen met oogsten. Trek de uitjes die je wilt gebruiken uit de mix. De rest kan blijven staan en verder groeien tot je ze nodig hebt. In het najaar gezaaide uitjes oogst je vanaf mei.


8. Citroenmelisse

Veel kruiden kun je naar mijn idee beter als plantje kopen dan zaaien. Zeker de meerjarige.

Maar veel MM-ers denken daar anders over: die vinden het zelf zaaien juist veel leuker. Dus testen wij dit jaar een kruid dat bij veel mensen onbekend is en je ook lang niet overal kunt krijgen: citroenmelisse.

Zeer onterecht want het heeft een lekkere citroensmaak. Ik gebruik het vooral vers: als toevoeging aan een fles water, om muntthee net wat frisser te maken, en versnipperd door fruitsalades en toetjes.

Maar je kunt het ook toevoegen aan vlees- en visgerechten, of omeletjes. En het is ook nog eens heel gezond.
tes-citroenmelisse.jpg
Citroenmelisse in een borderbak.
  • Soort: Citroenmelisse
  • Familie: kruid / vaste plant
  • Aantal per vak: 1
  • Hoogte: 25-40 cm (middelste rijen)
  • Voorzaaien binnen: maart en april
  • Zaaien buiten: april t/m juli
  • Zaaidiepte: maximaal 0,3 cm (bovenop de mix)
  • Kiemtijd: tussen 18 en 21°C in 5 tot 10 dagen
  • Tijd tot oogst: vanaf 10 - 12 weken
  • Zonlicht: kan zowel in de zon als in halfschaduw

Hoe zaaien en kweken?

De zaden ontkiemen het beste rond de 20°C. Wil je al vroeg in het voorjaar beginnen, dan zaai je ze binnen voor: in een airpotje met MM-voorzaaimix. De zaden hebben licht nodig om te ontkiemen, dus leg een paar zaden bovenop de mix en dek het potje af met wat doorzichtig keukenfolie.

Zodra je de zaailingen ziet opkomen, haal je het folie weg en zet je het potje op een lichte, niet al te warme plek. Hou de mix vochtig, maar zeker niet te nat.

Na twee weken laat je de mooiste zaailing staan en knip je de rest weg. Staat het potje op een vensterbank voor een raam, dan draai je het elke dag een kwartslag om: zo voorkom je scheefgroei.

Eind mei verhuis je het plantje naar buiten: in een vak in je bak, of in een MM-mini.

Direct buiten zaaien kan ook, en is wel net zo makkelijk. Wacht dan met zaaien tot de temperatuur al wat hoger wordt: zo rond de 20°C. Leg de zaden bovenop de mix, en hou ze vochtig tot ze ontkiemen. That's it.

Citroenmelisse is een vaste plant, sterft in de winter boven de grond af, maar komt in het voorjaar weer tevoorschijn. Je kunt de plant jarenlang op dezelfde plek laten staan. Wel wordt-ie steeds groter, maar dan kun je 'm vast wel ergens anders neerzetten. In een border of zo.


En: test je mee?

Leuk 😀

Als je het pakketje eenmaal in huis hebt en ermee aan de slag gaat, dan stellen we het enorm op prijs als je je foto’s en ervaringen deelt op de community onder de categorie ‘Testzaden 2024’.

Succes met testen!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks