Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Planten, zaaien of voorzaaien?

Bij het volzetten van je Makkelijke Moestuinbak kijk je per vak of je direct buiten zaait, binnen vóór-zaait, of een plantje koopt in het tuincentrum.

Vóór je dat doet, ben je al het een en ander nagegaan:

  • hoe hoog worden de planten
  • is het de juiste tijd van het jaar
  • tot welke plantenfamilie horen ze
  • hoeveel planten passen er in het vak

Dan is het tijd voor de volgende vraag:

Ga je planten, zaaien of voorzaaien?

Verreweg de meeste groentes zaai je direct in je vakken:
Hoe zaai je in de Makkelijke Moestuin

Voorzaaien

Zomergroentes die niet tegen kou kunnen (zoals tomaten of komkommers), moet je binnen voorzaaien. Want tegen de tijd dat het buiten warm genoeg is, is het te laat om nog te zaaien. Dan kunnen de planten niet groot genoeg worden om ervan te oogsten.

Je kweekt die plantjes dus binnen op. Tegen de tijd dat het buiten warm genoeg is, zet je ze als plantje in je moestuin.

De meeste mensen zaaien voor in potgrond. Omdat dat lang niet altijd lukt doe ik dat op speciaal daarvoor gemaakte MM-voorzaaimix.
voorzaaien-02.jpg
Daar gebruik ik de MM-Airpotjes voor, omdat de plantjes daarin een extra gezond wortelstelsel aanmaken. Dat alles bij elkaar werkt super goed.

Planten

Andere plantjes - zoals peterselie en veel andere kruiden - doen er tergend lang over om van zaadje naar een plantje te groeien.

Omdat je er toch maar een paar plantjes van nodig hebt, kun je ze dus beter als klein plantje in de bak zetten. Je koopt ze voor een habbekrats bij een tuincentrum.
Peterselie zet je als plantje in je Makkelijke Moestuinbak
Peterselie zet je als plantje in je Makkelijke Moestuinbak
Voorgekweekte of gekochte plantjes in je bak zetten is heel eenvoudig.

Maak met een schepje gaten in de mix door die opzij te duwen en zet het plantje met aardekluit en al erin.

Druk dan de mix weer een beetje aan. Niet te stevig want de mix moet luchtig blijven.

Verzorgen van je plantjes

Nu weet je dus hoe je je vakken volzet met groentes. Werk je met onze zaden, gratis app of zaaikalender uit ons boek, dan wijst het zich vanzelf.

Omdat je met de bak en de mix verder ook alles voorbereid hebt, hoef je na het zaaien of planten bijna niets meer te doen.

Je geeft wat water, haalt ingewaaid onkruid weg en checkt af en toe even of alles goed gaat. Of er geen ongedierte in je bak zit bijvoorbeeld, of dat je een plantje moet helpen om omhoog te klimmen aan het klimrek.

Niet alle planten zijn gelijk en bij sommige moet je wat extra's doen. Zo moet je bij tomaten de zijscheuten weghalen, en zet je bij stamboontjes een rekje over het vak om ze netjes in het gareel te houden. Die dingen vind je bij de beschrijving van de groentesoorten.

En als je de app gebruikt, vertelt die het je.
ea0a3b834da1e3a9f6b5e7cde27645d86fd413da-app4.jpg
De app vertelt je stap voor stap precies wat je moet doen

Soms gaat het minder goed

Het blijft natuurlijk de natuur, en er zal heus af en toe iets mis gaan. Dan is het te koud, te nat, te droog, te warm, of komt er een hongerige slakkenfamilie langs die je niet op tijd in de gaten had.

En soms is het onverklaarbaar. Dan doe je alles volgens het boekje, is het weer perfect, en komen zaadjes toch niet op of weigert een plantje te groeien. Grrr!

Maar geloof me: nadat je de eerste keren je haren uit je hoofd trok, ga je daar steeds makkelijker mee om.

Bovendien zullen het de uitzonderingen op de regel zijn, want echt: het merendeel van je plantjes doet het gewoon hartstikke goed.

En dat brengt me bij het onderwerp waar we het allemaal voor doen:

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks