Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Ongeschikte groentes voor een Makkelijke Moestuinbak

Veel groentes kunnen prima in een moestuinbak. Maar broccoli, aubergine, pepers en rabarber zijn daarvoor minder geschikt. Ik leg je uit waarom.

Ongeschikte groentes voor een moestuinbak zijn:
  • lastig te telen
  • nemen extreem veel ruimte in
  • trekken altijd luis of ander ongedierte aan
  • zijn niet bedoeld voor ons klimaat
  • staan tergend lang in een vak
En verder alle andere groentes die amper iets opbrengen, waar je niets mee kan of die gewoon niet lekker zijn.

In een Makkelijke Moestuin verbouw je juist groente en kruiden die makkelijk zijn, snel groeien, veel opbrengen en/of waar je langdurig van kunt oogsten. En ze zijn super lekker.

Dus waarom de ene groente wel en de andere niet? Daar vertel ik meer over op de pagina 'Alles over groentes in de MM.

Op deze pagina ga ik wat dieper in op de groentes die we mijden en waarom.

Welke groentes zijn ongeschikt voor je Makkelijke Moestuin?

Voor ik losbarst, eerst even dit: 

In de ruim 10 jaar dat ik bezig ben met de Makkelijke Moestuin kreeg ik talloze mails en opmerkingen. 

"Jelle. waarom geen spruitjes?"

"Ahhh, Ik wil zo graag boerenkool in de app."

"Wanneer schrijf je eens iets over paprika's, pepertjes, aubergine?"

Nou heb ik niets tegen al die groentes, maar wel als je mij daar allemaal vragen over stelt. Want ik vind ze niet geschikt voor de Makkelijke Moestuin en ik teel ze dus ook niet. 

Als jij ze persé in je bakken wilt zetten: ga gerust je gang. Maar verwacht dan van mij geen advies of hulp. Deal?

Oké, daar gaat ie.

Groentes die je moet vermijden

Tenzij je té veel ruimte, tijd en energie hebt. Ik geef je wat voorbeelden:

Bloemkool ❌

Lastig te telen. Zelfs super ervaren moestuinders hebben er moeite mee. Bovendien is de plant te groot voor 1 vak, en duurt het erg lang voor de bloemkool zelf groeit. 

Bijna alle koolsoorten passen niet in één vak, maar nemen voor lange tijd een groot deel van je moestuinbak in beslag. 

Boerenkool ❌

Deze planten nemen al snel een paar maanden een vak of 4 in beslag.

Daarom teel ik 10x liever de palmkool. Die lijkt qua smaak op boerenkool maar groeit omhoog - als een palm - en heeft daarom genoeg aan één vak.

De enige uitzondering die ik zelf maak voor boerenkool, is als ik laat in het najaar veel lege vakken heb. Dan worden de planten niet erg groot, maar het blad wat er groeit kan prima in de roerbak. Ook in de kas doen ze het 's winters best goed.

Boerenkool 's winters in de koude kas
Boerenkool in koude kas: begin maart
Maar ook dan kies ik liever onze paarse boerenkool. Die is net zo lekker als de groene maar ziet er wel wat leuker uit. Bovendien blijft die redelijk compact:
SonjaMM-showjeMM-1.jpeg
Onze paarse boerenkool (foto SonjaMM)

Gewone Broccoli en Stengelbroccoli  ❌

Gewone broccoli zaai je in maart. Rond juni zijn de planten dan mega-groot en overschaduwen ze minstens 6 tot 8 vakken. Met een beetje mazzel oogst je de stronk dan rond oktober.

Dat komt dus neer op een half jaar lang tig vakken kwijt zijn, voortdurend strijden tegen vlinders en rupsen, en telkens water geven voor één enkele stronk broccoli 🙁 En oogst je niet op tijd en schiet de stronk in bloei - wat menig moestuinder overkomt - dan heb je alles voor niets gedaan.

Stengelbroccoli dan? Want die geeft meerdere stronkjes en kan je dus langer van oogsten.

Oké, dit is een test uit mijn jonge jaren:
Broccoli plant heeft veel ruimte nodig
Gewone stengelbroccoli-plant in een van mijn bakken
Pas in november verscheen het eerste stronkje. In totaal heb ik van deze giga-plant 5 kleine stronkjes geoogst. De laatste was in januari.
Aan een enorm grote broccoliplant komen maar enkele stronken
Stronkje broccoli

Baby Broccoli kan wel ✅

Tot voor kort zaaiden we dus nooit meer broccoli in onze bakken. Tot we een nieuwe soort stengelbroccoli tegenkwamen die alle nadelen wegnam: de Baby Broccoli.

Die planten blijven mooi compact, je kunt de eerste stronk veel vroeger oogsten, en daarna blijven ze tot diep in het najaar eetbare zijscheuten aanmaken die superlekker zijn:
baby-broccoli-6.jpg
Onze Baby Broccoli

Cucamelon of Muismeloen ❌

Ooit geproefd? En? Ik wel. Want omdat je ze bij elke site, blog en vlog over moestuinen tegenkomt, moest Saskia ze natuurlijk proberen.

Cucamelon of Muismeloen in de Makkelijke Moestuin
Verdwaalde muismeloen
Eén keer, nooit weer. Het duurt nl. redelijk lang voor de mini-vruchtjes verschijnen. 

En dan: ze zijn niet lekker, hartstikke zuur, hier lust niemand ze. Ze bleven zelfs liggen toen ik ze gratis aan de weg zette. 😉

Je kunt ze inleggen in het zuur. Maar dat is nóg meer werk. 

Onze conclusie is dat je die tijd en ruimte liever besteedt aan een komkommer, of boontjes, of een tomaat. Veel productiever. 

Maar, eerlijk is eerlijk, niet iedereen denkt daar zo over. Vooral kinderen vinden ze best lekker. Kijk maar hoe trots het dochtertje van Lidion is:

Zelfgeoogste muismeloentjes of cucamelon
Zelfgeoogste muismeloentjes

Paprika, pepers, en aubergine ❌

Dit zijn groentes die je langdurig binnen moet opkweken. Je zaait ze al in januari, terwijl ze pas eind mei naar buiten mogen. Dat is echt extreem veel gedoe en gaat alleen goed als je kweeklampen gebruikt. 

Dan nog: ik snap echt niet waarom mensen daar hun geld en energie in stoppen. Het mag dan een leuke hobby zijn, maar sta eens even stil bij al die materialen: plastic potjes, batterijen, kweekkasjes. Waarvan het meeste na gebruik weer bij het vuilnis terecht komt. 

En waarvoor? Al die moeite voor die ene paprika, aubergine of die paar pepertjes?

Wil je ze persé in je bakken zetten, dan kun je ze beter in mei bij een tuincentrum kopen:  als plantje.

Zelf paprika's zaaien kost erg veel tijd en moeite terwijl de opbrengt bijna niets is
Het resultaat na 8 maanden: 1 enkele paprika

Patisson ❌

Nog zo'n ruimteverslinder. Lijkt leuk maar neemt een halve bak in beslag en heeft amper smaak.
Patisson plant neemt in een Makkelijke Moestuinte veel ruimte in
Patisson plant neemt veel ruimte in
De plant geeft wel enorm veel vruchten en die zien er prachtig uit. Maar ze smaken naar niks.

Zet dan liever een extra klimcourgette neer: die neemt minder ruimte in, geeft nóg meer opbrengst, én is veel lekkerder. 😀

Patisson aan het klimrek
Patisson aan het klimrek

Vleugelboon ❌

Deze leek mijn moeder zo leuk: Winged Beans of vleugelboon. Ze zaaide ze voor, ze bloeiden prachtig, maar toen het tijd werd om te oogsten kwam de aap uit de mouw: de paar peulen die verschenen bleken amper te eten.

Vleugelbonen zelf zaaien: mooi maar niet te eten
Vleugelbonen: mooi maar niet te eten

Prei ❌

Zelf prei zaaien is nogal een klus en verre van makkelijk: in het eerste jaar groeit er een mager plantje, en pas in het tweede jaar groeit die uit tot de prei die je uit de winkel kent.

Daarnaast moet je de steel ook telkens 'aanaarden', zodat er een bergje aarde om de planten komt. Doe je dat niet, dan krijgt je een korte steel en verder het losse blad, en daar is het je vast niet om te doen 😉

Rabarber ❌

Rabarber doet het supergoed in een Makkelijke Moestuinbak. Het duurt even voordat zo'n plant aanslaat, maar heb je 'm eenmaal dan wordt ie elk jaar groter. En dat is dan ook meteen het probleem: rabarber wordt megagroot én neemt jaar-in-jaar-uit een groot deel van een bak in beslag.

Bovendien mag je er maar tot halverwege juni van oogsten, omdat er daarna teveel oxaalzuur in de stelen komt en dat is niet zo goed voor je nieren.

Dus: heb je een overschot aan bakken én ben je dol op rabarber, dan kan het prima. Maar woeker je al met je ruimte, sla deze plant dan maar over. Of zet 'm gewoon in de volle grond, daar doet-ie het meestal ook wel goed.
Rabarber: snel te groot voor een Makkelijke Moestuinbak
Rabarber is al snel te groot voor een MM-bak
Zo, nu heb je al een aardig idee waarom wij sommige groentes niet geschikt vinden voor de Makkelijke Moestuin - en daar soms wel een mooi alternatief voor vinden.

Vinden we nog meer, dan zetten we dat erbij.

Maar eigenlijk komt het hierop neer: kies je voor de soorten die in onze zadenshop staan, dan staan ze ook in onze app. Volg je die, én gebruik je onze spullen en methode, dan weet je zeker dat ze prima resultaat opleveren.

Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks