Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Zijn je oude zaadjes nog goed?

Kun je je oude zaadjes nog gebruiken? Om dat zeker te weten doe je een kiemtest: daarmee check je of de zaadjes nog goed ontkiemen. Ik laat je zien hoe.
zijn-je-zaden-nog-goed-zadendoos-1.jpg
Verzameling oude zaadjes
In de Makkelijke Moestuin gebruik je maar weinig zaadjes. Ben je al wat langer bezig dan heb je waarschijnlijk nog wat zaden liggen. Van vorig jaar of de jaren daarvoor. Of misschien kreeg je ze.

Hoe weet je of je die oude zaadjes nog kunt gebruiken?

Kiemkracht

De kiemkracht van zaden geeft het percentage zaden aan dat onder de juiste omstandigheden ontkiemt. Hoe sterker de kiemkracht, hoe groter de kans dat je zaadjes na het zaaien ook ziet opkomen.

Veel zaden kun je jarenlang bewaren. Erwten bijvoorbeeld. Of radijs. Van andere zaden loopt de kiemkracht veel sneller terug. Oude sla- en spinaziezaadjes komen veel moeilijker op.

Door een simpele test kom je daar makkelijk achter.

Kiemtest

Neem een plastic bakje (van de chinees of zo), leg er wat dubbelgevouwen velletjes keukenpapier in en maak ze goed vochtig.
zijn-je-zaden-nog-goed-4.jpg
Zaadjes op een stukje vochtig keukenpapier om de kiemkracht te testen
Strooi daar wat rijtjes zaden op en dek het bakje af met huishoudfolie. De folie voorkomt dat het keukenpapier uitdroogt.

Leg er een vel papier onder met de namen van de groentes. Geloof me: doe je het niet, dan vergeet wat wat is.

Als laatste dek je het bakje af met een donkere lap omdat veel zaden alleen in het donker ontkiemen.

Even geduld

De komende dagen kijk je of de zaadjes ontkiemen.

Maar let op: lang niet alle zaadjes kiemen even snel. Radijsjes doen dat al in een paar dagen, sla doet er iets langer over en de zaden van spinazie kiemen pas na een dag of 10.

In de app staat bij de omschrijving van de zaden de kiemtijd aangegeven. Je vindt ze ook in het boek bij de groentewijzer.
zijn-je-zaden-nog-goed-1.jpg
Ontkiemende zaadjes

Houden of weggooien?

Kiemen je zaadjes bijna allemaal? Dan is de kiemkracht prima en kun je ze prima gebruiken.

Kiemen ze niet of nauwelijks? Gooi dan de hele bubs in de prullenmand. Niets is zo frustrerend als liefdevol zaaien en na weken nog niets te zien.

Is het 50/50? Dan kun je de zaadjes ook nog gebruiken. Stop dan tijdens het zaaien wat meer zaadjes in de gaatjes. Vijf in plaats van de gebruikelijke twee of drie.

Komen er dan toch meer plantjes op, dan knip je de overtollige weg.

Zaadjes goed bewaren

De meeste zaadjes blijven een aantal jaren bruikbaar. Vaak langer dan op het zakje aangegeven staat. Je moet ze dan wel droog en koel bewaren.

Mel Bartholomew schrijft in zijn boek Square Foot Gardening dat je dat bij voorkeur in een afgesloten pot in de koelkast doet.

Wil je ze gebruiken dan:

  • open je de koelkast
  • pak je de pot
  • haalt er een zakje uit
  • neem daar wat zaadjes uit
  • doe je het zakje weer in de pot
  • en zet die terug in de koelkast

Goed plan 😐
zijn-je-zaden-nog-goed-6.jpg
Zaadjes gaan in open zakjes snel achteruit

De praktijk

In de praktijk komt daar bij mij niets van terecht. Daar ben ik te slordig voor.

Mijn MM-zadendoos met zaadjes staat het hele zaaiseizoen open en bloot in de bijkeuken. En soms vind ik de open zakjes pas na een week terug in mijn jaszak.

Daarom check ik bij de start van elk zaaiseizoen of de zaadjes nog goed zijn.

Alternatief voor bewaren

In plaats van zorgvuldig bewaren, kun je ook alles opmaken.

Door de zakjes zaad te delen met anderen bijvoorbeeld. Maar soms zitten er zóveel zaadjes in, dat je zelfs dan nog nooit door je voorraad heen komt.

Dat is één van de redenen dat ik mijn eigen selectie zaden samenstelde. Daar zitten groentes, kruiden en bloemen in die het allemaal goed doen in de vakken van mijn moestuinbakken. Niet te groot, snel groeiend, makkelijk en vooral heel lekker.

De zakjes zijn los te koop, maar ook in voordelige pakketjes. Elk met een eigen thema:

  • basis - mag in geen enkele moestuin ontbreken
  • klimmers - voor aan het klimrek
  • specials - beetje bijzonder
  • totaal - alle soorten die we hebben
MM-totaal2-(1).jpg
Makkelijke Moestuin Totaalpakket zaden
Op elk zakje staat alle info die je nodig hebt voor de Makkelijke Moestuin. Zoals hoeveel planten je per vak zaait. Er zitten genoeg zaden in om een aantal vakken mee in te zaaien.

Met deze pakketjes samen hou je met gemak een paar bakken het hele seizoen gevuld. Maar in tegenstelling tot de zakjes in de winkel, zitten er niet van die hoeveelheden in die je toch niet opmaakt.

Bovendien staan ze allemaal in de app. Daarmee krijgt je er een gratis moestuincoach bij.

Ideaal dus!
sig.jpg

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks