Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Knoflook kweken in de Makkelijke Moestuin


Zelf knoflook kweken in de Makkelijke Moestuin: mooi voor in het najaar als de bakken al aardig leeg worden. Van eind februari tot begin april kan het ook.
Knoflook2.jpg
Het is super simpel: je stopt wat teentjes in de grond, laat ze lekker groeien en als het loof begint te verdorren haal je de bollen uit de grond.

Ik kreeg de tip al jaren geleden van een mede MM-er toen ik schreef dat je in november niet veel meer kunt doen. Sindsdien doe ik het elk najaar. Op veler verzoek verkopen we nu zelf bollen knoflook en staat het nu ook in de app.

Maar let op: omdat de bollen vers zijn, verkopen we ze alleen in het najaar en op=op.

Wanneer planten?

De beste tijd om knoflook te planten is vanaf half september tot half november.

Rond die tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.

Jaren geleden maakte ik er een filmpje over. Dat is vrij gedateerd - we gebruikten toen nog compost - maar nog steeds leuk om te zien:

Hoe kweek je zelf knoflook?

Als eerste heb je mooie knoflookbollen nodig, liefst nog redelijk vers. In het najaar verkopen we die zelf: grote knoflookbollen, speciaal voor de teelt.

Deze soort kan goed tegen de winterkou en geeft grote, gezonde bollen. Bovendien is de smaak vrij zacht, en net iets zoetig waardoor de knoflook zowel rauw als gekookt of gebakken super lekker is.
Knoflook voor de teelt heeft extra grote tenen en geeft dus ook sterke en gezonde planten.

Dat is dus wat anders dan de bollen die je in de supermarkt koopt. Daarmee of met je eigen teelsel lukt het ook wel, al zullen de bollen dan wel minder groot worden. Gebruik dan wel alleen de grootste tenen, want die geven het beste resultaat.
Kies bij het knoflook poten de mooiste en grootste tenen
Kies de mooiste en grootste tenen
Verder heb je goed doorlatende, losse grond nodig. De bollen houden én niet van teveel nattigheid én niet van te veel bemesting.

Makkelijke Moestuinmix is dus ideaal: die draineert goed en heeft een natuurlijke voeding. 

Planten

De tenen stop je met de punt naar boven in de grond.

Over de diepte en de afstand spreken verschillende tuinwebsites elkaar flink tegen. Het varieert tussen 'net onder de oppervlakte' tot 10 cm diep en 'lekker dicht op elkaar in de rij' tot 20 cm onderlinge afstand.

Juist ja.

Ik hou dus maar gewoon het gemiddelde aan:
knoflook-poten.jpg
9 tenen knoflook in een vak
Ongeveer 5 cm diep in de mix en 9 in een vak. Dan staan ze op 10 cm afstand van elkaar.

Verzorging

Knoflook kweken is makkelijk want de planten hebben amper verzorging nodig.

Een paar weken na het planten komt groen loof op, vergelijkbaar met dat van uien:
knoflook-na-2weken.jpg
Het eerste loof van knoflook
Bij kou wordt dat loof wel minder mooi maar als de winter voorbij is lopen de planten weer uit.

Echt strenge vorst overleven ze trouwens niet. Dan moet je ze wat extra bescherming geven. Bijvoorbeeld met een MM-muts.

Groei in het voorjaar

In het voorjaar beginnen de plantjes weer te groeien. 

Van het jonge loof kun je af en toe een blad oogsten om door de sla of roerbak te doen. Het heeft een lekkere knoflooksmaak. 

Het oudere loof wordt daar al snel te taai voor. 
medium-knoflookplanten.jpg
Het loof heeft een lekkere knoflooksmaak

Oogsten

Eind mei en juni / juli verkleurt het blad en wordt hier en daar geel. Dan is het tijd om te checken of de bollen rijp voor de oogst zijn. 

Omdat de MM-mix lekker los is, kun je gemakkelijk even voelen of de bol al groot genoeg is voor je hem eruit trekt. Een doorsnee van 4 - 6 cm is perfect. 
netgeoogste-knoflookplanten.jpg
Drogende knoflook in de kas
Je kunt de net geoogste knoflook meteen eten. Dan zijn de tenen nog lekker sappig en vrij zacht van smaak.

Maar zelf-geteelde knoflook is ook lang houdbaar, zelfs langer dan die uit de winkel. Hang de bollen dan op en laat ze goed drogen. Alweer: net zoals bij uien.

Daarna kun je de bollen lang bewaren op een droge en luchtige plaats.

Tip: leg 1 of 2 van de grootste bollen apart en begin daarmee in het najaar weer vrolijk opnieuw 🙂

Knoflook kweken in het voorjaar

Ook in het voorjaar kun je wat mooie tenen in je bak zetten. Mijn ervaring is dat ze dan wel wat sneller in bloei schieten en daardoor minder mooie bollen krijgen. Of dat er maar één grote bol groeit in plaats van een bol met verschillende tenen. Maar dat kan aan mij liggen 😉

In het voorjaar gepote knoflook oogst je in het najaar.

Goede buren - slechte buren

De geur van knoflook is wel overduidelijk aanwezig. Voor de zekerheid heb ik dus even gekeken of je rekening moet houden met andere groentes.

Wat blijkt? Erwten, bonen en peultjes houden dus echt niet van knoflook. Maar aardbeien, frambozen, bietjes, worteltjes en tomaten zijn er juist dol op.
Grote knoflookplanten tussen de aardbeien
Grote knoflookplanten tussen de aardbeien
Het is maar dat je het weet.

Eerlijk gezegd hou ik er niet echt rekening mee. Maar knoflook planten tussen de aardbeien doe ik al jaren. Ik weet niet of het daardoor komt maar ze doen het beide heel goed.

Succes!
sig.jpg
PS: Meer weten over mijn manier van moestuinieren?

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks