Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app
Technieken

Voorgezaaide tomaten verpotten

Zaai je zelf je tomaten binnen voor, dan moet je ze na een maand verpotten naar een grotere pot. Daardoor maken ze extra wortels aan en worden ze groter en sterker.
mail-7-mei-airpot-24.jpg
Tomaten overzetten naar grotere potten
Voor het verpotten van de tomaten en het opkweken van de grote zomergroentes, gebruiken we sinds 2023 de grote maat MM-airpotten. Daarin groeien de plantjes net zo goed als in de grotere gewone potten die ik eerst gebruikte, maar heb je minder mix en ruimte nodig. (Op de oudere foto's zie nog gewone potten.)

Over tomaten

Tomaten zaaien wij rond eind maart tot eind april voor in de kleine maat airpotjes met MM-voorzaaimix.

Zet je de plantjes op een lichte plek en hou je de mix goed vochtig, dan zullen ze snel groeien. Eind april/begin mei zien ze er dan ongeveer zo uit:
verpotten-tomaten-9.jpg
Tomatenplantjes van 4 weken oud

Tomaten groeien sneller en beter door te verpotten

De plantjes zijn nu flink gegroeid en worden te groot voor de kleine airpotjes. Bovendien is de voeding daarin nu wel opgebruikt. Zonder voeding wordt het blad minder groen en worden de planten nooit echt stevig.

Daarom zet je ze rond deze tijd over naar grotere potten met MM-mix. Zo krijgen ze verse voeding en extra ruimte om uit te groeien.

Ik gebruik daar nu de grote maat airpotten voor. Daarin groeiende plantjes net zo goed als in de grotere gewone potten die ik eerst gebruikte, maar heb je minder mix nodig. Bovendien nemen ze minder ruimte in op de vensterbank.

Dit heb je nodig:

  • verse MM-mix (zit hier in de MM-mini)
  • kommen om de potjes en potten in te zetten
  • water
  • grote airpotten (of grote potten met een afwateringsgat in de bodem*)

*Voorheen gebruikte ik wat ik kon vinden. Plastic potten van fruit- of kamerplanten uit het tuincentrum, of de aardewerken potten die nog van mijn oma waren. Zelfs grote yoghurtbekers waar ik wat gaten in maak. Zolang ze maar ongeveer 15 tot 18 cm diep zijn is het goed. De foto's hieronder zijn nog van vorig jaar.
verpotten-tomaten-8.jpg
Spullen voor het verpotten van tomaten

Voorbereiding en het verpotten

Zet om te beginnen de kleine potjes met plantjes even in een kom met water. Natte wortelkluiten haal je makkelijker uit de potjes.

Het planten in de grotere potten gaat zo:

  • doe een klein laagje droge Makkelijke Moestuin-mix in een pot
  • zet daar de plant in - dat is dus zo goed als op de bodem

verpotten-tomaten-5.jpg
Zet de plant zo diep mogelijk in de pot
  • vul daarna de pot helemaal met mix.

Een deel van de stengel - en het onderste blad zit dus nu in de mix.

De meeste planten kunnen daar niet tegen, maar bij tomaten is het juist goed. Zij maken uit de stengel nieuwe wortels aan, en die helpen mee om de plant groter en sterker te maken.

  • zet de pot in een kom met water zodat de mix zich langzaam kan volzuigen

Zodra de mix goed vochtig is, gooi je de rest van het water weg.

verpotten-tomaten-11.jpg
De mix zuigt het water in de kom op
Zet de potten ook nu weer op een lichte plek. Worden ze groter, dan zet je er een stokje bij om ze steun te geven.

Verpotten naar een MM-mini

Wat je 贸贸k kunt doen is zo'n plant overzetten naar een MM-mini. Da's ideaal als je een kas of serre hebt. Maar let op: omdat de growbag niet waterdicht is, is hij minder geschikt voor op de vensterbank.

Zet 'm ook hierin zo diep mogelijk. De plant maakt nu niet alleen extra wortels langs de stengel aan, maar zal ook beter groeien dan in een gewone pot.

Dat komt omdat de wanden van de MM-mini lucht doorlaten. Zodra de wortels daar in buurt komen, maakt de plant direct nieuwe wortels aan.
verpotten-tomaten-1.jpg
Tomaten verpotten naar een MM-mini

Let op de temperatuur - 贸贸k in een kas

Tegen deze tijd nemen de planten al behoorlijk wat ruimte in. Maar in de eerste helft van mei is het vaak nog veel te koud om je planten buiten te zetten, of al permanent in een koude kas.

Overdag kan dat al wel, dat doe ik ook. Maar meestal haal ik ze 's avonds weer naar binnen.
verpotten-tomaten-10.jpg
Net verplante hoge kerstomaat - in een MM-mini in de kas
Tomaten hebben minstens 18 graden nodig om goed te groeien en onder de 15 graden stoppen ze daarmee.

Duikt de temperatuur ver onder de 10 graden, dan is er zelfs kans dat ze dood gaan.

Daarom mag je ze pas eind mei buiten in de moestuinbak zetten. Net als de andere zomergroentes - zoals courgettes, komkommers, en pompoenen. Al moet je ze wel eerst laten wennen aan de buitenlucht. Dat heet afharden.

Veel gedoe, dat voorzaaien

Dat voorzaaien is dus best een gedoe. Maar voor lekkere tomaatjes heb ik dat wel over.
mail-7-mei-airpot-10.jpg
Mijn net verpotte tomaten op de vensterbank
Je snapt nu wel waarom ik niet zo dol op voorzaaien ben, en er altijd zo laat mogelijk mee begin. Want om je tomatenplanten een paar maanden binnenshuis goed te verzorgen en goed te houden is echt niet zo maar iets.

Komkommers, courgettes en pompoenen zijn iets makkelijker. Die zaai je pas begin mei binnen voor en hoeven maar een paar weekjes binnen te staan v贸贸r ze naar buiten mogen. Dat is wat beter te doen.

Maar als je dan t贸ch al die moeite doet: kies dan in ieder geval voor de beste soorten.

Mijn favorieten vind je hier:
Succes!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks