Bijna alle info over planten is verwerkt bij de planten in onze gratis app. Dat hoef je dus niet te onthouden. Download Makkelijke Moestuin app

Wat is een Makkelijke Moestuin?

Een stukje verderop vertel ik je waarom een MM werkt, hoe je ‘m maakt en hoe je ermee omgaat. Maar hier leg ik je - in het kort - alvast uit wat dat nou precies is, zo’n Makkelijke Moestuin.
over-de-MM.jpg
In een Makkelijke Moestuin werkt alles samen

De Makkelijke Moestuin in een notendop

Tuinieren op de MM-manier is een slimme en makkelijke manier van groente kweken die enorm veel oplevert. Terwijl je er maar heel weinig ruimte voor nodig hebt.
Voorbeeld en uitleg Makkelijke Moestuin bak
Een echte Makkelijke Moestuinbak
Het grote verschil met een normale moestuin is dat je kleine bakken gebruikt (meestal 1.20 bij 1.20 meter). Die moestuinbakken staan bovenop je bestaande grond, tegels of grasveld en vul je met Makkelijke Moestuinmix.

Deze aardemix heeft alles in zich wat planten nodig hebben: het bevat natuurlijke voeding, blijft lekker rul en luchtig en houdt goed vocht vast.
Courgette in de Makkelijke Moestuin
Courgette in de Makkelijke Moestuin
Alles groeit er goed op: ál je groentes (én kruiden én bloemen). En is ook nog eens super duurzaam: je kan de mix jaar-in-jaar-uit in de bakken laten zitten. Af en toe wat voeding toevoegen is voldoende.
Geen gedoe met meststoffen dus, of elk jaar nieuwe potgrond.

Onderverdeling in vakken

Na het vullen verdeel je de bakken met een raster in vierkante vakken van 30 bij 30 cm. Dat geeft je structuur en overzicht.

Elk vak beplant je met een andere groente: op de Makkelijke Moestuin manier. Daardoor krijg jij een grote variatie aan plukbaar groen en krijgen je plantjes precies de ruimte die ze nodig hebben.

In zo’n moestuinbak zijn al je groentes makkelijk te bereiken en te verzorgen.

Bovendien is het een zuinig systeem, want door de aangepaste manier van zaaien heb je maar weinig zaadjes nodig. Water geven doe je alleen daar waar het nodig is en meststoffen gebruik je helemaal niet.

Maar weet je wat ik het mooiste vind? Dat je bijna niet hoeft te dunnen en te wieden. Het onderhoud van je moestuin is dus een fluitje van een cent.
volle-moestuinbakken.jpg
Uitbundige groei in relatief kleine bakken

Duur gereedschap niet nodig

Je hebt geen speciaal of duur gereedschap nodig: een schepje, een schaar en een emmer is genoeg.

En aan het eind van de rit krijg je ook nog eens een enorme opbrengst.

Square Foot Gardening

Dit geniale concept is gebaseerd op een methode uit de VS die al een poos geleden bedacht is door Mel Bartholomew: Square Foot Gardening. Dat systeem wordt over de hele wereld toegepast en heeft zichzelf al meer dan bewezen.

Toen ik begon met mijn eerste bakken - ik was toen 14 - ging het meteen zó goed dat ik het wilde delen.

Ik nam contact op met Mel en maakte er een website over.

Maar net als iedere beginnende moestuinder, maakte ik in het begin flink wat fouten. Zelfs nog nadat ik bij Mel een cursus heb gevolgd en me certificeerde als heuse SFG-coach.

Meer lezen over Mel en zijn Square Foot Gardening? Dat kan hier.

Succes vanaf het eerste begin

Toen ik begon was ik dus een complete leek op het gebied van plantjes. Ik ging aan de slag met Mels systeem, noemde het de Makkelijke Moestuin, en leerde moestuinieren met vallen en opstaan.
Zaailingen van bieten in de Makkelijke Moestuin
Net opgekomen zaailingen van bieten
In de afgelopen jaren maakte ik van de Makkelijke Moestuin een systeem waar iedereen mee kan werken - zonder dat vallen.

Trouwens: voor de basis van het systeem gebruik ik nog steeds veel van Mel. Maar ik heb de uitleg wel verbeterd, hier en daar wat toegevoegd en weggelaten, de meest geschikte zaden uitgezocht en een super handige app gemaakt.

Zodat jij precies weet wat je moet doen om vanaf het prilste begin meteen succes te hebben met je moestuin.

Maar vóór ik je daarover vertel, zal ik me eerst even voorstellen. Want dat ben ik in mijn enthousiasme helemaal vergeten 😉

Moestuintips in je mailbox

Geef je op en ontvang actuele info waar je echt iets aan hebt. Zoals de 3 fouten die bijna alle beginners maken - en hoe jij ze voorkomt.

Jouw gegevens? Die zijn bij ons super veilig. Zie onze Privacy verklaring

Our perks